Nejen na jaře je třeba pečovat o žlučník – aby vám nikdo nehnul žlučí
top of page

Nejen na jaře je třeba pečovat o žlučník – aby vám nikdo nehnul žlučí


Žlučník je svojí funkcí i polohou přímo spojen s játry. Také prevence vzniku žlučníkových obtíží a vzniku kamenů, souvisí se správnou činností jater. Játra se účastní asi 500 pochodů v našem těle a podle TČM mají zprůchodňovat vnitřní prostředí.


Poruchy v činnosti jater a žlučníku se mohou projevovat :

- nadměrnou workoholickou aktivitou a výkonností

- kritičností, nesnášenlivostí, podrážděností

- zvýšenou teplotou kolem 18 hodiny

- bolestmi hlavy

- křečemi, zkrácenými šlachami

- alergiemi

- vyrážkami či ekzémy


Známý léčitel Ing. Jiří Janča cokoliv, s čím za ním klienti chodili, nejprve léčil zharmonizováním jater a žlučníku, pak až se zaměřoval na konkrétní obtíže.


Terapeutka a jogínka Romana Farna doporučuje tuto preventivní péči:

- denně cvičit (pohyb nahradí mnoho léků, ale žádný lék nenahradí pohyb), ale nepřetěžovat se (játra vyčerpává nadměrná chůze)

- nepřejídat se

- jíst zdravě: dostatek vlákniny z luštěnin, zeleniny, ovoce, z celých zrn obilí, dostatek sacharidů ve formě kaší (ovesné a jiné vločky), příloh (rýže, kroupy, pohanka, jáhly, brambory), maso omezeně, uzeniny vůbec, smažená jídla minimálně, alkohol minimálně, káva nejlépe vůbec, ze sladkého preferovat ovoce, med, případně domácí buchtu s trochou cukru

- stres řešit relaxací, masáží, uměním, sportem, dbát na spánek

- vyvážit v životě jin a jang: práci a výkony střídat odpočinkem, chodit do přírody

- ideálně denně dělat automasáž celého těla a zvláště se zaměřit na promasírování rukou a nohou, přední střední dráhu

- naučit se dechové techniky

- obzvláště na jaře jíst dostatek zelených potravin (i naklíčených)

- dbát na dostatečné dodávání vitamínu A (mrkev), zinku (dýňová semínka, kešu), B12 (maso, játra)

- jíst červenou řepu a ředkve

- průběžně užívat hořčiny z bylin: vachta, zeměžluč, oman, zemědým, řepík, pelyněk, hořec, jablečník, čubet, smil , hercampuri (ideálně ve směsích sestavených bylinkářem na míru). Vhodné další byliny jsou: pampeliška kořen a list, čekanka, řepík, pýr, řebříček, meduňka, máta, fenykl, artyčok, ostropestřec, měsíček, lékořice…


Jarní očista léčitele Jančy pro játra a žlučník:

Nakrájet a pomačkat trochu bílého hlávkového zelí, osolit, dát šťávu z půl citronu, 2 lžíce olivového nebo sezamového oleje, jíst dopoledne. Oběd a večeře běžné, vařená strava. Při průjmech je nutné zelí nejprve 3 minuty povařit, pak až přidat ostatní ingredience. Toto dělat týden až dva. Následně užívat vlaštovičníkovou tinkturu, nahřívat oblast jater, přikládat vařenou cibuli, masírovat žebra a podžebří.


Romana Farna doporučuje také jógovou očistu „Šankhaprakšalanu“ – viz www.masaze-romana-farna.cz v oddělení Pro jogíny je postup pro tuto očistu i s fotografiemi


U již vzniklého a lékařem potvrzeného kamene je třeba si uvědomit, že alternativní, a to jakékoliv postupy, jsou na vlastní nebezpečí, a že může žlučník kdykoliv prasknout a ohrozit člověka na životě!


