Pelyněk léčí trávení, játra i nervy, proslavil se díky absintu
top of page

Pelyněk léčí trávení, játra i nervy, proslavil se díky absintu

Pelyněk působí proti krevním a jaterním parazitům, má antibakteriální a antivirové účinky. Využít se dá při infekci trávicího ústrojí, zánětu, nemocech jater, ale i v mnoha dalších nemocech. Proslavil se jako zázračný lék na malárii, ale i tím, že je hlavní složkou při výrobě absintu (Alkoholový „pravý, poctivý“ absint byl původně lék. Vyrábí se z pelyňku, fenyklu, anýzu, kořene anděliky, meduňky, koriandru, rmence, puškvorce a yzopu. Směs se nejprve maceruje v kvalitním lihu, následně destiluje a na závěr se ještě výsledek nechá několik měsíců uzrát, aby se všechny chutě krásně spojily.).

Hlavní účinky pelyňku:

1. Pozitivní vliv na trávicí soustavu (podporuje trávení, zmírňuje křeče, odstraňuje plynatost a nadýmání, pročišťuje tlusté střevo).

2. Přírodní antibiotikum (zmírňuje horečku, bolest, likviduje bakterie, viry a parazity).

3. Proti rakovině (studie publikované v magazínu Life Sciences a Archive of Oncology uvádí, že pelyněk dokáže zničit až 80 % rakovinných buněk).

4. Omlazení (chrání buňky před působením škodlivin a volných radikálů).

6. Antidepresivum (uvolňuje svaly a nervy, léčí úzkosti, stres a podporuje dobrý spánek).

7. Léčí malárii (za objev pelyňkové léčby malárie získala v roce 2015 lékárnice Zde Youyou Nobelovu cenu za medicínu).


Pelyněk pravý (Artemisia absinthium) je známý už od starověku. V čínském lidovém léčitelství se začal používat před 2000 lety. Bylina se hojně užívala již v medicíně starověkého Egypta na trávicí obtíže i parazity. Její výtažky se též užívaly v Řecku a Římě. V čínském lidovém léčitelství byla známá již před 2000 lety. Zmínky o ní najdeme dokonce v bibli. Známá Hildegard von Bingen bylinu velmi doporučovala a říkala o ní, že to je „mistr nad mistry, jenž si poradí s každou únavou a vyčerpáním.“ Pelyňkový čaj se doporučoval při zkaženém a otráveném žaludku, zvracení, zánětech, nechutenství, při poruchách tvorby žaludeční kyseliny, při nemocech jater, žlučníku a dvanácterníku.


Využíval se i při křečích trávicí soustavy způsobených nadměrnou plynatostí.

Kouř ze spálené natě a olej z pelyňku vetřený do pokožky odhání komáry a větvička zabalená do šatů chrání oblečení před moly. Pelyněk se dlouhou dobu také dával do kolébek, aby děti pevně spaly a zůstaly ušetřeny negativní energie.


Pelyněk pravý patří do rozsáhlého rodu čítajícího asi 550 druhů, které se nejčastěji vyskytují v mírném a subtropickém pásu. Jeho hledání může být obtížnější kvůli mnohem častěji se vyskytujícímu se pelyňku černobýlu, kterému je velice podobný.


Pelyněk se hodí k některým druhům masa (uzenému masu, kachně, huse či skopovému). Používá se také jako dochucovadlo nápojů, například vermutu a fernetu. Je též základní složkou absintu, při jehož výrobě se rozdrcené bylinky destilují ve vysokoprocentním alkoholu (původní receptura zahrnovala kromě pelyňku ještě anýz, meduňku, yzop a fenykl). Absinthium v překladu znamená „to, co se nedá pít“.


Absint vznikl na konci 18. století ve švýcarské vesničce Couvet jako lék, který měl tlumit žaludeční potíže a hubit parazity. Absint byl žádaný, ale drahý, protože se vyráběl z pelyňku, anýzu a fenyklu, později se pro dochucení využívaly další bylinky, kupř. yzop lékařský, meduňka lékařská nebo badyán.


