Masážní techniky TUINA, SHIATSU, GUASHA
top of page

Masážní techniky TUINA, SHIATSU, GUASHA

Speciální celotělové masáže výrazně zlepší zdravotní stav a psychické rozpoložení. Aby se podařilo harmonizovat organismus, je třeba postupovat komplexně a věnovat se celému tělu. Obvykle s klienty pracuji tímto způsobem:


1. setkání = diagnostika zdravotního stavu, doporučení bylin

2. setkání = ušní akupresura, doporučení změn v životním stylu

3. setkání = techniky z koučinku a NLP, nácvik dechových technik

4. setkání = akupresura, úprava jídelníčku

5. setkání = zhodnocení, technika GUASHA, další doporučení

6. setkání = celotělová masážní technika TUINA nebo SHIATSU

a dále dle potřeb klienta pokračuje akupresura, koučink, kosmetické masáže atd. Podle aktuálního stavu klienta a jeho potřeb vše probíhá individuálně, s maximální pozorností.


Po vyřešení hlavních potíží nadále doporučuji absolvovat jednou za dva měsíce kontrolu spojenou s masáží TUINA nebo SHIATSU případně kosmetickým rituálem s GUASHA.​


Proč TUINA

Tuina je ojedinělý systém terapie rozvíjený po tisíciletí na územní Číny. Především se jedná o manuální techniky na ovlivnění kloubů, svalů a šlach, jemné techniky na harmonizování a podpoření toku energie Qi (čchi) v hlubších vrstvách těla a orgánů. V rámci masáží se využívají mimo jiné i znalosti akupunkturních bodů. Ruce tuinisty dokáží nahlédnou do nitra problému a něžnou silou pomohou k harmonizaci vnějšího i vnitřního těla.

Tato procedura je důležitou součástí čínské medicíny a snaží se o komplexní nápravu těla. Vychází z učení o jin a jang, tedy o rovnováze protikladných sil v těle. Cílem je obnovit tok v akupunkturních drahách, aby organismus fungoval, jak má.

Technika se liší nejen podle konkrétních problémů klienta, ale podle jeho specifické konstituce a také podle ročního období. V zimě se nemá povrch těla otvírat, aby se do něho nedostaly škodliviny. Naopak v létě je třeba vypouštět přebytečné horko.

Klienta je možné masírovat v oděvu nebo přes prostěradlo. Účinnější je ale masáž přímo na holém těle. Před a po masáži by se nemělo bezprostředně jíst a pít (ideální časový odstup je zhruba 1 hodina). Před masáží je vhodné sundat si veškeré ozdoby, protože mohou měnit či zpomalovat tok energie.

Tuina masáže mají výborné výsledky při HARMONIZACI pohybového aparátu, například u problémů s páteří. Ať už se jedná o krční páteř nebo vyhřezlou ploténku. Pomáhá také při potížích s ramenním či bederním kloubem, tenisovým loktem či různými tipy artritidy. Procedura se dá využít i jako podpůrná pomoc zmírnění potíží jako je nespavost, vysoký krevní tlak, migrény nebo gynekologické obtíže. Má pozitivní účinky i na psychické problémy, jako jsou únava a stres.

V překladu znamená „Tui – tlačit“ a „Na – uchopit“. Známá je téměř 5000 let. Terapie probíhá většinou vleže na masážním lehátku, případně vsedě, podle potíží klienta.

Vliv tuiny na organismus podle TČM:

  • Vyrovnání Yin x Yang

  • Regulace energie jednotlivých orgánů

  • Zprůchodnění meridiánů

  • Uvolnění svalů a šlach

  • Ošetření a obnova měkkých tkání

  • Zlepšení krevní cirkulace

  • Odstranění krevních stází

  • Odplavení toxinů

Během techniky se střídají rychlé pohyby (určené pro rozproudění energie) s klidným masírováním (harmonizace energie) a léčivým tlakem na vybrané akupresurní (akupunkturní) body. Hodinová léčebná technika tuina stojí pro stálé klienty 650,- Kč, pro zájemce z řad veřejnosti 950,- Kč (což je méně, než mnozí investují do kadeřníka, kosmetiky, manikůry, za úklid, revizi komína, bowling s večeří apod.). Objednat se můžete pomocí emailu tradicniterapie@gmail.com nebo telefonicky na 608 77 05 06.

