Shiitake pomáhá se střevy i játry
top of page

Shiitake pomáhá se střevy i játry

Střeva a játra si zaslouží naši pozornost a péči, obzvlášť pokud trpíme kožními problémy, špatnou imunitou, nedostatkem energie apod.. Shiitake (Lentinula edodes) patří mezi asijské medicinální houby. Je hojně využívána v rámci tradiční čínské medicíny, protože:

  1. Stimuluje imunitní systém

  2. Snižuje hladinu cholesterolu a cukrů v krvi

  3. Pomáhá neutralizovat volné radikály

  4. Potlačuje riziko zvýšení krevního tlaku, ale nízký tlak nezvyšuje

  5. Zmírňuje kloubní potíže a chrání klouby

  6. Snižuje možnost vzniku akné

  7. Posiluje zuby před zubním kazem

  8. Ničí nádorové buňky

  9. Doplňuje Qi a vyživuje krev

  10. Rozpouští vlhkost a hlen

Právě střeva jsou základem správně fungujícího organismu. V lidském střevě žije zhruba 500 druhů mikroorganismů. Většinu z nich nezbytně potřebujeme pro zdraví, ale vědci potvrdili, že mnohé střevní mikroorganismy vůbec neznají a nemají je probádány. Mikroorganismy ve výsledku tvoří 60 % hmotnosti lidské stolice.


Vnitřní mikroflóra nemá vliv jen na správné trávení, ale moduluje aktivitu imunitního systému a vstřebávání živin. Střevní bakterie také produkují látky, které ovlivňují mozkové funkce. Aby mohly střevní bakterie dobře prospívat, potřebují ke svému životu vlákninu (polysacharid), která je pro ně zdrojem energie. Houba Shiitake je plná polysacharidů a využívá se proto i jako prebiotikum.


Při pokusech bylo potvrzeno, že u osob, které dostávaly extrakt z Shiitake, došlo k posílení věkem oslabené imunity. Byl znatelný též posun ve složení střevní mikroflóry, došlo k jejímu ozdravení, oproti výchozímu stavu u dalších testovaných skupin.


Vědci tak došli k závěru, že Shiitake upravuje dysbalanci ve střevní mikroflóře, čímž se upraví i funkce imunitního systému. Shiitake má také protinádorové a radioprotektivní účinky.


"Tato houba má vynikající protivirové účinky a výrazně posiluje imunitu. Obsahuje sacharidovou složku lentinan, která podporuje tvorbu lymfocyt a jiných částic imunitního systému. Značně snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, krevní tlak, má silné protisklerotické účinky," uvádí Eva Bucharová. "Pomáhá také tlumit nejrůznější příznaky alergií, podporuje potenci a posiluje činnost žlučníku, jater i slinivky. S úspěchem můžete houževnatec využít i k čištění organismu. Stejně jako mořské řasy na sebe dokáže vázat těžké kovy jako je rtuť, olovo nebo stroncium," dodává.

Podle lektorů TČM jsou hlavní aktivní komponenty polysacharidy (glukan 1,3/1,6-d), eritadeniny a ligniny. Vedle aktivačního účinku na organismus působí i jako zachycovač volných radikálů a antioxidační látka. Zároveň působí na snížení hladiny přebytečného cholesterolu a přebytečných hormonů při fyzické a psychické zátěži. Proto se doporučuje užívat při skleróze, chronickém únavovém syndromu a cukrovce.


V tradiční čínské medicíně se shiitake využívá především pro očistu střev a jater, kde jsou prokazatelné výsledky při léčbě jater (cirhóza, hepatitida) a současně i trávicího systému (léčba žaludečních vředů).


Shiitake má také vysokou výživnou hodnotu. Obsah bílkovin v plodnicích houby je srovnatelný s obsahem bílkovin v drůbežím, vepřovém a hovězím mase, přičemž obsah tuků je podstatně nižší než v mase, zatímco obsahem vlákniny Shiitake maso značně převyšuje. Nicméně tepelnou úpravou se betaglukany zničí.


K užívání mediciálních (vitálních) hub uvádí MUDr. Zuzana Vančuříková: " Jako příznivci celostní medicíny jsme přesvědčeni, že dnešní chronické a komplexní obtíže, zejména civilizační, není dost dobře možné úspěšně řešit pouhým podáváním jednoho či více izolátů. Síla přírodních prostředků spočívá ve využívání komplexních přírodních látek (celých rostlin či hub) jako funkčních potravin. Opřít se můžeme nejen o moderní výzkumy, ale i zkušenosti předchozích generací."


Jak dále podpořit léčbu střev a trávicího systému jsme psali v dalších textech v kategorii „Články“ – Byliny, potraviny, doplňky



Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování mozku NLP atd.)

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech..

bottom of page