V horkých letních dnech často saháme po ledových nápojích, zmrzlinách nebo vychlazenému pivu. Ve skutečnosti nám ale tyto studené dobroty uleví od horka jen na chvíli.
Mnohem delší účinek mají hořké pokrmy. Všeobecně by měl být letní jídelníček bohatý na zeleninu, ovoce a jen krátce tepelně upravená jídla.
Nejsilněji ochlazující je salát, banán, sójové produkty, špenát, okurka, mladé obiloviny, mikrořasy, proskurník a jogurty. Výrazně ochlazující charakter mají:
Melouny
Okurky
Hlávkový salát
Rukola
Banány
Borůvky
Jablka
Mléčné výrobky
Máta
Zelený a bílý čaj
Z masa se doporučuje zejména krůta a králík. Dlouho vařeným jídlům a polévkám se v létě vyhněte. Čím delší příprava a vaření, tím spíše vás jídlo zahřeje - stává se jangovější.
Proto třeba z luštěnin se v létě doporučuje pouze červená čočka, která je uvařená za pár minut.
Jak výtečně vás v létě ochladí kávové nápoje, jsme psali v dalších textech, najdete je v kategorii Články.
Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování mozku NLP atd.)
Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Stejně tak ani bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.
Comments