Harmonizace psychiky
top of page

Harmonizace psychiky

Zlepšení psychiky pomocí NLP koučinku, bylin, akupresury, masáží apod. Myšlení a psychický stav je při léčbě každé nemoci vždy na prvním místě. Změnit myšlení a návyky ale nemusí být složité. Stačí jen vědět, jak na to. Zbavit se stresu, úzkosti, depresí, nastavit mysl pomůže i obyčejné jídlo a bylinkové čaje. Nepodceňujte jejich moc. Svou psychickou rovnováhu podpoříte i sami svým přístupem. Při harmonizaci psychiky využívám nejen bylinné směsi, ale také reflexní ošetření chodidel, ušní akupresuru a pohybová a dechová cvičení. Pomohu Vám s úpravou životního stylu, abyste se cítili lépe a měli dostatek energie.

Řešte své potíže včas a individuálně a objednejte se pomocí emailu tradicniterapie@gmail.com nebo telefonicky na 608 77 05 06.

Individuální celostní přístup je základ

TČM, české bylinky, psychoterapie, relaxace, akupresura a zejména úprava jídelníčku a životního stylu jsou podle moderních poznatků základní pilíře pro řešení nespočtu zdravotních problémů. Tělo je vysoce provázaný systém navzájem se ovlivňujících orgánů, mezi kterými přes meridiány proudí vitální energie Qi (čchi). Dle tradičních a prověřených nauk žijeme v komplexně propojeném světě. Cokoli, co se odehrává v jedné části těla, ovlivňuje všechny jeho další části. Také tělo a mysl jsou propojeny a společně zajišťují správné fungování organismu. Proto je velmi důležité, jak člověk žije, jak se stravuje atd.

Hlavním cílem holistické terapie s tradiční medicínou je nalezení rovnováhy a spokojenosti. K tomu využívá různé metody a podává různá doporučení. Po důkladné konzultaci a dobré diagnostice získá praktik unikátní znalost pacientova těla, ale také jeho mysli, a zjistí, v jakém momentálním stavu je jeho duše. Následná práce s pacientem je mnohdy důležitější než léčba samotná. Terapeut by měl umět pacienta nasměrovat k zařazení vhodného cvičení, zlepšit jeho spánkovou hygienu, upravit stravu apod.

Moderní lidé bohužel málo dbají na prevenci a relaxaci, nesportují (nebo sportují příliš), často užívají stimulanty a sahají do rezerv. Další chyba je ve stravě, v podléhání reklamním vlivům a v tom, že člověk nemyslí na to, že tělo potřebuje často něco jiného než mysl. Tradiční medicína je natolik přísná, že zdravý člověk v podstatě neexistuje; rozdíl mezi nemocí a prevencí se v ní stírá. Není všemocná, ale pomáhá při všem. Podstatné je uvědomění, že se nikdo nespasí zázrakem. Pacient na sobě musí sám pracovat, terapeut jej ale podporuje, pomáhá mu a vede ho.

Nejen na člověka je třeba pohlížet jako na celek, ale také na jeho vztahy, kde se často hromadí mnoho emocí. Organismus totiž nedělá žádný časový rozdíl mezi prožitkem staré a náhodným podnětem aktualizované emoce od té, která patří současným událostem rodiny. Emoce se vynoří v celé své síle a nelze na ni nereagovat. Odpovídá na ni fyziologie našeho těla a zasévá nesrozumitelné konflikty do interpersonálních vztahů, kudy se jako po elektrizované síti šíří k dalším členům rodiny. Sami obvykle nechápou, proč se jim to děje. Mezi členy rodiny i mimo ni jsou systémově vybírané nejvhodnější přenosové figury pro odžívání starých zranění a dluhů, o kterých nemívá současná rodina obvykle potuchy. Tak vzkvétá dračí setba dluhů starších generací v generaci dnešní. Církev má pro tento jev přiléhavé označení: dědičný hřích. V každé generaci je možné jej umenšit, zhoršit nebo neproměněný poslat dál vlastním dětem. To je samozřejmě poněkud zjednodušené tvrzení. V terapii dáváme přednost pohybu a proměnám před neměnností. Co má přítok, musí mít i odtok. Rybník bez odtoku a bez přítoku zahnívá a stagnující rodina tvoří choroby. Jakmile se její život rozproudí, otevírají se sebeúzdravné zdroje a samočisticí schopnosti, imunita členů rodiny se zlepšuje a nemoci odeznívají.

