top of page

Jak se zbavit plísní, ekzémů a překyselení


Alergie, nejrůznější kožní potíže, roztěkanost, nervozita, osteoporóza i diabetes – všechny tyto potíže mívají společného jmenovatele a tím je nedostatek minerálů v organismu. Zdá se to být prosté – koupíme tablety a minerály doplníme. Má to však háček – v překyseleném organismu se minerály špatně vstřebávají a je třeba řešit problémy komplexně. Nabízím vám osobní konzultaci a doporučení léčivého jídelníčku – objednat se můžete přes email tradicniterapie@gmail.com.


Některá pravidla ale platí pro všechny. Tím prvním je popíjení nápoje ze sladké zeleniny s přidáním kudzu a pití minerálek. Překvapí vás, jak rychle se váš zdravotní stav začne zlepšovat.


S překyselením mají dle tradiční medicíny potíže především lidé typu „hubený jang“, které charakterizuje:


  • velké horko uvnitř, na povrchu sucho a počínající chlad

  • štíhlá až vychrtlá postava

  • bystrá mysl

  • často padají vyčerpáním

  • trpí nespavostí a divokými sny

  • mívají kyselé průjmy a kyselý pot

  • mají rádi smažená jídla


Pokud trpí překyselením delší dobu, často bývají také velmi neklidní, neposední a nerudní.


Nejčastější onemocnění, na jejichž vzniku se podílí chronické překyselení organismu:

  • chronická únava

  • alergie

  • ekzémy

  • astma

  • poruchy imunity

  • onkologická onemocnění

  • artróza

  • osteoporóza

  • degenerativní poškození kloubů

  • gynekologické záněty a výtoky

  • kazivost zubů

  • padání vlasů

  • ledvinové a močové kameny

  • žlučové kameny


Řešením je změnit životosprávu, pít ráno nalačno vývar ze sladké zeleniny s kudzu, užívat hořčík či minerálky, nebát se solit, do každého jídla přidávat trochu másla a řasu (obilovina (ideálně kroupy, jáhly, rýže či oves) by měla tvořit větší část každého talíře – alespoň 60%) a hlavně se naučit řádně dýchat (okysličovat organismus).


Zásadotvorné potraviny vhodné pro jangové typy:

  • ovesné vločky naslano s řasami

  • ječné kroupy

  • mořské řasy (wakame)

  • ledový salát

  • okurka

  • avokádo

  • melouny

  • třešně

  • broskve

  • meruňky

  • hrušky

  • velké bílé fazole


Při kyselých průjmech užívat zelený jíl. Užívat zelený ječmen. Popíjet hořké čaje - např. jablečník, srdečník, hloh, proskurník, kořen pampelišky, kozinec kořen, a pít jen velmi jemný čaj, dát tam jen trošičku, je možné ho i přisladit, nebo přidat nasládlé koření – anýz, fenykl, badyán, lékořici…


Velmi nápomocné jsou pro zdravý organismus minerálky, které neutralizují kyselinu. Alkalizačního účinku, jež nastává po vstřebání minerální vody, se využívá s úspěchem při nemocech zažívacích orgánů způsobených hyspersekrecí a překyseleností, pak při katarech ledvinové pánve, močového měchýře, močových trubic, kdy se kyselost moče zmenší a ustane tvoření písku a kaménků.


Konkrétně je vhodná Bílinská kyselka, která pomáhá i při dně, cukrovce, chronických katarech žaludku, posiluje játra, žlučník, trávení a zlepšuje látkovou výměnu.


Skvělé výsledky má také Vincentka, která se využívá při onemocněních dýchacích cest, hlasivek, při chorobách látkové výměny, vředové choroby žaludku, dvanácterníku a jejich pooperačních stavech, při vleklém zduření jater, diabetu mellitus, chronické pankreatitidě. Upravuje metabolismus po alkoholových excesech. Osvědčila se jako výborný prostředek v zimních měsících v období chřipkových epidemií a onemocnění dýchacích cest, kdy přináší úlevu v podobě zlepšeného dýchání a odstraňuje nepříjemné doprovodné projevy onemocnění. Alergikům přináší úlevu zejména v období pylové sezóny.


Minerálky pomáhají regenerovat vnitřní prostředí člověka po velkých ztrátách potu, ke kterým může docházet při sportu. Právě sportovci bývají jangoví a tedy náchylní k překyselení. K překyselení paradoxně vede jak nedostatečný, tak nadměrný pohyb. „Zdravá“ krev má lehce zásaditý charakter, tj. hodnotu pH mezi 7,35 a 7, 45. Pokud klesne stupeň kyselosti krve, to znamená pokud hodnota jejího pH je nižší než 7, může se stát, že dojde např. Ke svalové křeči. Zhoršuje se zásobování buněk živinami a kyslíkem. U sportovců vede překyselení ke ztuhlosti, namoženým svalům, křečím a ztrátě odolnosti. K tomu se aktivně přidává jako vylučovací orgán, kůže. Mnozí sportovci trpí např. kyselým, nepříjemně páchnoucím potem, který vede až k neurodermitidě, mastné pleti, akné apod. Tady pomohou i koupele v mořské soli a pravidelná strava obohacená o listové saláty.


Ani s minerály to však není dobré přehánět. Jakmile potíže a překyselení odezní, je třeba dodávání minerálů opět omezit. Při dlouhodobém překračovaní limitu mohou nastat problémy s ledvinami, a sice z přebytku minerálních látek, které ledviny nestihnou správně zpracovat. Mohou se začít přetěžovat a z nedostatečnosti jejich funkce pak mohou vznikat ledvinové kameny. Navíc nesprávně využité minerální látky z anorganických zdrojů se mohou volně pohybovat v žilách a začít se usazovat v podobě vápníkových plátů v cévách. Minerálky je možné nahradit ořechy (např. mandle, jáhly či banány pomáhají proti křečím).


Další tipy, rady a doporučení najdete v textech v kategorii "Články".



Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.



Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com .


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.



Comments


bottom of page