Tuhle zeleninu si zamiluje každý
top of page

Tuhle zeleninu si zamiluje každý

Se zeleninou je to těžké - většina lidí ji prostě nemá ráda. Přitom stačí jen ji umět dobře připravit. Vyzkoušejte zeleninu jen lehce osmahnout, aby zůstala křupavá. Přidáte trochu koření, kokosového mléka a arašídy a mňamka je hotová.


Jak tedy na zeleninu v kokosovém mléce s ořechy: Nakrájenou mrkev, kousek nakrájené dýně, batátu, květáku, petržele a cukety orestujte na oleji v hrnci s tlustým dnem. Po několika minutách osolte, přidejte oblíbené bylinky, špetku sojové omáčky a zalijte do jedné třetiny vodou – aby se zelenina spíše napařovala, než vařila. Přidejte hrst ořechů (arašídové nebo kešu).


Po třech minutách varu přidejte kokosové mléko tak, aby zelenina nebyla zcela ponořená, stačí do dvou třetin. Kokosové mléko je léčivé, ochlazuje horko z nedostatečnosti jin, posiluje jin, krev a energii čchi.


Přidejte také trochu kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě. Vše promíchejte a duste pět minut pod poklicí.

Zelenina v kokosovém mléce má nasládlo chuť, která se velmi hodí i k bílým fazolím. Bílé fazole jsou ochlazující, mají blahodárný vliv na plíce, podporují ledviny i krásnou pleť.

Mrkev prospívá plicím, posiluje slezinu-slinivku, zlepšuje funkci jater, stimuluje vylučování odpadu, rozpouští kameny, nádory a jiné shluky, léčí trávení, včetně překyselení žaludku a pálení žáhy. Používá se na průjem i úplavici – vylučuje hnilobné bakterie ze střev, je zásadotvorná, léčí akné, revmatismus, šeroslepost, infekce uší.

Dýně je ochlazující, mírní stavy vlhkosti včetně ekzémů a opuchlin, reguluje hladinu cukru v krvi, prospívá slinivce-slezině, podporuje odhlenění plic, pomáhá při astmatu, dýňová semínka ničí střevní červy.

Petržel je zahřívající, zlepšuje trávení, detoxikuje, podporuje močení, léčí obezitu, kameny v močovém měchýři, ledvinách i žlučníku, výrazně pomáhá ledvinám, ale ne při zánětu (protože zahřívá).

Batát je ochlazující, posiluje slezinu-slinivku, podporuje čchi, pomáhá při šerosleposti. Příliš častá konzumace batátu vede k oteklému břichu.





Další zajímavosti, tipy a doporučení najdete v kategorii "Články". Jsme rádi, že vás naše články a recepty inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.


Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. Objednat se na individuální konzultaci můžete níže přes formulář nebo na emailu tradicniterapie@gmail.com. Tradiční terapie nenahrazuje léčbu západním lékařem a informace uvedené na webu tradicni-terapie.cz nelze považovat za vědecky podložené.

bottom of page