Inspirujte se:

Není dobré se příliš snažit. Energie pak nemůže volně proudit. Chtělo by to „přát si“, tedy „mít záměr“, ale křečovitě na něm „nelpět“. Pozor, ať Vás nesvírá úzkost. Čím více si přejeme něco vyřešit nebo získat, tím hůře se uvolňujeme. Je dobré se zbavit přání a cílů, otevřít se novým možnostem, nelpět křečovitě na svých touhách a plánech.

• Nejdůležitější je, jak svět kolem sebe a sám sebe vnímá každý z nás, protože jsme to my sami, kdo si tvoříme a vytváříme své životy a jsme to také my sami, kdo je žijeme, protože ani pocity štěstí, ani smutku, euforie, žalu – všechno to, co pokládáme za součást našich životů, za nás nikdo jiný neodžije, i když bychom v některých případech byli nesmírně rádi.

• Základem je dělat vše v životě vědomě a s plnou pozorností. Jestliže něčemu věnujeme pozornost, máme to rádi a vzniká láska. Tady není prostor pro povinnosti, strach ani smutek. Skutečná láska přitom existuje v přítomnosti.

Zlost a hněv jsou vždy tam, kde je situace bezvýchodná, kde si připadáme bezmocní. Když není splněna naše představa o situaci, když ji neovládáme, když probíhá jinak, než bychom chtěli. Pokud jsme otevření a bez očekávání, pak nemůžeme být vzteklí, protože přijímáme věci tak, jak přicházejí.

• Je třeba přestat snít o lepším životě, přestat žít mimo realitu, přestat se bát. Se strachem přitom nemůžeme bojovat. Musíme ho pochopit. Ale neodsuzovat se, když to hned nejde. Nezakazovat si nic. Raději tomu porozumět, teprve pak to můžeme změnit. Pokroky bývají pozvolné. Je přitom naprosto zbytečné a energeticky vyčerpávající jakkoli se zabývat minulostí a budoucností. Není potřeba řešit, jak a proč se kdysi cosi událo.

• Podstatné je zůstávat v přítomnosti. Vše se odvíjí od přítomného okamžiku. Není to těžké, je to jen nezvyklé. Jakmile se uvolníte, všechno půjde samo. Nepřemýšlejte pořád nad něčím. Prostě uvolněně vnímejte intuici. Intuice je napojení na jemnější energie v prostoru. Čím víc komunikujeme s jemnějšími energiemi, tím jednodušeji řešíme problémy a život je mnohem snazší a krásnější.

• Není žádný jiný stav než ten, který právě je.

Svou energii můžete ovládat

Doporučuji také trénovat energetická cvičení, ideálně venku. A chodit na procházky. Brzy si chůzi, při které můžete trénovat např. Čchi-kungový energetický okruh nebo jen dýchání pod pupík, oblíbíte, protože chůze je pro člověka nejpřirozenějším pohybem, který Vás naladí na radost. Kdo je málo radostný, málo chodí – a málo tančí! Vyzkoušejte kurzy „spontánního tance”, jsou ohromně ulevující.

