Zbaví horka, zánětů, uklidní a svlaží plíce
top of page

Zbaví horka, zánětů, uklidní a svlaží plíce

Málokterá rostlina je současně nabuzující i uklidňující. Jiaogulan gynostema pětilistá je unikátní v tom, že na jedné straně vylučuje horko, horké toxiny, rozpouští patologické hleny a tlumí záněty, na straně druhé pak napomáhá normální funkci plic a zklidňuje ducha. Tím se stává jedinečnou pro léčbu krevního tlaku, jaterních poruch, diabetu, navíc posiluje imunitu a obranyschopnost, reguluje hladinu cholesterolu, zmírňuje křeče a má další schopnosti, pro které se vyplatí jí věnovat pozornost.


Jiaogulan (Ženšen pětilistý neboli gynostema) je popínavá rostlina z čeledi tykvovité. Její český název je poněkud zavádějící, protože není se ženšenem pravým (Panax ginseng) příliš příbuzná, ale má podobné složení. Jiaogulan gynostema má ve funkci náhrady ženšenu („jižní ženšen“) jedinečné postavení, protože jako jediná rostlina mimo rod Panax obsahuje skutečné panaxosidy. Jiaogulan gynostema je vlastně druh dýně (Cucurbitaceae) a její saponiny se získávají z listů, takže je oproti skutečnému ženšenu velmi levná.


Pravý ženšen je zahřívající a zdaleka není vhodný pro každého, přitom je ale extrémně posilující a má až zázračné účinky. Jiaogulan je thajská bylina, která planě roste také v Číně, Japonsku a dalších asijských zemích. Bylina je hojně užívána již od 6. století v tradiční východní medicíně. Označuje se jako rostlina dlouhověkosti.


Název „Pětilistý ženšen“ si rostlina vysloužila, protože obsahuje saponiny zvané gypenosidy (odborně též damaranové saponiny), které jsou velmi podobné ginsenosidům, které obsahuje i ženšen pravý (Panax ginseng). Výhoda pro pětilistý ženšen neboli gynostemu jiaogulan je v tom, že pravý ženšen se jen velmi obtížně pěstuje a produkty z něj jsou velmi drahé. Kromě saponinů obsahuje jiaogulan velké množství dalších synergicky působících bioaktivních látek jako jsou flavonoidy, polysacharidy, aminokyseliny, vitamíny, minerály a stopové prvky. Gynostema jiaogulan má pro nás význam jako nečekaný zdroj panaxosidů a vůči ženšenu má výhodu v rychlejší návratnosti pěstování. Není to „slabší ženšen“, ale unikátní adaptogen s vlastním využitím.


Hlavní účinky:

  1. harmonizuje krevní tlak (vysoký snižuje, nízký zvyšuje)

  2. posiluje imunitu a obranyschopnost organismu

  3. podporuje funkci jater

  4. reguluje hladinu cholesterolu a krevního cukru

  5. zvyšuje fyzickou kondici a vytrvalost

Množství obsažených účinných látek v rostlině souvisí s prostředím, ve kterém vyrůstá. Jiaogulan totiž lze poměrně snadno pěstovat i u nás, ale dostatek benefitů pro naše zdraví získá jen ve své domovině. Proto si raději při nákupu ověřte původ.


Bylina jiaogulan (Gynostema pětilistá) dle tradiční čínské medicíny:

  1. ochlazuje horko ze žaludku a střev

  2. vylučuje horký toxin

  3. rozpouští vlhký hlen

  4. zvlhčuje plíce

  5. posiluje produkci tělesných tekutin

  6. zklidňuje a posiluje ducha SHEN

Všechny tyto její účinky jsou unikátní v tom, že na jedné straně vylučuje horko, horké toxiny, rozpouští patologické hleny a tlumí záněty, na straně druhé pak napomáhá normální funkci plic a zklidňuje ducha. Dle tradiční čínské medicíny také posiluje činnost srdce, snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, dále reguluje krevní tlak a imunitní systém, čímž se stává ideálním zdravotním nápojem především pro starší osoby.


Kvůli možnému vlivu na hormonální hladinu se nedoporučuje konzumace těhotným a kojícím ženám. Vyhnout by se mu měly i osoby s poruchou srážlivosti krve.


1 čajová lžička se zalije 0,2 l vroucí vody a nechá se 3-5 minut luhovat. Denní dávka by neměla překročit 4 šálky. Hotový nálev má vynikající nevtíravou vůni a chuť. Jeho účinky se projevují ihned po vypití. Nezhořkne ani pokud ho necháte louhovat delší dobu.


Další rady, tipy a doporučení najdete v kategorii „Články“ – Byliny, potraviny, doplňky


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá a je třeba hodně investovat i do bylinných směsí, ale pak pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page