Obezita? Deprese? Alergie? Za všechno mohou střeva!
top of page

Obezita? Deprese? Alergie? Za všechno mohou střeva!

Zdá se, že většinu nemocí má na svědomí nedostatek střevních bakterií! Do budoucna by se přenosem stolice mohli léčit i závažné choroby, včetně diabetu, astmatu, vnitřních zánětů, ale i depresí.


Z nových výzkumů vyplývá, že ve stolici existuje kolem sto tisíc miliard bakterií, což je víc, než kolik je buněk v celém těle.

Ve střevech tak máme celý rozmanitý svět.

Střevní bakterie vytvářejí molekuly, které jsou podobné lékům, z čehož vyplývá, že máme ve střevech svého osobního lékárníka. Mikrobi mají tisíce funkcí, vyrábí živiny a dokonce komunikují s mozkem.

Každý člověk má přitom jedinečnou mikrobiotiku. U některých lidí připomíná hustý les, u jiných je pustá. Zdraví lidé mají bohatší mikrobiotu, ale i mezi zdravými jsou velké rozdíly, o mikrobiotu totiž můžeme snadno přijít, tedy může se rychle změnit. Lidé s chudou mikrobiotou jsou častěji nemocní.


Jednou ze zkoumaných otázek je, kdy se mikrobi začali z našich střev vytrácet. Proto vědci srovnávali mikrobiot u lidí, kteří žijí v oddělených částech světa a živí se velmi podobně jako naši předci. Bylo zjištěno, že lidé, kteří žijí primitivnějším způsobem života, mají několikanásobně bohatší mikrobiotu ve střevech, než lidé v civilizovaných státech. Jde o propastný rozdíl! Životní styl našich předků byl pro střevní mikroby výrazně přívětivější. Pestrá mikrobiota je nyní pouze u hrstky obyvatel z nejchudších oblastí, kde lidé žijí stylem našich předků.

Vnitřní rovnováha u moderní populace je tak vážně narušena a ohrožena. Hlavní příčinou jsou zřejmě antibiotika, díky kterým někteří mikroby z organismu navždy zmizí. Antibiotika působí ve střevech jako jaderná bomba. Při pokusech vědci prokázali, že i velmi krátké působení antibiotik zvyšuje pravděpodobnost nadváhy, astmatu, zánětů střeva a dalších onemocnění.


Zajímavé ale je, že antibiotika podaná mladým zvířatům měla mnohem horší následky, než antibiotika podaná starším zvířatům. Celkově při pokusech byla prokázána výrazně vyšší náchylnost k obezitě, astmatu i alergiím. Antibiotika přitom zachránila miliony životů a není dobré je zcela zatracovat. Je však třeba být při jejich užívání velmi opatrný.


Na střevní mikrobioty mají vliv také porody - císařské řezy. Při klasickém porodu novorozenec přijímá z těla matky mnoho mikrobů z porodních cest, což se u císařského řezu neděje, proto tyto děti nepřijdou do kontaktu s tolika mikroby. Nově se proto v porodnicích snaží novorozenci, narozenému císařským řezem, „ušpinit“ ústa bakteriemi z matčiných porodních cest, kde jsou specifické bakterie, které organismus potřebuje k rovnováze a správnému vývoji. V některých zemích se až 80% dětí rodí císařským řezem, což je alarmující.


Další možnou příčinou, proč lidem ubývají střevní bakterie, je nedostatek vlákniny. Naši předci jedli obrovské množství vlákniny, podobně jako některé současné domorodé kmeny. Vlákninu potřebují některé střevní bakterie k životu. Prospívá především bakteriím s protizánětlivými účinky.


V neposlední řadě likvidují střevní prostředí chemické přídavky v potravinách. Např.

v laciných zmrzlinách či čokoládě jsou přidané látky, které prokazatelně škodí střevním bakteriím i přímo střevům.

Výzkumníci prokázali, že aditiva a emulgátory jsou velmi škodlivé, dokonce ovlivňují i chování pokusných zvířat a pravděpodobně tedy i lidí.

Studií, které prokazují vliv mikrobiotu a nemocí, rychle přibývá. V hledáčku jsou zejména závažné nemoci, které moderní medicína obvykle jen usměrňuje, nedokáže je trvale vyléčit. Patří sem cukrovka, různé záněty i obezita. Obézní lidé mají střevní mikrobiotu mnohem chudší, než zdravě štíhlí lidé. Stačí přitom transplantovat stolici a obezita zmizí!


Lékaři dokonce zjistili, že u určitých nemocí se ze střev zcela ztratí některé bakterie. Zkoušeli následně dodat do organismu tuto chybějící bakterii a nemoc se začala uzdravovat. Přibývá nemocí, které lze léčit pouhým přidáním vhodných bakterií do střev.


Fekální transplantace zabírají extrémně rychle, již za pár hodin se obnoví střevní mikrobiom a organismus se vrátí do rovnováhy. Výsledky u fekální transplantace jsou několikanásobně vyšší než u léčby antibiotiky. Zdá se, že čistý hnůj by mohl být pokladem nejen pro zahrádky…


Jak prospět svým střevům se dočtete v dalších textech v kategorii „Články“ – Nejdůležitější orgán.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je, děkujeme.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování psychiky NLP atd.)


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech..

bottom of page