Co jíst a nejíst při revmatu či artritidě
top of page

Co jíst a nejíst při revmatu či artritidě

Revmatismus je charakterizován bolestí v kostech, kloubech, svalech, šlachách nebo nervech. Často se pod něj řadí poruchy, jako je revmatoidní artritida, dna či ischias. (Artritida je konkrétněji definována jako zánět kloubů.) Všechna tato onemocnění jsou charakterizována nevyváženou hladinou minerálů v postižených tkáních.


Světově uznávaný odborník na výživu Paul Pitchford proto při jakékoli formě těchto onemocnění doporučuje vyvarovat se inhibitorů vápníku: nadbytku masa (živočišné tuky jsou navíc primárními zdroji kyseliny arachidonové, která skrze různé metabolické procesy v těle spouští produkci zánětlivých prostaglandinů a leukotrienů vyvolávajících bolest) a bílkovin, omamných látek (alkoholu, tabáku, kávy, marihuany apod.), rafinovaného cukru a přemíry soli. Omezit je také třeba příjem potravin s vysokým obsahem kyseliny šťavelové, jako jsou rebarbora, brusinky, švestky, mangold, nať červené řepy a špenát.


Dle tradiční čínské medicíny je za pozadím většiny zánětů tzv. vlhko a vítr. Při dominantním vlhku se objevují také otoky, opuchliny, těžké končetiny a obezita. Často zde pomohou ostré potraviny. Pokud je dominantním vlivem vítr, pacient pociťuje v těle bolest, která se přesouvá, nebo opakovaně odeznívá a vrací se. Časté je motání hlavy. V některých případech se přidá také horko (zanícené, oteklé klouby).


Lidé s artritickým nebo revmatickým onemocněním jsou obzvláště citliví na nepříznivé počasí a měli by se chránit před větrem.


Při revmatu pomůže nejíst kyselinotvorné potraviny, jíst dušenou, slanou zeleninu, vejce, fazole, cizrnu. Prospěšná je konzumace mastných kyselin omega-3 a GLA. V klinických testech většina účastníků s revmatoidní artritidou po užívání kombinace mastných kyselin omega-3 a omega-6 zcela přestala užívat protizánětlivé léky nebo snížila dávkování na polovinu. Za tímto účelem se často užívá kombinace Iněného oleje (53 % kyselin omega-3) a olejů s vysokým obsahem GLA (80 % kyselin omega-6). Při všech formách artritidy a revmatismu se zdají prospívat protizánětlivé, imunitu posilující rybí tuky a rostlinné oleje s vysokým obsahem kyselin omega-3 a oleje bohaté na průmyslově nezpracované oleje s mononenasycenými kyselinami.


Paul Pitchford také doporučuje aplikaci mastí s kafrem, mátou peprnou, eukalyptovým olejem, skořicí, pepřem či pelyňkem.


O revmatoidní artritidě stejně jako o ostatních degenerativních onemocněních se často soudí, že je doprovázena intenzivním množením různých škodlivých mikrobů. Tyto patogeny lze vypudit z těla česnekem, outkovkou pestrou, dračí krví apod.


Pomáhá také beta-karoten, který chrání tkáně před zničením. Mezi bohaté potravinové zdroje beta-karotenu s protizánětlivými účinky patří mladé obiloviny (zelený ječmen).


Z bylin se doporučuje jablečník, tužebník, pampeliška, přeslička. Při akutním zánětu s bylinami velmi opatrně a klást důraz na dechová cvičení, jógová protažení a emocionální uvolnění.


Léty prověřeným přírodním prostředkem na onemocnění kostí (typu artritida) je vojtěška, která má rovněž vysoký obsah minerálů. Vysoký obsah křemíku je ve vojtěšce vyvážen širokým spektrem stopových minerálů a obsažené enzymy navíc pomáhají při jejich vstřebávání, jakož i při vstřebávání dalších živin. Ze semínek a listů vojtěšky lze připravit čaj a její klíčky.


Další rady, tipy a zajímavosti najdete v kategorii „Články“ – Akutní nesnáze, záněty, bolesti


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.


Nabízím sestavení bylinných směsí (případně i jídelníčků) přímo na míru. Co prospívá jednomu, druhému prospívat nemusí, přitom oba mohou mít stejný zdravotní problém.


S čím vám mohu pomoci:

  1. Doporučení vhodné stravy a životního stylu

  2. Detoxikace, redukce váhy

  3. Únava, potíže se spánkem

  4. Problémy s trávením včetně prediabetes a hypoglykémie

  5. Akné, ekzémy, plísně

  6. Menstruační potíže, hormonální nerovnováha, klimakterium

  7. Nervozita, napětí, úzkost, deprese

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Stejně tak ani bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page