Jablka prospívají trávení i plicím
top of page

Jablka prospívají trávení i plicím

Jablka jsou úžasné ovoce s významnými účinky. Konzumací jablka si upravíte krevní tlak, hladinu cholesterolu i cukru v krvi. Vliv mají ale také na imunitní systém i nervovou soustavu (domácí jablečný mošt zklidňuje mysl). Prokazatelně pomáhají s hubnutím a úpravou trávení. Jablka obsahují látky, které mohou chránit sliznici žaludku před poškozením léky na bolest ze skupiny nesteroidních antirevmatik.


Za sladkou chuť jablek i dalšího ovoce je zodpovědná fruktóza. Jablka navíc obsahují nejvíce pektinu ze všeho ovoce.

Pektin patří do velké rodiny vlákniny a od základní skupiny se liší tím, že je ve vodě rozpustný. Brání rozvoji škodlivých mikroorganismů, podporuje činnost střev i vylučování toxinů z těla. Pektin účinkuje jako prebiotikum (prebiotika slouží jako potrava pro tělu prospěšné bakterie v trávicím traktu). Vláknina se během trávení v tenkém střevě nevstřebává, ale prochází až do tlustého střeva.

Navíc se pektin v těle rozkládá na další prospěšné látky, které pak pozitivně ovlivňují řadu dalších pochodů v organismu. Střevní mikroflóru tak udržují v rovnováze a šetří slinivku, protože obsahují látky podobné inzulínu.


Jablka kupodivu obsahují také látky, které pomáhají v boji s astmatem a chrání plíce. Bylo prokázáno, že denní konzumace jablka vede ke snížení rizika vzniku astma až o 10%.


Dle tradiční medicíny má jablko povahu chladnou, chuť sladkou až lehce kyselou a vstupuje do drah žaludku, sleziny a plic. Dále platí, že:

  1. odstraňuje horko v plicích

  2. tvoří tělesné tekutiny

  3. zvlhčuje plíce

  4. léčí průjem

  5. zvyšuje chuť k jídlu


Jablka se vyplatí kupovat v bio kvalitě, protože při konvenčním pěstování bývají plná pesticidů. V tříletém výzkumu, který proběhl na třech hektarech jabloňového sadu, se porovnávalo 47 kombinací přípravků na ochranu rostlin použitých na standardní a pozdní ošetření jabloní. V jablkách bylo při sklizni nalezeno 22 účinných látek pesticidů. Splnění limitu pro dětskou výživu 0,01 mg/kg v jablkách se nepodařilo dosáhnout u žádného z ověřovaných pesticidů dodržením úředně stanovené ochranné lhůty. Zjistilo se, že ani po 120 dnech po aplikaci se nedosáhlo limitu 0,01 mg/kg, potvrdila Hana Honsová.


Jablka však nemají chuť pouze sladkou, ale také kyselou. Proto nejsou vhodná pro konstituce, které mají sklon k překyselení a přehřátí.


Přínosná jsou především formou přesnídávek, džemů, pečená i jako jablečný ocet, který pročišťuje střeva, detoxikuje a léčí mnoho nemocí. Jablečný ocet není vhodný u konstitucí „nestabilní jang“, tedy u štíhlých, nervózních, labilních jedinců se sklony k překyselení, protože je může zahřívat i překyselovat. Naopak velmi prospěšný je u obézních, lenivých jedinců.


Jablečný ocet pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi tím, že brání prudkému vzestupu hladiny glukózy v krvi po jídle (zpomaluje rychlost přesunu potravy ze žaludku do dalších částí trávicího traktu). Tím dochází k pomalejšímu vstřebávání cukrů a ke snížení jejich koncentrace v krvi. Přesto, že obecně je tento účinek jablečného octa považován za pozitivní, u pacientů s gastroparézou (onemocnění, které se často vyskytuje u diabetiků prvního typu, kdy v důsledku poškození nervových a cévních pletení v oblasti trávicího traktu zůstává potrava v žaludku dlouho a dochází ke zpomalení vyprazdňování žaludku) může konzumace jablečného octa vyvolat zhoršení stavu!


Všeobecně ale platí, že jablečný ocet snižuje chuť k jídlu a zvyšuje pocit sytosti a plnosti po jídle.


Z hlediska TČM je ocet obecně mírně zahřívající a posiluje žaludeční tekutiny. Vhodný je především na jaře, které je obdobím dřeva a patří k němu kyselé potraviny, které mají schopnost osvěžit a podpořit detoxikační funkce jater.


Jablečný ocet dle Paula Pitchforda a TČM:

  1. odstraňuje stagnující krev i emoční stagnaci (obzvlášť u dětí léčí splín)

  2. snižuje hromadění v játrech (podobně jako citron, který je ale ochlazující a mírnější)

  3. neutralizuje škodlivé látky a je vhodný při otravě

  4. uleví při stavech vlhkosti (otoky, nadváha, zahlenění, plíseň – namáčet nohy v octové vodě, případně použít jedlou sodu)

  5. odstraňuje parazity a většinu červů z trávicího traktu

  6. zevně překonává jedovatý účinek po kousnutí či bodnutí hmyzem

Další rady, tipy a doporučení najdete v kategorii „Články“ – Potraviny, produkty, doplňky.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.

Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.

bottom of page