Nemusíte utrácet za drahé preparáty – uzdraví vás plevel
top of page

Nemusíte utrácet za drahé preparáty – uzdraví vás plevel

Úplně obyčejná, plevelná a přitom zázračná a velmi podceňovaná kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je proslulá hlavně svou pálivostí, kterou způsobují žahavé trichomy. Všem známá léčivá rostlina, pícnina a i součást lidského jídelníčku, kdysi též přadná rostlina. Její listy mají vysoký obsah rostlinných bílkovin.


Všeobecně se používá hlavně do šampónů a pro čištění krve, ale v praxi se ukazuje, že je výtečná pro léčbu alergie, astmatu, aterosklerózy, cukrovky, zánětů ale i pro podporu hubnutí či jako prevence mrtvice a ochrana srdce.


Kopřiva je hojně využívána i jako lék pro podporu vylučování a činnost metabolismu, jako zdroj vitamínů a minerálních látek pro imunitu a dobrou činnost ledvin, jako diuretikum, antiseptikum, bylinka pro kožní obtíže i do kosmetických přípravků.


Pro svůj obsah zeleného barviva – chlorofylu, podporuje metabolismus, působí skvěle na střevní peristaltiku a tím ovlivňuje trávení a správné a zdravé vyprazdňování. Prospěšná je při zánětech močového měchýře. Díky obsahu železa je velice důležitá pro krvetvorbu, působí blahodárně i při psychickém zatížení i při fyzickém vyčerpání. Žahání kopřivami se používalo pro zmírnění bolestí při revmatismu a artróze.


Podle tradiční čínské medicíny kopřiva:

  • obohacuje krev a tím i jin (zastavuje menstruační krvácení)

  • pročišťuje hleny plic (i hleny, které je obtížné vykašlat)

  • působí na vnější vítr (u bronchitid)

  • pročišťuje vlhkost močového měchýře

  • řeší vlhkou horkost u cystitid a prostaty

  • umí pročišťovat skryté škodliviny


Milarapa, dávný tibetský mudrc, se postil pouze na kopřivách tak dlouho, až se jeho kůže zbarvila lehce dozelena. Nakonec v sobě rozvinul legendární psychické a fyzické sily. Kopřivy jsou v Evropě odedávna užívány k posílení vitality. Lze je konzumovat jako vařenou zelenou potravinu (mírné povaření v páře je zbaví pálivosti) nebo užívat jako bylinu do čaje.


Zajímavé je, že kopřiva se nedá příliš pěstovat, roste si, kde chce. Je významným indikátorem půdního dusíku a indikuje vysoký obsah dusíku v půdě. Stačí jen prostě vyrazit do přírody a na louce i kolem chat a dalších usedlostí na ni narazíte. Jde o vytrvalou rostlinu. Suší se celá rostlina. Listy je nejlépe odstranit až po usušení. I když se čerstvé rostliny považují za mírně toxické, tak z nich usušením nebo varem tyto látky vyprchají. Nať s listy je možné sbírat před květem, nejdříve v období dubna a pak postupně až do konce září. Později se sbírají její kořeny.


Podobně, jako kopřiva, je velmi podceňovaná také pampeliška či jiné byliny, o kterých se dočtete v kategorii „Byliny, potraviny, produkty“.


Pro konkrétní terapii se můžete objednat na individuální diagnostiku, v jejímž rámci se dozvíte, které byliny a jaká strava jsou vhodná přímo pro Vás osobně = tradicniterapie@gmail.com. Tradiční terapie nenahrazuje léčbu západním lékařem a informace uvedené na webu tradicni-terapie.cz nelze považovat za vědecky podložené. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.




bottom of page