Špatný čich, krátký dech, zhoršené vyprazdňování, žal = slabé plíce
top of page

Špatný čich, krátký dech, zhoršené vyprazdňování, žal = slabé plíce

Podzim srší barvami, ale také vůněmi a nemocemi! Ano, k podzimu patří i čich, jakožto brána, kterou do sebe vpouštíme vůně a často viry.


Všimli jste si, jak rozdílně reagujeme na karanténu na podzim, oproti karanténě na jaře?

Podzim nás více uzavírá dovnitř a svírá nás na hrudi. Příčinou jsou oslabené plíce. A projevem stísněných plic je žal.


Říká se, že lidé se slabými plícemi neumí opouštět, jsou příliš smutní z rozchodů, přehnaně se na osoby a věci upínají.


Žal je emoce spojovaná s plícemi. Potlačovaný žal způsobuje dlouhodobé stažení plic, což narušuje distribuci živin. Pak dochází k ucpání plic látkami, které nemohly předat dál.





Prakticky všichni lidé trpící problémy s plícemi mají potíže s tlustým střevem, protože střevo je párovým orgánem plic. A jejich kondice se projeví na pokožce, která není vysušená, ale naopak působí svěže a vitálně.

Člověk se zdravými plícemi má podle tradiční terapie na všech sliznicích lehký, vlhký, ochranný povlak.

V kombinaci s dobře vyživenou pokožkou zásobovanou energií tento zdravý stav chrání před klimatickými vlivy, jakož i viry a dalšími patogeny. Tito lidé jsou chráněni před infekčními chorobami, jako je rýma nebo chřipka, a vyznačují se celkově silnou imunitou.

Jako prevenci můžete vyzkoušet shiitake, vitamíny C a D ve spojení se zinkem, kapustu, česnek, borůvky, plody kustovnice a samozřejmě vývary, jejichž ohromná síla se obvykle dost podceňuje.


Důležité je také upravit držení těla, chodit na procházky do lesa a naučit se správně dýchat. Procházky, cvičení, zdravá strava, rovnováha práce a odpočinku – všechny extrémy jsou škodlivé. Důležitá je samozřejmě také psychická harmonie.

Čínští lékaři užívají pro léčbu chřipky včetně covidu rozličné bylinné směsi, zejména směs Qingfei Paidu, jejíž úspěšnost při léčbě počátečního a středně těžkého stádia Covid–19 dosahovala podle lékaře Johna Chena až 94 %. Profesor Chen uvádí řadu čínských bylin, které prokazatelně brání koronaviru v jeho přichycení na receptor ACE2, případně i jeho množení v buňkách jako například banlangen (EBX1.9. EBF5, EBF5.9) nebo jinyinhua a lianqiao (EBX2, EBX2.9 apod.), huoxiang (MHX1.9, MHX1 apod.). Ale to samozřejmě berte jako osobní názor nepodložený západní vědou.

Pro doléčení nemocí typu covid se mně osobně osvědčilo použití houby coriolus, čaje z lotosu, extraktu dračí krev, kadidlovníku, pětilistého ženšenu gynostema a borytu barvířského.

Další tipy pro zlepšení imunity si přečtěte v textech v kategorii „Články“

A podívejte se na další videa zde.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky 608770506.


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page