Jak se zbavit sebevražedných sklonů a přílišného smutku
top of page

Jak se zbavit sebevražedných sklonů a přílišného smutku

Trápí vás deprese, nebo úzkost, nebo smutek, nebo strach? Každá emoce má jiný původ. Sebevražedné sklony dle lektora tradiční čínské medicíny Giovanni Maciociho souvisí zejména s hlubokým smutkem a plícemi! Sklíčenost a zármutek spotřebovávají energii plic a postupně napadají i srdce, játra a slezinu. Pokud se energie plic vyčerpá, dojde k oslabení a zmenšení celkové tělesné Qi (čchi), člověk se cítí zastrašený a objevuje se dušnost a bolesti a tíseň na hrudi, fyzická i duševní sklíčenost, nedostatek síly a lenost. Projevuje se tichým pláčem, ztrátou odvahy, zakalením ducha. Každý člověk je jiný, proto i v tomto případě pomůže osobní diagnostika. Hlavní projevy nedostatku yinu v plicích:

  1. Suchý kašel

  2. Sucho v ústech

  3. Sucho v krku

  4. Horké dlaně, plosky

  5. Červené tváře

  6. Nespavost

  7. Odpolední horkost

Tradiční terapie má osobitý pohled na lidskou duši. Podle tradiční čínské medicíny plíce uchovávají ducha Po, který v moderním pojetí zhruba odpovídá limbickému systému a který zodpovídá za reflexy, instinkty, pud sebezáchovy a reprodukční pud. Po vzniká při početí, je vyživován esencí matky a duší Po matky. Odpovídá za rozpoznávání emocí, kontroluje dýchání, proto se emoce projevují také dechem.


Akupunkturní body plic se aktivují vždy, když pacient má sebevražedné sklony, přemýšlí o smrti a tyto myšlenky se mu stále vracejí.

Nejčastěji se tyto stavy objevují na podzim. Zatímco podle principů TČM na jaře bývají lidé depresivní, vzteklí a plní agrese, na podzim je tato energie zacílena dovnitř. Ve všech případech pomůže psychoterapie.


Vědci zjistili, že nejnáchylnější k sebevraždám jsou ti, u nichž se klasická depresivní sklíčenost střídá s nenadálými a prudkými návaly zvýšené aktivity a nervozity. Tyto projevy, označované zpravidla jako smíšené (depresivní) stavy, se podle studie vyskytovaly u 40 procent pozorovaných, kteří se pokusili o sebevraždu.

Mezi symptomy, které mohou včas upozornit na zvýšenou náchylnost pacienta k sebevraždě, patří podle britského listu The Independent například rizikové řízení auta, promiskuita, rychlé tempo chůze, dělání zkratkovitých a nepromyšlených rozhodnutí nebo časté mnutí rukou. Lidé, kteří kromě obvyklých projevů deprese vykazují i tyto příznaky, jsou pak podle vědců náchylnější k sebevraždě až o 50 procent.


Zatímco při depresi se na jaře zaměříme na játra, při přílišném smutku a přemýšlení o sebevraždě je třeba posílit právě plíce (a tak i celkovou imunitu).


Plíce posílí:

  1. procházky v lese

  2. dechová cvičení a zpěv

  3. lymfatické masáže

  4. vařená bílá zelenina (rozptyluje tekutiny v plicích)

  5. kozí a sojové mléko

  6. pepermint

  7. okurka

  8. sezam

  9. tofu

Základní funkcí plic je regulace energie Qi (čchi) v celém těle, dýchání a řízení pohybů vody. Spolu s plícemi se na procesu dýchání podílejí ledviny a to tak, že ledviny regulují nádech a plíce výdech. Právě dýcháním plíce regulují a udržují v chodu celý mechanizmus působení Qi (čchi) v organismu.

Plíce regulují pohyb vody a v tomto kontextu zabezpečují, aby se tekutiny dostávaly v krátkém čase v podobě rozprášené rosy do celého organismu a aby se jejich nadbytečná část vylučovala ven pocením. Narušení této funkce pak může způsobovat potíže jako zahušťování hlenů anebo vodnaté otoky v horní polovině těla.

Jak se na psychické potíže dívá tradiční terapie se můžete dočíst také v kategorii „Články“ – Psychické problémy, psychoterapie, deprese


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá a je třeba hodně investovat i do bylinných směsí, ale pak pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page