Boryt je přírodní antibiotikum, pomůže i s chřipkou
top of page

Boryt je přírodní antibiotikum, pomůže i s chřipkou


Boryt se v tradičním léčení proslavil díky svému antibakteriálnímu a antivirovému působení. Léčitelé ho využívají při léčbě horečnatých a epidemických onemocnění. Doporučuje se jako podpora léčby angíny, vředů v ústech, onemocnění způsobených streptokoky, při léčbě příušnic, virové pneumonii, žloutence, encefalitidě i meningitidě.


Jan Moudrý z Jihočeské univerzity napsal: „Boryt barvířský má vynikající dezinfekční účinky, kterých využívali již keltští válečníci. Omezuje množení mikrobů zejména u Salmonella typhi, Neisseria meningitidis a leptospirózy. Pozitivně ovlivňuje činnost plic, srdce a žaludku. Omezuje riziko vzniku respiračních infektů, kurdějí a upravuje krevní tlak. Kromě isatanu obsahuje glucobrassicin, neoglucobrassicin, glucobrassicin-1-sulfonat a indigotin.“


  • velmi chladnou povahu

  • pročišťuje horkost

  • odstraňuje toxiny

  • ochlazuje krev

  • tiší bolesti v krku

  • redukuje otoky

  • posiluje krev


V Číně se užívá také pro prevenci a léčbu infekcí hepatitidy a spalniček. Je to jeden z nejpopulárnějších rostlinných nápojů na východě, používaný běžně v každé domácnosti.


Boryt barvířský (latinsky Isatis tinctoria) je dvouletá či krátkověká vytrvalá barvířská bylina je domácí v jihovýchodní Evropě a Středozemí. Pěstuje se už od starověku a výrazně se rozšířil po dalších částech světa včetně ČR, hlavně v Severní Americe.


Boryt barvířský obsahuje hlavně v listech modré barvivo nazývané borytová modř. V chladných oblastech představoval po tisíciletí hlavní zdroj modrého barviva. Dávní britští válečnici si údajně malovali těla barytem, než šli do boje. Tím zastrašovali protivníky i chránili své tělo před infekcí. Bylina musí projít fermentací, aby se uvolnilo modré barvivo, přitom ale vzniká odpudivý zápach. Pro královnu Alžbětu I. byl tak nepříjemný, že zakázala jeho produkci v okruhu pěti mil kolem svých paláců, i když šlo v té době o mimořádně důležitou komoditu.

Pro doléčení chřipkových onemocnění se doporučuje také kadidlovník (boswellia serrata). Pokud je vnější chlad, tak i bazalka jako čaj nebo naložit do polosuchého červeného vína hřebíček a lékořici. A dbát o protažení všech šlach, aby energie mohla proudit. A naučit se správně dýchat.


Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com ,

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.



bottom of page