Trávicí a zažívací potíže aneb slabá slezina
top of page

Trávicí a zažívací potíže aneb slabá slezina

Potíže se slezinou a slinivkou jsou běžnou poruchou zejména u nedostatečně vyživených lidí. Slezina ovlivňuje stav celého organismu, protože zpracovává potravu. Slezina se slinivkou také vylučuje pankreatické enzymy do tenkého střeva. Je tedy nutné mít slezinu funkční a v dobré kondici. Tradiční čínská medicína nabízí univerzální doporučení, ale především jedinečné a konkrétní řešení problémů.


Oslabenou slezinu poznáte zejména podle těchto příznaků:

  1. únava, horší po jídle

  2. nechutenství (strach z jídla)

  3. slabé či ochablé končetiny (i ochablá prsa!)

  4. přílišné přemítání

  5. kašovitá stolice

  6. nevolnost

  7. celková slabost

  8. přecitlivělost na potraviny

  9. výhřezy (hemoroidy, prolapsy dělohy)

Nedostatek energie čchi (Qi) lze vyřešit vhodnými bylinami, pravidelností a správnou stravou. Doporučují se zejména:

  1. Vařené potraviny (polévky, kaše)

  2. Dušená zelenina (mrkev, dýně, pastiňák, tuřín)

  3. Luštěniny (černé fazole, cizrna)

  4. Občas i sladidla (slad, rýžový sirup, melasa, datle, třešně)

Ideální tonika a posilovače pro slezinu a celkové trávení jsou oves, špalda, rýže. Pokrmy je nutné kvalitně rozžvýkat. Zakázané jsou mléčné výrobky, cukr, syrová zelenina, syrové ovoce, klíčky, mladé obiloviny, tofu, mořské řasy (např. chlorella) i sinice a vše, co příliš ochlazuje.


Důkladně povařená rýže je jedním z nejlépe působících tonik pro slezinu (kaše congee). Na začátku léčebného procesu je nutné volit tepelně upravená, malá, jednoduchá jídla.

Ráda Vám doporučím konkrétní jídelníček přímo pro Vás a Vaše potíže.


Jestliže se problémy s nedostatkem čchi (Qi) ve slezině neřeší, dostaví se postupně „nedostatek trávicího ohně“ (nedostatek yangu – jangu), který se projeví těmito příznaky:

  1. Vodnatá stolice

  2. Odpor k chladu

  3. Studené ruce a nohy

  4. Čirá moč

  5. Pobledlost

  6. Jazyk je bledý, oteklý, vlhký, s otisky zubů po stranách

V tomto stavu velmi pomůže podpora jater, protože jsou to právě játra a jejich nadbytek (jaterní yang a oheň), který působí na slezinu destruktivně. Játrům odlehčí strava bez tučných jídel, bez ořechů, semínek a olejů.


Sladká rýže je při nedostatku trávicího ohně škodlivá. Trávicí oheň (yang) podpoří zahřívající potraviny jako jsou batáty, zázvor, skořice, třešně, datle, česnek, máslo, hovězí maso.


Více o trávení jsme psali v dalších textech v kategorii „Články“ – Diety, hubnutí, diabetes, trávení


Jsme rádi, že vás naše články a texty inspirují a prosíme o jejich nekopírování.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování mozku NLP atd.)

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page