Možné postupy pro rozpouštění kamenů:

- vlaštovičníková tinktura D3 – 3 x denně 30 kapek do teplé vody, užívat půl hodiny před jídlem

- pektin z ovoce

- luštěniny, obzvláště hrách

- tekutiny (dostatečně pít teplé nápoje)

- užívat lněný, sezamový nebo mátový olej

- jíst artyčoky, luštěniny, jablka, zelí, mrkev, pomeranče, mandarinky, škrobová jídla – brambory, sacharidy ve formě různého obilí, omezit maso

- užívat šťávu z černé ředkve (nastrouhat nebo odšťavnit i se slupkou, pít 6 týdnů v množství 2 – 3 polévkové lžíce před každým jídlem. Možno přisladit troškou medu. Ideálně připravit vždy čerstvé, nebo max den dopředu – uchovávat v chladu a temnu)

- vhodné jsou léčebné ájurvédské klystýry teplým sezamovým olejem nebo bylinkovými odvary – zde je nutná porada s odborníkem, aby se kameny moc nerozhýbaly

- udržovat tělo v mírném pohybu a v teple oblast středu těla – kolem spodních žeber nahřívat termoforem zepředu i zezadu


Romana Farna doporučuje tyto bylinné směsi:

  • 4 díly řepík, 2 díly smil, 2 díly květ měsíčku, 1 díl jablečník, 1 díl meduňky – 4 x denně mezi jídly, hrnek 2 dcl, na hrnek 1 čajová lžička směsi

  • pelyněk, smil, řebříček stejným dílem, 3 x denně mezi jídly hrnek

  • 4 díly kořen pampelišky – vařit 5 minut, pak přidat další byliny - 2 díly list pampelišky, 1 díl rdesno truskavec, 1 díl přeslička, 1 díl jablečník

  • 1 díl kořen pampelišky, 1 díl kořen čekanky – vařit 5 minut, pak přidat další byliny – vřes, dvouzubec, list jitrocele, přeslička

  • 4 díly vlaštovičník, 3 díly řebříček, 3 díly přeslička, 3 díly třezalka, 3 díly jitrocel

O žlučník je dobré pečovat preventivně hlavně na jaře. Období jara začíná podle tradiční čínské medicíny už v únoru, těsně po čínském novém roku. Tou dobou se konzumují sladká jídla, aby se napomohlo otevření povrchu a jeho postupnému zavlhčování a ochlazování, aby Qi zevnitř těla mohla vyvěrat ven a připravovat se postupně na léto.


V Číně jsou proto v únoru časté:

- sladké polévky, kde jsou dlouhé nudle (dlouhý život), ne úplně uvařené ztracené vajíčko, datle a cukr

- polévky dlouho vařené z kostí, koření a zeleniny, často se přidává kozinec blanitý kořen a jujuba plod

- rybí polévky a mořské plody – jí se celoročně, ale kolem nového roku a v únoru jsou skoro povinností, aby měl člověk celý rok hodně sil

- sladké polévky z fermentované rýže, přislazené, opět napůl syrové ztracené vejce

- pije se čaj z květů chryzantémy a bobulek goji

- konzumují se sladké rýžové knedlíčky z pařeného těsta – například mocchi se sezamem a huat kuih různých barev

- hodně se používá sezam bílý i černý na podporu životní síly (stejně jako se používá i v zimě)

- mohou se konzumovat sladké a sladkomírně kyselkavé druhy ovoce jako je zralá mandarinka, malé sladké banánky, kaki, jablka (ty jsou ale v Asii dost vzácné a drahé, takže nejsou tak obvyklé)


Není vhodné přehánět to s kyselou chutí. Kyselá chuť játra tonizuje a dráždí, zvyšuje jaterní jang, který má tendenci být v nadbytku a v tomto ročním období stoupá kyselost sama od sebe, často lidé v tomto období trpívají na křeče v nohách, pocity bolesti pod levým žeberním obloukem při zvýšení kyselosti v žaludku, atd. Nedoporučuje se tedy v tomto období příliš kyselé chuti dodávat. Naopak jaro se velmi hodí k doplnění jaterního jinu. Jaterní jin obnovují datle, jujuba, řepa- červená, bílá sladká, vajíčka, sladká fermentovaná rýže, zelené listy (chlorofyl) mladých rostlinek, naklíčené obilí a naklíčené luštěniny, atd. Kyselá chuť se konzumuje hlavně na podzim jako kyselé zelí, kyselotrpké bobule (dřín, rakytník), aby napomohla vyloučit vlhkost z těl, uschovat energii dovnitř těla a připravit tělo na zimu.

Pokud kyselou konzumujeme v létě, měla by být sladkokyselá šťavnatá – ovoce, ibiškový čaj, citronové zálivky na saláty…

Na jaře se nedoporučuje podléhat emocím, obzvláště ne hněvivým a ustrašeným. Určitě bychom se neměli pouštět do žádných konfliktů.

