Výchova dětí bývá složitá – zkuste byliny a změnu stravy
top of page

Výchova dětí bývá složitá – zkuste byliny a změnu stravy

Nikdo přesně neví, co má na výchovu zásadní a určující vliv. Zřejmě se jedná o shluk spousty faktorů – geny, sociální prostředí, výchova, zásadní prožitky i strava nebo už jen samotný porod.


Kdo může za to, jací jsme? Co určuje naše chování? Rodiče, okolí, jídlo, geny? Říkává se, že naprosto zásadní jsou ve vývoji člověka první roky života. Že to všechno záleží strašně moc na rodičích. Z toho může mít nejedna maminka skutečnou fobii. Jak vychovat dítě? Přitom již v kolébce se ukazuje, že každé dítě má svůj osobitý charakter a povahu.


Mnoho rodičů se stále častěji cítí provinile. Stydí se, že se jim nechce jezdit s autíčky, že je nebaví číst pohádky, že je nudí omalovánky… Maminkám je až trapně, když neudrží nervy na uzdě a bezbrannou bytost hystericky seřvou či zbijí. Moderní rodič je v zajetí spousty pouček a navíc je na něj vyvíjen extrémní tlak. Předpokládá se, že rodič musí být harmonický, moudrý a láskyplný. Jenže není – a ani být nemůže…


Některé věci přitom již přijímáme automaticky. Je jasné, že dítě, kterému čtete často pohádky, bude mít lepší vyjadřovací schopnosti, než dítě, kterému nikdo nečte. Je také jasné, že plíce dítěte v nekuřácké domácnosti budou fungovat lépe, než plíce silných kuřáků. Podstatných je ale i mnoho dalších faktorů. Některé události, které se odehrávají mimo náš dozor, mohou dítě poznamenat navěky, aniž byste tomu mohli zabránit. Dítě třeba může být svědkem vážné autonehody, může ve škole zažít šikanu, může prožít tisíce situací, které ovlivní jeho charakter. Důležité je řešit vše co nejdříve. Jak je důležité najít v sobě lásku a otevřít se, popisuji v knize „Mějte pohádkový život„. Poskytuji také poradenství ohledně výchovy, objednat se můžete přes email tradicniterapie@gmail.com


Psychologové se přitom stále více přiklánějí k názoru, že největší podíl na našem chování a stylu života mají geny. Vědci tento fakt zkoumají především u sourozenců, kteří byli adoptováni do různých rodin. Je běžné, že přestože jsou nějaká trojčata rozdělena a vychovávána ve zcela odlišném prostředí, přesto pak mají v dospělosti podobné zájmy, povahu a způsob života. Jeden je sice právník, druhý taxikář a třetí učitel, ale jsou si až neuvěřitelně podobní. Pokud by byl vliv rodiny a výchovy opravdu tak silný a zásadní, nevlastní sourozenci adoptovaní do téže rodiny by se měli ve svých schopnostech, charakteru a temperamentu podobat. Jenže výzkumy nic takového nedokládají. Naopak, vypadá to, že dva adoptivní nevlastní sourozenci vyrůstající ve stejné rodině si nejsou o nic podobnější než dva náhodně vylosovaní lidé.


Neznamená to ovšem, že bychom měli rezignovat na výchovu. Psychické a fyzické týrání je samozřejmě tím nehorším, co může dítě prožívat. Ve výchově je ale dobré trochu polevit. Uvědomit si, co dítě baví, co ho naplňuje a to pak rozvíjet. Nyní je to často naopak. Dítě umí výborně kreslit a číst, ale nejde mu zeměpis a tělocvik. Proč takové dítě mučíte neustálým učením zeměpisu a tělesným cvičením? Proč raději nerozvíjíte jeho přirozenost, tedy kreslení a čtení? Stále více odborníků doporučuje rozvíjet u dětí jejich vrozené talenty.

Pokud se váš potomek i přes vaši snahu (či bohužel i neschopnost – není se za co stydět, možná máte sami se sebou tolik práce a starostí, že hold výchovu nezvládáte, pak je samozřejmě ideální navštívit odborného psychologa) nevyvíjí příliš dobře (může být agresivní, apatický, často nemocný, špatně spát, být zapomnětlivý či ustrašený), zkuste mu ve vývoji pomoci bylinami a správnou stravou.


Dle tradiční čínské medicíny je možné psychiku výrazně ovlivnit a pracovat na ní. Vhodnými prostředky jsou byliny, vhodné jídlo, akupunktura apod. Správnou cestu konzultujte se zkušeným terapeutem.


Podle TČM může strava i za dětskou agresivitu, strachy, pomočování, časté rýmy nebo ADHD syndromy. Omezením nekvalitní stravy včetně sladkostí se během pár týdnů dějí zázračné proměny v chování dítěte.


Při léčbě či podpoře dětí je ale vždy nutné zaměřit se také na rodiče. Rodina je propojený a provázaný systém, ve kterém se všichni mohou cítit dobře. Pro začátek mnohdy stačí společně stolovat, jít se projít, zakřičet si, zaskákat, zazpívat…


Tento text je velmi všeobecný. Další doporučení najdete v textech v kategorii „Články“ – Psychické problémy, psychoterapie


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování mozku NLP atd.)


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech..

bottom of page