Brzy zjistíte, že nemusíte bojovat. Že se dokážete nasytit i jinak, než hltáním jídla. Uvědomíte si svou vnitřní nejistotu a životní nespokojenost, kterou musíte nejprve spatřit, poznat, pochopit a přijmout. Může to znít složitě, ale postupně půjde vše snadno a bez úsilí. Cvičení s vlastní energií a kontakt s přírodou Vám pomůže zbavit se napětí a úzkosti. Pak budete schopni lépe si život vychutnat a lépe strávit nové dojmy.

Stojí za zamyšlení, proč se chcete změnit, proč čtete tyto řádky. Proč jste nespokojeni. S čím jste nespokojeni. Často jsme nespokojeni jen proto, že se stále s někým srovnáváme. Děláme to úplně všichni. Jakmile se ale ocitneme např. na týden na opuštěné chatě, kde nás nikdo nezná, uvolníme se. Tady si můžeme dovolit vydechnout.

Mnohdy se srovnáváme s naprosto nereálnými televizními postavami. Vždyť je to stejné, jako bychom se srovnávali s někým z pohádky… Pohádky však na nás mají hluboký archetypální dopad – viz Léčivé pohádky„.

Problémy s jídlem (alkoholem, automaty, drogami…) jsou pravděpodobně bolestným křikem naší duše. Čím více se trápíme dietami, šroubujeme se do nereálných idolů, neuznáváme se, tím více je naše vnitřní prostředí sevřené a v křeči. Tím více se trápíme, protože chceme být tím, čím nejsme. Neodsuzujte se, nesrovnávejte se! Jste jedinečná, úžasná bytost, ať jste jakákoli! Cesta ke štěstí a radosti vede skrze naši vnitřní realitu.

Možná máte za sebou některá traumata, která se snažíte zahojit třeba jídlem. Nešťastných duší, které hledají útěchu v drogách, bohužel přibývá. Je jedno, zda holdujete jídlu, alkoholu nebo automatům. Ve skutečnosti příliš nezáleží na Vašem nezdravém způsobu uvolňování napětí. Pakliže je Váš problém hluboko ukrytý, neváhejte a zajděte k odborníkovi na psychoterapii.

Pravidelné psychoterapeutické kurzy jsou jednoznačně tou nejlepší dietou. Dejte ale pozor, kde Vám kdo co nabízí. Je nebezpečné věřit všemu, co se kde píše, protože se toho píše skutečně mnoho…

Zkuste si dát týden, kdy nebudete nic číst. Žádné noviny, žádné časopisy, žádné knihy. Zkuste být týden bez rádia, televize, internetu, mobilu. Pracovala jsem mnoho let v médiích a vím, jak některá média zkreslují informace, jak jsou někteří novináři mnohdy podplacení od velkých firem, jak nás televize krmí polopravdami a jak nám ničí naše životy přívalem nepodstatných tragédií. Opravdu platí pravda: „Nevěřte nikomu.” Leda sami sobě.

Vyzkoušejte afirmace:

  • Jsem svobodná bytost. Vím, že svoboda je stav mysli. Proto se osvobozuji od předsudků. Svoboda není zvyk ani lhostejnost. Svoboda je vnitřní stav. Důsledkem svobody je spokojenost. Jsem spokojený se svým životem.

  • Naplno prožívám své emoce. Vyjadřuji se svobodně a beze strachu. Díky tomu energie volně proudí tělem, bez úsilí. Život se tak stává radostnou hrou. Žiji s lehkostí. S lehkostí tvořím svůj život.

  • Jsem tvořivě úspěšný a bohatý. Vše záleží na mém postoji. Proto zůstávám v přítomnosti spokojený. Jakmile pocítím negaci, prožiji ji naplno.

  • Nebráním se prožitkům. To, co odmítám, se mi vrací. Proto vše pozoruji, prožívám a nechávám volně plynout.

Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506.

Vše o nabízených službách (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, masáže tuina, shiatsu, guasha NLP koučink, kosmetika atd.) se dočtete na https://www.tradicni-terapie.cz/services-2

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.

bottom of page