Jablečník pomůže se žlučovými kameny, PMS i nervozitou
top of page

Jablečník pomůže se žlučovými kameny, PMS i nervozitou

Ideální bylinka pro nerváky s bolavým žlučníkem, špatným trávením a kašlem – to je jablečník. Jeho lístky sice voní po jablku, ale chutnají velmi hořce. Právě pro jeho silnou hořkost je vhodné ho míchat s dalšími bylinami, třeba s mochnou.


Jako všechny hořké byliny se hodí pro léčení žaludečních problémů. Tlumí křeče v trávicím traktu. Zvyšuje vylučování trávicích šťáv a žluči. Léčí játra i žlučník. Pomáhá při průjmu.

Podporuje práci srdce, odstraňuje srdeční arytmii. Užívá se při zánětech lymfatických žláz. Je dobrým lékem i při suchém kašli a při bronchitidě, při kataru průdušek uvolňuje hleny. Zevně se užívá v koupeli na špatně se hojící a hnisavé rány. Chladný nálev se může použít na pálení žáhy, zažívací potíže a proti střevním červům. Je vhodný ke zmírnění kuřáckého kašle a zevně k léčení lupénky a ekzému.


Nejčastěji uváděná pozitiva jablečníku:

  1. Uvolňuje žlučové kameny.

  2. Zlepšuje chuť k jídlu.

  3. Pomáhá při léčbě žloutenky.

  4. Posiluje činnost jater.

  5. Čistí krev.

  6. Zmírňuje menstruační bolesti.

  7. Zklidňuje srdeční arytmii.

  8. Uvolňuje nervovou soustavu.

  9. Pomáhá při léčbě špatně hojících se ran.

Již staří Řekové a Egypťané znali jablečník jako prostředek proti kašli. Jablečník působí příznivě na dýchací cesty, při zahlenění, při chronickém zánětu průdušek.


V tradiční čínské medicíně pomáhá při horké vlhkosti v organismu. Horkou vlhkost je třeba nejdřív vysušit a pak zchladit vnitřek, zahřát povrch. Takže – hořké byliny – jablečník, šalvěj, heřmánek, smíchat, pít 3 krát denně. Jablečník dle TČM čistí chladné a horké toxiny, suchý a vlhký hlen a systém krve a lymfy.


Hořká chuť a její působení:

  1. Směr tekutin (i potrava) – do středu (využití u otoků končetin)

  2. Směr energie – od středu ven (u studených končetin, zablokovaného horka uvnitř těla)

  3. Eliminuje tuky i svaly, pozor u hubených lidí, je nevhodná pro hubený jin, u hubeného jangu je třeba ji doplnit sladkou.

Jak působí ostatní chutě a jak je využít k sebeléčbě, se dočtete v textu Chutě potravin mají zásadní dopad na organismus. Jablečník nemá žádné vedlejší účinky, ale jako podobně hořké byliny se nesmí užívat v příliš velkých dávkách a dlouhodobě.


Kvetoucí jablečníková nať nabízí široké spektrum svého využití, působí příznivě na dýchací cesty, při zahlenění, chronickém zánětu průdušek či kašli. Zklidňuje srdeční neurózy, upravuje arytmii, zrychlený a nepravidelný tep, rozšiřuje cévy, což se nám hodí při léčbě vysokého krevního tlaku. Trápí-li vás pocit plnosti po jídle, zcela jistě si uchystejte čaj z jablečníku, navodí příjemný pocit klidného trávení. Bylinka působí svíravě, proti nadýmání, napomáhá při chorobách žlučníku, povzbuzuje játra a slezinu.


Zevně lze pak použít taktéž i šťávu, kterou potíráme drobnější poranění, přidáme-li bylinu během koupele, napomáhá léčit hnisavé a špatně se hojící rány.


Jablečník obecný můžete použít k přípravě léčivého čaje nebo sirupu, různých bylinných tinktur, ale bývá přidáván také do bylinných vín. Oblíbený je i u včelařů, protože se jedná o významnou nektarodárnou rostlinu.


Recept na jablečníkový čaj: dvě lžičky natě jablečníku zalijete 2,5 dl vroucí vody a necháte 5 minut vyluhovat, čímž se uvolní účinné látky.


Recept na jablečníkový sirup: zhruba 10 g suché natě vložíte do 0,75 l studené vody a necháte přes noc smíchané. Následně scedíte a vaříte s 0,5 kg cukru, dokud tekutina zhoustne.


Ideální kombinace bylin pro jaterní čaj: ostropestřec, řepík, řebříček, benedikt, pampeliška, máta, fenykl, měsíček a jablečník. 2 rovné polévkové lžíce této směsi spařte půl litrem vody, nechejte 15 minut vylouhovat a pijte 3x denně před jídlem.


Jablečník se nesmí (stejně jako i mnoho dalších hořkých bylin) pít dlouhodobě. Ideálně pít týden a pak dát dva týdny pauzu.


O dalších bylinách se dočtete v kategorii „Články“ – Byliny, potraviny, produkty.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page