Zajímavosti o nemocech – jak na ovulaci, menopauzu, autoimunitní choroby nebo Crohna…
top of page

Zajímavosti o nemocech – jak na ovulaci, menopauzu, autoimunitní choroby nebo Crohna…


Na únavu – tlusté střevo a spolu s ním plíce jsou vychýleny z rovnováhy, pročišťuje se pálivým kořením, tonizace zeleným čajem, dechové techniky, okysličení, cvičení.


Ájurvéda doporučuje ráno vypít doušek horké vody, která deset minut vřela, tato voda odstraní usazeniny a hleny v žaludku.


Na pubertální akné u náctiletých zásadotvornou a vysušující stravu = pohanka, mrkev, petržel, celer, brokolice, trochu i máslo, sůl, čaj z řepíkem se šalvějí, přeslička na vyčůrání nečistoty. Čaje z dvouzubcem, který obnovuje činnost nadledvin. Dva roky trvá, než se tělo zharmonizuje po antikoncepci.


Na otoky a velké nadváhy proměnit vlhkost na tekutinu a vyčůrat, z čímž pomůže vývar z celeru, petržele, dýně, cukety, protože mění vlhkost.


Diuretické čaje pomáhají u jangových konstitucí (bříza, březový list, zlatobýl, ledvinový čaj) – vyvolávají odvod horka a zlepší i migrény.


Při poruchách ovulace posílit a uvolnit pánev, posílit ledviny, dávat hluchavkovité byliny, květ hluchavky bílé, ploštičník, sléz, topolovka apod. Je tam vždy rozhodnutí z hlavy, je tam mnoho vnitřní křeče, žena se bojí odevzdat.


Pro menopauzu – červený jetel, mateří kašička, nepříjemná menopauza by vůbec neměla existovat, návaly jsou z prázdné horkosti, nebo kov je v nadbytku, je tam nedostatek země (slezina se žaludkem), která by vlhkost vstřebávala, tedy přidat obiloviny, při podrážděnosti, horko v noci, to je vítr jater, přidat maso na krev, jidášovo ucho, rosolovku, topolovka, sléz, proskurník, lněné semínko, aby necestoval vítr v těle, pít vývary z kostí – doplní krev!


Crohnova nemoc může mít příčinu v minulých generacích, proto se doporučuje vztahová terapie, jíst co nejvíce důkladně uvařené rýže, pojídat dlouhodobě každé ráno congee – dlouho vařená rýže (cca 5 hodin), k tomu akupresura, na ochranu sliznice střeva a na ochlazení agar-agar, neutrální proskurník, ohřívající slizovité byliny. Jíst velmi jednoduchou a jednotvárnou stravu, kde základem je dušená zelenina.


Ostružiny pomáhají předcházet nádorovým onemocněním, zmírňují i vedlejší účinky ozařování a chemoterapie. Mimo jiné také obsahují vysoké množství silných antioxidantů, které mají blahodárný vliv na mužskou erekci. Až do konce 20. století se pro léčebné účely sbíral pouze list ostružiníku. Dnes už víme, že obojí – plody i listy ostružiníku, jsou velmi zdravé a léčivé. Ostružiny si většinu svých léčivých schopností uchovávají i ve formě džemů, zavařenin, šťáv či zmrazené. Je proto dobré nasbírat si jich dostatek a využít jejich léčivou moc i v zimě.


Kurkuma je účinná proti zánětům (podobně jako brufen). Pomáhá také při poškození jater a žaludku, při artritidě i proti otravám (hubí bakterie salmonely).


Dýně patří mezi nejstravitelnější zeleninu. Patří proto na talíř i osobám s trávicími obtížemi, alergiemi, diabetem nebo s oslabenými játry.


V Asii se pokrmy nepodávají v chodech, jak jsme zvyklí u nás, ale všechny najednou. Servírují se na otočném pultu a hosté si do svých misek sami nabírají, na co mají chuť.


Jednou ze základních bylinek asijské kuchyně je citronová tráva. Stonek je tvrdý a špatně stravitelný, proto se používá jen jeho nejměkčí, prostřední část.


Betakaroten v mrkvi funguje jako přírodní solárium. Jezte ji tepelně upravenou s trochou tuku, ze syrové totiž získáte pouze 3-5 % betakarotenu, zatímco z dušené až 60 %.


Sušený zázvor je dobrý na vnitřní chlad, protože podpoří i ledviny a slezinu. Všeobecně by se ale zázvor měl užívat jako lék, tedy po troškách. Čerstvý zázvor se užívá na vnější vpád větru a chladu (chřipky apod.).


Pro hladký průběh menstruace se doporučují potraviny, které posilují ledviny a krev, tedy: červená masa (hovězí, jehněčí, divočina, tuňák), hovězí nebo slepičí polévka, játra a ledvinky, vejce, vařená červená řepa, kaše, špaldová káva, luštěniny.





Při oslabeném trávení nepít „surovou“ vodu, ale dodávat tělu tekutiny formou ovoce, zeleniny, teplými nápoji, mošty, zeleninovým vývarem nebo vývarem z černého sezamu (1 minutu povařit 1 lžíci černého sezamu v hrnku vody).


Kdo má oslabené ledviny, mívá také oslabenou slezinu. Oba tyto orgány mají rády teplo i teplou stravu. Posílením ledvin a sleziny se posílí krev a yin – doplníme také pomocí bobulovitého ovoce nebo vajec. Krev i yin může zcela vypálit silná emoce z jater.


Plíce podpoří mrkev, meruňky, rýže, buráky, celer, třešně, oves, ječmen, shiitake, broskve, ořechy, skořice, česnek, mandle, miso, hrušky. Vysušeným plicím prospívá jogurt. Oslabené plíce mohou vést až k extrémnímu smutku a sebevražedným myšlenkám.


Alkohol krátkodobě zvyšuje yang, proto pokud má starší žena málo yinu, tak po alkoholu nemůže usnout – její yin není dost silný, aby podržel zvýšený yang. Navíc alkohol rozproudí krev (podobně jako ostré koření) a pokud je v těle krve málo, tak se rozptýlí a vyčerpá – následkem mohou být i silné křeče v končetinách (do kterých pak krev nedoputuje).


Červený jazyk naznačuje horkost v žaludku. Pomohou rýžové kaše a ochlazující polévky.

Když doplníme yin ledvin (fazole, řasy, řepa, mrkev, mandle…), doplníme yin do celého těla.


Čím více je někde yin, tím dříve se přemění v yang a naopak (příliš mnoho horka vyvolá venku rosu nebo bouřku).


Dobít baterky můžete jednoduchou a přitom velmi výživnou miso polévkou do hrnku: vroucí vodou zalijte lžičku miso pasty, lžičku tmavé tahini, lžičku nori vloček a lžičku lahůdkového droždí. Zamíchejte a popíjejte.


Jednoduchý výživný oběd: uvařte spolu s rýží hrst mořských řas a lžičku červené čočky.


Autoimunitní choroby jsou vždy nadměrný jang, alergie vůči sama sobě, extrémní překyselení. Je třeba často jíst pouze rýži s mrkví, hluchavku, mochnu, proskurník, protože to regeneruje střevní sliznici, masírovat si ve 4 ráno pokožku, protože střeva jsou spojená s plícemi a pokožkou, hodně odpočívat, udržovat zásadotvornost.


Co je pro Vás lék a co naopak jed? Zjistíme při osobní diagnostice. Objednat se můžete přes email tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky na 608 77 05 06. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.



bottom of page