Cenu a vysokou kvalitu absintu změnila až mšička révokaz, škůdce, který ničil evropské vinné hrozny. Poškozené bobule se daly použít leda k výrobě vínovice a ta se stala dostupným základním substrátem pro absint. Nepůvodní absint se jako levné pití rozšířil po společnosti, ovládl alkoholový trh a spustila se kaskáda nepříjemných sociálních jevů. Když se vinaři domohli odolných vinných odrůd, hledali cestu k zákazníkům zpět a pomoci jim měl Valentin Magnan, primář pařížské psychiatrické léčebny, kde končili notoričtí konzumenti absintu. Ten zavedl absintinismus jako název pro nový druh alkoholismu. Podle něj byl absint mnohem nebezpečnější než jiné druhy alkoholu, prý za to může látka thujon, kterou obsahuje pelyněk. Ve Švýcarsku byl proto absint zakázán v roce 1907, ve Francii o osm let poté.


Až v roce 2005 se podařilo skupině milovníků absintu prokázat, že láhve starého absintu obsahovaly pouze 45 miligramů thujonu. Smrtelná dávka je přitom asi 5 gramů. Takže na to, abyste se otrávili přímo thujonem, byste museli vypít stovky litrů absintu. Šlo tedy tenkrát o vymyšlenou kauzu s šizeným absintem. Dnešní zákony EU schvalují koncentraci 35 miligramů.


U bylinných čajů a preparátů nesmí maximální jednorázová dávka pelyňku překročit 1 g, denní pak 3 g byliny. Vhodné je užívat pelyněk pouze krátkodobě. Látka thujon (obsažená v této rostlině) je totiž ve vyšších dávkách velmi toxická pro játra a nervovou soustavu. Pelyněk nesmějí v žádném případě užívat těhotné a kojící ženy, protože může vyvolat potrat.


Další zajímavosti, rady a tipy najdete v kategorii „Články“ – Byliny, potraviny, produkty


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím byliny a stravu přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.


Nabízím sestavení bylinných směsí (případně i jídelníčků) přímo na míru. To, co je vhodné pro jednoho, druhému sedět nemusí, a přitom oba mohou mít stejný zdravotní problém. Postupy a směsi, které používám, jsou prověřeny staletími zkušeností, proto fungují. Tradiční terapie doplňuji moderními poznatky a metodami.


Zaměřuji se především na celkovou harmonizaci organismu, na podpůrnou terapii obezity, akné, nespavosti, trávicích či střevních potíží, psychické nestability, očistu od gynekologických kandidóz, pomoc při menstruačních problémech, migrénách a dalších zdravotních neduhů.


Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com


Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je tradiční terapie dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár týdnech.

Cílem praktiků tradiční medicíny je změnit lidské návyky a myšlení v rámci prosazování zdravého životního stylu, zaujetí pozitivního postoje vlivem správného stravování, cvičení, vhodné duševní aktivity a koordinace vlivů okolního prostředí na náš zdravotní stav. V klinické praxi kladou terapeuti důraz na přesnou diagnózu a rozbor příznaků. Vyhledávají skutečné příčiny potíží a následně je léčí. Právě díky globálnímu přístupu často vyléčí několik problémů současně, je však třeba být trpělivý.


A jak poznáte opravdového terapeuta? Bude k vám přistupovat jako k individualitě, kromě bylin a vhodných potravin vám nabídne i harmonizaci psychiky, doporučí změny životního stylu přímo pro vaši osobnost, po seznámení se s vaším problémem objedná byliny upravené konkrétně pro vás, nezatíží vás příliš a uleví vám.


Přes toto všechno nemůže nikdy tradiční terapie nahradit západní lékařskou odbornou léčbu. Veškeré informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz berte prosím jako osobní názor a ne jako vědecky podložená, schválená a orazítkovaná fakta. Dle platných legislativních norem by vám špatná interpretace a laický přístup mohl ublížit. Rozhodnutí, jak investovat do svého zdraví a jak zlepšit svou kondici a mít více radosti ze života, je jen na vás.

bottom of page