Enzymy zlepšují trávení – kde je najít?

Nevolnost a nepříjemné pocity po jídle můžete omezit pomocí trávicích enzymů. Ty jsou běžně produkované žlázami trávicí soustavy a hrají významnou roli v chemickém procesu trávení potravy. Můžete je podpořit vhodnou stravou nebo i doplňky. Téměř zázračně působí zejména včelí pyl i některé houby.


Trávicí enzymy rozkládají velké molekuly potravy (bílkoviny, tuky, sacharidy) na malé jednotky (aminokyseliny, mastné kyseliny, glukózu), které pak již organismus dokáže bez problémů vstřebat. Nejčastěji používané trávicí enzymy jsou pankreatin a takasidáza, které zlepšují fázi trávení v tenkém střevě. Existuje ale mnoho dalších enzymů, které organismus potřebuje.


Enzymatickou potřebu organismu uspokojí zejména:

  1. papája (obsahuje papain, který pomáhá při trávení masa a bílkovin)

  2. ananas (obsahuje cysteinové proteinázy)

  3. včelí pyl (bohatý zdroj enzymů)

  4. kvašená zelenina

  5. melouny

  6. mango

  7. kiwi

  8. hroznové víno

  9. avokádo

  10. syrový (nepasterizovaný) med

  11. kokosová voda

Tradiční medicína doporučuje pro zvýšení enzymů také houbu Housenici čínskou (Cordyceps), která má zásadní vliv na stav ledvin (mocně doplňuje yin i yang ledvin). Z hlediska tradiční čínské medicíny také vyživuje plíce, rozpouští hlen, zastavuje krvácení a posiluje povrchovou obrannou energii. K dalším účinkům Cordycepsu patří:

  1. stimuluje produkci steroidů i testosteronu

  2. má kortikoidní účinky

  3. regeneruje jaterní tkáň

  4. zlepšuje metabolismus glukózy

Také klíčky jsou mimořádným zdrojem snadno vstřebatelných vitamínů, enzymů, volných mastných kyselin i aminokyselin. Jsou zásadotvorné, pročišťují a obvykle chladí a zbavují nadbytku. Nejvhodnější jsou na jaře (v době, kdy je třeba zbavit tělo škodlivin) a v teplém podnebí. Jejich přehnané užívání může oslabit trávení. V omezeném množství se ale hodí prakticky pro každého, včetně dětí. Klíčky jsou také ideální pro starší osoby, protože při procesu klíčení se rozkládají tuky, bílkoviny a škroby do snadno stravitelné podob. Obsah nukleových kyselin (RNA a DNA) se podle Paula Pitchforda můře při procesu klíčení až zdvojnásobit.


Při zažívacích problémech je dobré jíst dostatek vlákniny, protože vláknina pomáhá posouvat jídlo skrz zažívací trakt a snižuje riziko vzniku průjmů i zácpy. Je také vhodné vyhýbat se jídlům s vysokým obsahem tuků. Na trávicí potíže se doporučují i probiotika. Tělu pomáhají se zvládáním stresu a zlepšují vstřebávání živin. Právě stres ovlivňuje trávicí procesy nejvýrazněji a je proto dobré naučit se jíst v klidu a relaxovat.

Jak dále zlepšit své trávení doporučí zkušený terapeut.


Které potraviny posilují trávení, najdete v dalších textech v kategorii „Články“ – Byliny, potraviny, doplňky

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.

Jako certifikovaná terapeutka nabízím sestavení bylinných směsí (případně i jídelníčků) přímo na míru. Co prospívá jednomu, druhému prospívat nemusí, přitom oba mohou mít stejný zdravotní problém.

S čím vám mohu pomoci:

  1. Doporučení vhodné stravy a životního stylu

  2. Detoxikace, redukce váhy

  3. Únava, potíže se spánkem

  4. Problémy s trávením včetně prediabetes a hypoglykémie

  5. Akné, ekzémy, plísně

  6. Menstruační potíže, hormonální nerovnováha, klimakterium

  7. Nervozita, napětí, úzkost, deprese

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com nebo volavka@lecive-pohadky.cz, Zlín.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Stejně tak ani bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

#cordyceps #enzymy #trávení #zažívání

Objednejte se na individuální konzultaci

banner_bez popisu.jpg

© 2023 by Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com