Quinoa do letních dezertů pro posílení jin a čchi
top of page

Quinoa do letních dezertů pro posílení jin a čchi

Bezlepková quinoa je skvělá do horkých dnů, protože příjemně osvěží. Je ale nutné ji před přípravou několikrát propláchnout vroucí vodou (stejně jako jáhly). Quinoa alias indiánská pšenice pochází z Jižní Ameriky. Staří Inkové ji měli na jídelníčku téměř denně. Pro její úžasné vlastnosti dokonce vyhlásila OSN rok 2013 Mezinárodním rokem quinoy.



Quinoa

  1. prospívá lidem trpícím migrénami

  2. napomáhá při snižování krevního tlaku

  3. působí jako prevence kardiovaskulárních onemocněních

  4. doporučuje se při diabetu

  5. harmonizuje ledviny

  6. doplňuje minerály (zejména hořčík a železo)

  7. obnovuje a vyvíjí tkáně v dětském věku


Vyznačuje se jemnou strukturou a lahodnou chutí. Je lehce stravitelná, nenadýmavá. Inkové ji nazývali „matkou všeho obilí“ a věřili, že je posvátná. Hodí se nejen jako alternativa k masu, ale také do sladkých dezertů, především letních snídaňových kaší, protože vnitřně ochlazuje (čím se ochladit v létě?).



Quinoa dle tradiční čínské medicíny

  1. posiluje energii čchi (Qi)

  2. doplňuje krev a jin (yin)

  3. vylučuje horký hlen


Fitness quinoa dezert


40 g guinoy, 250 ml mandlového (nebo kokosového) mléka, 200 g bílého sojového (či jiného) jogurtu, 150 g ovoce, 10 ml javorového sirupu, 10 g chia semínek, 1/4 lžičky perníkového koření


Quinou řádně propláchněte horkou vodou a uvařte v mandlovém mléce. Poté do ní přimíchejte polovinu sirupu. Zbylý sirup smíchejte samostatně s bílým jogurtem a chia semínky. Do sklenice postupně vrstvěte quinou a směs jogurtu. Dezert ozdobte kousky ovoce.




Další tipy, rady a doporučení i recepty najdete v kategorii „Články“.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.


Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.


bottom of page