Kašlete na kašel. Pořiďte si zvlhčovač!
top of page

Kašlete na kašel. Pořiďte si zvlhčovač!

Chcete předejít chřipce, nachlazení, kašli, zmírnit astma, alergii či chrápání? Bez rizik a vedlejších účinků? Pořiďte si zvlhčovač vzduchu.


Suchý vzduch organismu škodí víc, než si obvykle připouštíme. Vědci přitom opakovaně prokázali, že zvýšení vlhkosti v domácnosti nad 45 % (ideální je 50 %) okamžitě zabíjí chřipkový virus. Zdá se tedy, že organismu vadí spíše sucho než chlad. Zvlhčovače vzduchu by prospěly i ve školách, protože správná vlhkost snižuje šíření nemocí, omezuje působení alergenů a dráždivých látek.


Studie z roku 1994 zjistila, že mírně zvýšená vlhkost vzduchu může pomáhat při symptomech „syndromu nemocných budov“, mezi které patří bolest hlavy, očí, nosu, dráždění v krku, únava, závrať či žaludeční nevolnost. Tyto příznaky jsou považovány za důsledek vyčerpanosti, aerosolů, mikroorganismů a těkavých organických složek cirkulujících v recyklovaném vzduchu.


Zvýšení vlhkosti vzduchu v nemocnicích na 40-50 % významně snížilo pocit suchosti, nepříjemné symptomy dýchacích cest a jevy statické elektřiny.


Silným pomocníkem proti kašli a nachlazení je také trojice cibule + česnek + med. Při potížích si připravte lektvar: Rozřízněte dvě střední cibule a tři stroužky česneku na kousky, zakápněte lžičkou medu a nechejte pár minut uležet. Po chvilce se začne uvolňovat z cibule a česneku šťáva, kterou zvládnou užívat i malé děti. Zbytek lektvaru si rádi vychutnají dospěláci.


Kouzelné účinky dodává česneku a cibuli látka aliin a enzym aliináza. Alicin je zodpovědný za štiplavé aroma. Je to obranný mechanizmus rostliny proti škůdcům. Trvanlivost této látky při 23 stupních je 16 hodin a po požití se už netvoří (kvůli nízkému pH v žaludku). Vařením se ničí. Alicin je silné přírodní antibiotikum a působí proti ateroskleróze.


Výzkum alicinu prokázal také další antimikrobiální vlastnosti, především účinnost proti infekcím způsobeným zlatým stafylokokem rezistentním na meticilin. Tyto infekce se vyskytují zejména v nemocničním prostředí.


Dlouhodobý kašel obvykle podle tradiční čínské medicíny způsobuje chronická prázdnota dráhy plic, sleziny a ledvin.


Kašel z pohledu TČM:

  1. silný a výbušný kašel odpovídá stavu nadbytku

  2. slabý kašel odpovídá stavu nedostatku

  3. suchý kašel odpovídá nedostatečnosti plicního YIN

Nedoporučuje se syrová, studená, ochlazující strava s hořkou chutí.


Doporučuje se tepelná povaha potravin, lehce pálivá, jemně sladká.


Proti nemocím průdušek a kašli je vysoce účinný také lotos – o jeho zázračných schopnostech si přečtěte zde – Lotos léčí plíce, kosti i mozek


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page