Domácí zmrzlina bez cukru a mléka
top of page

Domácí zmrzlina bez cukru a mléka

Doma si můžete připravit lahodnou, zdravou, dietní zmrzlinu z nejrůznějšího ovoce, bez cukru i mléka. Stačí zvolit ty správné ingredience a budete překvapeni výtečnou lahůdkou za pár korun a bez chemie.



Základem je ovoce. K ovoci můžete přidat tvaroh, šlehačku, jogurt, nebo když nechcete mléčné výrobky (většina lidí špatně snáší kombinaci kravího mléka a ovoce, je lepší se této kombinaci vyhýbat, v mnoha výživových směrech patří mezi zakázané kombinace) tak je nahradíte třeba arašídovým máslem, kokosovým mlékem, sojovým jogurtem, mandlovou smetanou apod. K dochucení se hodí oříšky, semínka, kakao, javorový sirup, stevie a další dobroty.


Tipy na 6 chutných domácích zmrzlin:

  1. Dva banány nakrájejte na kolečka, přidejte hrst nakrájených jahod a nechejte přes noc v mrazáku. Druhý den vše rozmixujte, přidejte dvě lžíce smetany a opět mixujte, dokud se vše nespojí do hladkého krému. Dejte do mrazáku, dokud krém neztuhne.

  2. Tři nakrájené, zmrzlé banány rozmixujte, přidejte šťávu z jednoho malého citronu a dochuťte vanilkovým luskem, mandlovým máslem a nadrcenými oříšky. Vložte do mrazáku.

  3. Rozmixujte jahody na pyré, přidejte jogurt a trochu javorového sirupu. Promíchejte, naplňte formičky a nechejte zamrazit.

  4. Smíchejte rozdrcené zmrzlé banány s hrstkou zmrzlých borůvek, třemi lžícemi mandlového másla a šesti rozemletými datlemi. Rozmixujte a zamrazte.

  5. Rozvařte dva datle, přidejte dvě lžíce kokosového mléka, vrchovatou lžičku kakaového prášku a zmrzlé zralé banány. Vše rozmixujte a dejte do formiček a do mrazáku.

  6. Dva tvarohy (celkem 500 g) smíchejte se 150 g bílého jogurtu. Mražené ovoce podle chuti (třeba broskve, pomeranče nebo maliny s borůvkami) rozmixujte v mixéru. Směs řádně vyšlehejte a dejte do mrazáku.


Aby se ze zmrzliny nestala dřeň, je potřeba ji míchat. Můžete použít zmrzlinovač, který se o dostatečné načechrání hmoty postará. Nebo musíte směs řádně promíchávat ručně. A abyste nemuseli složitě a dlouho promíchávat připravenou hmotu, je ideální vytvořit směs z části zmrzlého ovoce (proto se dává nakrájený banán na několik hodin do mrazáku, případně se do hmoty přidají zmrzlé borůvky apod.


Ani se zdravou zmrzlinou to není dobré přehánět. Zmrzliny a ledové nápoje totiž výrazně oslabují trávení. Navíc chladná energie stahuje tělo, což může vyvolat zadržování tekutin (potu a horka) uvnitř organismu.


Jaké potraviny nás ochladí a jsou ideální pro konzumaci v létě, se dočtete v dalších textech v kategorii „Články“.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme o jejich nekopírování. Děkujeme.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování mozku NLP atd.)

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech...

bottom of page