Nadýmání, plynatost, zapáchající stolice – vyprdněte se na prdění!
top of page

Nadýmání, plynatost, zapáchající stolice – vyprdněte se na prdění!

Nadýmání, plynatost, meteorismus, flatulence – nejde jen o nepříjemnou záležitost, ale o znamení vážných vnitřních potíží. Nejčastější příčinou není jen rychlé stravování ve stresu či špatná strava, ale také stagnace jater, nedostatečnost sleziny, horká vlhkost v organismu…. Přesnou příčinu zjistíte při osobní diagnostice.


Pocity plnosti a nadýmání přetrvávají, pokud plyn v dostatečné míře neopouští střevo, hromadí se především v jaterním a slezinovém ohbí tlustého střeva, kde může vyvolat silné bolesti břicha. V lehkých případech pomou probiotické přípravky, které mají obnovit správnou bakteriální flóru a enzymatické preparáty, které usnadňují trávení.


Podle tradiční medicíny bývá často plynatost způsobena stagnací čchi jater, vlhkou horkostí, je-li přítomen hnilobný zápach, nebo nedostatkem čchi sleziny, pokud zápach přítomen není. Kručení v břiše s řídkou stolicí znamená prázdnotu sleziny; kručení v břiše s pocitem nafouknutí břicha a bez řídké stolice je známkou stagnace čchi jater.


Učitel TČM Giovanni Maciocia rozlišuje příčiny plynatosti:

  1. Nedostatek čchi Qi sleziny: plynatost, mírné nafouknutí břicha, řídká stolice, nechutenství, únava, bledá pleť, bledý jazyk.

  2. Čchi jater napadající slezinu: plynatost, nafouknutí podžebří a břicha, střídání zácpy a průjmu, podrážděnost, únava, nechutenství, bledý jazyk.

  3. Stagnace jaterní čchi: plynatost, nafouknutí podžebří nebo nadbřišku, podrážděnost, náladovost.

Silný, hnilobný zápach plynů ukazuje na horkost nebo vlhkou horkost ve střevech, kyselý zápach bývá zapříčiněn disharmonií jater a sleziny. Pokud plyny páchnou žlukle a shnile jako zkažená vejce, znamená to jedovatou horkost v tlustém střevě. Uvolňování plynů bez zápachu obvykle značí nedostatek čchi sleziny.


Hnilobně páchnoucí stolice vždy ukazuje na horkost nebo vlhkou horkost v tenkém a tlustém střevě, zatímco nepravidelné vyprazdňování střev a nepřítomnost zápachu jsou obvykle známkou chladného stavu. Silně páchnoucí moč je známkou vlhké horkosti v močovém měchýři.


Kručení v břiše způsobuje nedostatek čchi sleziny (při řídké stolici), stagnace čchi jater (při pocitu nafouknutí břicha).


Bolest břicha spojená s vyprazdňováním dle Giovanni Maciociho:

  1. Před vyprázdněním: stagnace čchi Qi jater.

  2. Během vyprázdnění: vlhkost v tlustém střevě nebo akumulace potravy (úleva vyprázdněním), chlad v tlustém střevě (vyprázdnění nepřinese úlevu).

  3. Po vyprázdnění: nedostatek čchi Qi sleziny.

Jednou z nejčastějších příčin tzv. břišního diskomfortu jako jsou bolesti břicha, nadýmání, nafouknutí, plynatost, potíže s vyprazdňováním stolice, průjem nebo zácpa je dráždivý tračník (syndrom dráždivého střeva).


Střevo je řízeno autonomním nervovým systémem a díky stresu, úzkostem, strachu a obavám dojde k narušení rovnováhy autonomního nervstva, což způsobí křeče ve střevech a rozvoj plynů. Byliny, které uvolňují křeče hladkého svalstva ve střevní stěně, čímž zmírňují i bolesti, lokálně podporují hojení střevní sliznice, zlepšují peristaltiku (pohyb střev) a vylučují nahromaděný vítr, tedy plyn: směs heřmánku, kmínu, fenyklu, anýzu, kardamomu, máty, kopru, meduňky, rozmarýnu a růže. Pro malé děti s častými břišními kolikami se osvědčil i odvar z kopru a kmínu. Mnohdy pomůže i bylinný alkoholový likér jako je i fernet nebo jägermeister apod.


