Které potraviny posílí na podzim plíce dle TČM
top of page

Které potraviny posílí na podzim plíce dle TČM

Zejména po parném létě je třeba vyživit tekutiny plic a tím posílit Qi (čchi). Plíce mohou být vysušené nejen horkem, ale také stresem, suchým vzduchem v domácnosti, klimatizací apod.


Plíce patří k prvku Kovu, jsou nejhornějším orgánem a v čínské medicíně znázorněné slunečníkem, který chrání před sluncem. Tím, že je nahoře a na povrchu (přes kůži), tak nejvíc odráží útočné patogeny a mají na starosti obranu.


Základem naší imunity je tak Qi (čchi) plic, jež je vyživována prostřednictvím Qi (čchi) sleziny. Nedostatek Qi (čchi) a vlhkost sleziny jsou příčinou sklonu k nachlazení. Paradoxně slezina potřebuje vysušit a plíce zvlhčit.


Plíce zvlhčují především bílé potraviny:

  1. celer

  2. květák

  3. černý kořen

  4. cibule

  5. pórek

  6. křen

  7. jogurt

Tyto potraviny nejen posilují plíce, ale i zvyšují imunitu. Velmi vhodné jsou masové vývary a zeleninové polévky s luštěninami, dostatkem pórku, cibule a koření.

Mezi další vhodné posilovače a čističe plic patří:

  1. Mrkve

  2. Grapefruity (i na pročištění plic při odvykání kouření)

Podle dalších symptomů se slabost plic dále rozlišuje.


Vhodné potraviny pro nedostatek jinu v plicích:

Pšenice, meloun, spirulina, rajčata, peprmint, tofu, brambory, pomerančové slupky, sojové mléko, olivy, soja, lotos kořen, citron, sezam, kukuřice, okurka, med, mungo, chlorella, kozí mléko, celer, ječmenný slad, vejce, mrkev.


Vhodné potraviny pro nedostatek Qi (čchi) v plicích:

Třešně, celer, buráky, černý rybíz, vepřové, česnek, soja, ječmen, vodní kaštan, mandle, datle, tofu, houby, fíky, víno hroznové, nori, skořice, hrušky, brambory, bazalka, kachna, broskve, vejce, dýně, papaya, olivy, ořechy, miso, hovězí, oves, rýže, meruňky, mrkev, shiitake, ryby, cibule, kozí mléko, lotus semínko, yam dioscorea.


Proti přílišnému horku v plicích pomohou tyto potraviny:

Žlutý meloun, jablka, broskve, jahody, hrušky, dýně, kuzu, květák, čaj z jablečníku (velmi hořký, užívá se vždy jen krátce).


Plicím pomáhají také speciální bylinné směsi. Pokud jsou plíce zdravé, je vhodné je občas preventivně posílit ostrými potravinami (plíce jsou spojeny s tlustým střevem, kterému ostré koření také prospívá). Do jídelníčku je možné přidat chilli papričky, zázvor, křen i pepř.


Pro obnovu plicních a střevních sliznic jsou důležité slizovité potraviny, jako jsou lněná semínka.


Všeobecně pomáhá plicím ostrá chuť, která je dobrá proti smutku (rozptyluje, zvedá a ruší stagnaci), ale může vysušovat a vytvářet uzly ve svalech a škodit kůži. Ostrá chuť podporuje pocení, neboli směr ven a úbytek tekutin – ale může tak vyhnat škodlivinu na rozdíl od kyselé chuti, která jí může vtáhnout. Někteří proto ostrou chuť na podzim zatracují. Jiní na podzim ostrou chuť vyvyšují, protože „pálivost rodí Plíce“.


V knize Suwen se uvádí: „Západ rodí suchost, suchost rodí kov, kov rodí pálivost, pálivost rodí plíce, plíce rodí pokožku a ochlupení, pokožka a ochlupení rodí ledviny, a plíce řídí nos. Na nebesích (západ) představuje sucho, na zemi kovy, na těle pokožku a ochlupení, z orgánů zang plíce, z barev bílou, z pěti tónů tón shang, ze zvuků pláč, při rozrušení kašel, z vývodů nos, z chutí pálivou, z emocí žal.


Další rady, tipy a doporučení najdete v sekci „Články“ – Principy tradiční medicíny a její metody


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.


Nabízím sestavení bylinných směsí (případně i jídelníčků) přímo na míru. Co prospívá jednomu, druhému prospívat nemusí, přitom oba mohou mít stejný zdravotní problém.


S čím vám mohu pomoci:

  1. Doporučení vhodné stravy a životního stylu

  2. Detoxikace, redukce váhy

  3. Únava, potíže se spánkem

  4. Problémy s trávením včetně prediabetes a hypoglykémie

  5. Akné, ekzémy, plísně

  6. Menstruační potíže, hormonální nerovnováha, klimakterium

  7. Nervozita, napětí, úzkost, deprese

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Stejně tak ani bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page