Na jaře čínská dietetika nedoporučuje příliš jíst maso, protože maso tělo příliš svírá, buduje kov a kov by nedovolil dřevu se projevit. Maso se naopak má zvýšeně konzumovat na podzim a v zimě.

Určitě bychom v období jater a žlučníku - tedy celé jaro - neměli pít alkohol.


U nás více než měsíc před Velikonocemi máme Masopust, začínající Ostatky – vesnicí chodí průvod masek, zpívají, tančí a u každého domu se zastaví a dojí ostatky (rozuměj – původně se měly dojíst ostatky ze zabíjaček, ostatky mastného sladkého cukroví) – pak už má být skromná dietní strava bez masa až do Velikonoc.

Konzumovat máme brambory, rýži, kroupy, polévky, kopřivy, špenát, vajíčka, naklíčené obilí, naklíčené luštěniny, obilné kaše a obilné placky, klidně i s domácí ovocnou zavařeninou.


V únoru a březnu bychom měli být velmi aktivní, pracovat pilně na svých plánech na tento rok, využít jarní energii mládí, nadšení, obnovy… Je vhodné aktivně jít za svými sny. Nenechat si „hnout žlučí“. Žluč vzniká v játrech jako odpadní látka metabolismu, běžně se jí vytvoří asi litr denně, odtéká do žlučového váčku – žlučník, shromažďuje se, peristaltikou žlučníku je vylučována do dvanáctníku. Obsahuje toxické látky, žlučová barviva (bilirubin – vznik při rozkladu hemoglobinu), která zbarvují stolici i samotnou žluč (je žluto-hnědá). Toxické látky (jako kyselina cholová, která je přesto důležitá k trávení) jsou odváděny pryč z těla stolicí.

Hlavní funkcí žluči je emulgace tuků (tuk – kapičky, povrchové napětí, nelze je od sebe jen tak oddělit, rozpustit). Emulgace – snížení povrchového napětí, kapička tuku se rozdělí na menší, tuk je poté vstřebatelný do krve, až poté mohou lipázy (enzymy rozkládající tuky) působit – žluč usnadňuje trávení, navíc se díky ní mohou vstřebávat vitaminy rozpustné v tucích (lipofilní vitaminy) – A, D, E, K.


Odborník na TČM Vladimír Ando k tomuto uvádí:

Vztahy mezi játry a žlučníkem:

Játra se žlučníkem jsou také propojeny svými dráhami čchi, ale mají na sebe i bezprostřednější vazby, vyplývající z fyzické blízkosti, a z toho, že původ žluče je v játrech. Žluč vzniká transformací z čchi jater. Vztahy těchto dvou orgánů se promítají do zažívacího procesu a do celkového psychického rozpoložení člověka.

1. Podpora trávení

Játra zajišťují průchodnost vnitřního prostředí organismu, jež je nevyhnutelnou podmínkou pro dobrý chod trávicího procesu. Kromě toho produkují žluč jako důležitý prostředek při tomto procesu a odvádějí ji do žlučníku. Tento přesun je pravidelný a plynulý jenom za předpokladu, že není zhoršená vnitřní průchodnost, tj. že funkce řízení průchodnosti působí v celém svém rozsahu. Žlučník vylučuje žluč do tenkého střeva, a tím podporuje další rozkládání potravy. Vylučování žluče je znovu podmíněno dobrou prostupností vnitřního prostředí, ale i samo zpětně na ni může působit. Jestliže například v důsledku nějaké funkční poruchy nebo jiné příčiny se začne blokovat sekrece žluče, bude to mít negativní vliv i na udržování průchodnosti vykonávané játry.

2. Psychické rozpoložení

Dobrá průchodnost pro všechny složky v organismu, které se musí pohybovat, vyvolává pocit celkové uvolněnosti a pohody; silná čchi žlučníku je protistresovým faktorem, jenž pomáhá lépe se vyrovnávat s nepříznivými citovými hnutími, a dále též zvyšuje odhodlanost a rozhodnost konání. Proto chorobné poruchy kteréhokoliv z této dvojice orgánů neovlivňují jenom fyziologickou stránku pochodů v organismu, nýbrž zasahují i do sféry psychického života.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina atd.) Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page