Diagnostika dle TČM a MUDr. Petra Hoffmanna:

  1. Játra napadají žaludek, slezinu a tlusté střevo = strach, podrážděnost, bolesti v tříslech, nadýmání, střídání průjmu a zácpy, pocit nedostatečného vyprázdnění, tužkovitá stolice, časté zívání, nepravidelná menstruace, jazyk bez výrazných abnormalit (slzovka, Shugan 064, Chaihu Shugan 063).

  2. Nedostatečnost energie čchi sleziny s následnou stagnací energie čchi Qi = únava, nechutenství, nadýmání a bolesti břicha, zhoršené po jídle, jazyk oteklý, bledý, s obtisky zubů a vlhkým povlakem (slzovka, Chaihu Shugan 063, Xiang Sha Liu Jun 073).

  3. Nedostatečnost energie čchi Qi sleziny s vlhkem = únava, nadýmání, lepkavý pocit v ústech, měkká stolice s hlenem, jazyk oteklý a bledý (slzovka, Shen Ling Bao He 105, Bu Zhong Yi Qi 152).

  4. Vlhko a horko = nadýmání, pálení žáhy, únava, plynatost, velká chuť na sladké, střídání zácpy a průjmu se zapáchající lepkavou stolicí, červený jazyk se žlutým lepkavým povlakem (slzovka, šišák bajkalský, Huang Lian Jie Du 012, Xie Xin Jian 021).

  5. Stagnace potravy = nadýmání, roztažené a napjaté břicho, říhání, bolesti ve střevech a v žaludku, nevolnost zvracení, pálení žáhy, zácpa nebo průjem, zapáchající stolice, červený jazyk se žlutým lepkavým povlakem (slzovka, Pi Qi Xu Ji Shi 025, Xie Xin Jian 021).

  6. Nedostatečnost jin žaludku a jater = sucho v ústech, suchá stolice a zácpa, žízeň, únava, zarudlé tváře s návaly horka, noční pocení, jazyk červený bez povlaku (slzovka, Yi Guan Jian 068-069, Mai Wei Di Huang 186).

Vylučovaný plyn (neboli odborně flatus) se skládá především z dusíku (20-90%), vodíku ( 0-50%), oxidu uhličitého (10-30%), kyslíku a metanu (oba okolo 10%). Flatus je tvořen jednak plynem exogenním (spolykání vzduch při jídle apod.) a plyn endogenní, který vzniká jako důsledek činnosti bakteriální flóry.


Medicína rozlišuje potraviny i takto (neboli další tabulka na prd… protože každý je jiný a na každého účinkují produkty jinak, navíc např. pokud dáte do luštěnin řasu či majoránku, výrazně zmírníte jejich nadýmavost):

  1. Normoflatugenní potraviny: po jejich konzumaci odejde nanejvýš 10 flatů za den, jedná se především o maso (kuřecí, rybí, libové hovězí) a o zeleninu (zejména květák, brokolice, rajče a paprika), ořechy atd.

  2. Středně flatugenní potraviny: po jejich konzumaci dojde k odchodu 20-40 flatů za den, k nim počítá brambory, lilek, pečivo atd.

  3. Silně flatugenní potraviny: po jejich konzumaci odchází více než 40 flatů za den, jsou to mléko a výrobky z něj, fazole, kroupy, banány apod.

Pro dobré trávení je třeba věnovat pozornost snídani a kvalitní stravě.


Některé z prostředků, které pomáhají s nadýmáním, jistě najdete doma v kořenkách. Třeba kmín, fenykl (můžete si z něj dělat slabý odvar, nebo semena fenyklu žvýkat – krom potlačeného nadýmání získáte ještě svěží dech), kardamon.


Účinné jsou také čaje ze zázvoru nebo máty peprné. Máta zlepšuje střevní peristaltiku a pomáhá při trávení.


A nejdůležitější a nejjednodušší prostředek proti nadýmání? Tím je pohyb!


Další rady, tipy a doporučení najdete v kategorii „Články„.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je, děkujeme.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech..

bottom of page