​​

GUASHA diagnostická i terapeutická

Starověká masáž quasha patří k technikám reflexní terapie. Využívá nefritovou destičku, pomocí které „škrábe“ reflexní zóny. Tomu také odpovídá její název: gua = škrábat v jednom směru, a sha = špatný, tedy „seškrábat špatné“. Speciální tvarování nefritových destiček dokáže odhalit nerovnosti v podkoží a nerovnováhy, které s tím souvisí, proto lze lépe promasírovat hlubší vrstvy i tam, kam by masáž prstů nedokázala dosáhnout. Dochází tak k silnému prokrvení a stimulaci podkoží.

Při guasha technice ošetřovaná oblast nejprve silně zčervená a může se objevit pálení. V některých místech se zejména na zádech vytvoří skvrny, které poukazují na vysoký obsah škodlivin. Pokud jsou hemoragie velké, může klient cítit i bolest, která ale brzy ustane. Na místě skvrn se následně vyskytují modřiny, které zmizí během 2-3 dnů. Léčebná kúra zahrnuje minimálně 10 sezení (1x týdně, tedy celkem 10 týdnů terapie). Proces léčby může projít nejprve zhoršením, proto druhý den po masáži mohou potíže zesílit a může se objevit i nepříjemný tělesný pach.

Projev "výsevu" je individuální a zkušenému praktikovi může mnoho napovědět o stavu klienta. Někdo může mít výsev okamžitý, na velké ploše, u někoho se projeví výsev jen v malém rozsahu nebo slabý. Výsev ukazuje na stupeň stagnace čchi a krve v těle. Mizí podle intenzity během několika hodin, u tmavých výsevů je potřeba počítat s tím, že k vymizení dojde až za několik dnů.

Samotná guasha technika je velmi příjemná a není bolestivá. Bolest (respektive určitou míru citlivosti) může klient cítit na místech, kde se vyskytují stagnace. Během masáže nebo krátce po ní může klient vnímat pocit tepla či pálení, který je v zásadě příjemný. K odstranění stagnací může dojít ihned, někdy se uvolnění může dostavit až druhý den. Co však očekávat lze a stává se to skoro pravidlem, je značná únava – jakoby ospalost, která se dostaví plíživě, několik hodin po ošetření.

Tato únava je logické vyústění průběhu terapie a je třeba s ní počítat. Tělo se musí se vznikem výsevu vypořádat, nastupuje činnost lymfatického systému, imunitního systému. Také harmonizace toku čchi a krve je proces, který vyžaduje pozornost těla. Proto by klienti na tentýž den neměli plánovat velké fyzické aktivity a pokud možno by měli strávit zbytek dne doma, v klidu, u knihy, při filmu či klidné hudbě. Po odeznění průvodních jevů je tělo jakoby lehké a „nepřekáží”.”

Podle čínské medicíny je touto masáží v první řadě stimulována cirkulace v kapilárách a přes jejich stěnu dochází k látkové výměně. Guasha pomáhá se stagnací, vytlačuje hustou krev a odpadní látky z lymfatického systému pryč. Zlepšuje se tak stav buněk, tkání, orgánů i struktur.

Hlavní pozitivní účinky:

  • trvalé zlepšení stavu organismu a jeho omlazení

  • preventivní účinek a zvýšená odolnost proti infekcím

  • harmonizace vnitřního působení mezi orgány

  • posiluje vylučování nadbytečného “horka a chladu“ i „větru a vlhka”

  • zlepšuje krevní oběh v postižených oblastech a tok lymfy

  • odstraňuje otoky a s nimi spojené bolesti

  • uvolňuje svalové křeče, zlepšuje pohyblivost

  • při nachlazení zmírňuje dušnost a kašel

  • na reflexních zónách zad a břicha normalizuje funkční aktivitu pánevních orgánů

  • zlepšuje stav kardiovaskulárního systému, čímž upravuje krevní tlak a srdeční tep

  • zlepšuje stav pleti tím, že odstraňuje toxiny

Pokud masáž quasha provádí terapeut, věnující se čínské medicíně, umí pak lépe diagnostikovat vnitřní stav organismu a na potíže navrhnout další léčbu, např. úpravu stravy a volnu bylinných směsí.

Stejně, jako reflexní masáž chodidel nebo ušní akupresura, je také technika guasha běžnou součástí terapie a také cena je v těchto případech shodná = 300,- Kč za půl hodiny. Objednat se můžete přes kontaktní formulář, email nebo telefonicky.​

PO MASÁŽNÍCH TECHNIKÁCH JE DŮLEŽITÉ HODNĚ PÍT, IDEÁLNĚ KOPŘIVOVÝ ČAJ.


Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506.

Vše o nabízených službách (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, masáže tuina, shiatsu, guasha NLP koučink, kosmetika atd.) se dočtete na https://www.tradicni-terapie.cz/services-2

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.

bottom of page