Menopauzální potíže a bylinná terapie
top of page

Menopauzální potíže a bylinná terapie

Noční pocení, návaly horka a zimy, padání vlasů, bolest v bedrech, nespavost… Někdy na tyto menopauzální potíže „nic nezabírá“. Najít příčinu může být složité a zdlouhavé, ještě delší může být léčba. Vše je odvislé od individuální konstituce.


Mimo všeobecných doporučení pro zvládnutí menopauzy, je třeba dodržovat stravovací opatření maximalizující vstřebávání vápníku. Dostatek hořčíku a vitaminu D ze slunce jsou nepostradatelnými kofaktory metabolismu vápníku.


Klíčovou živinou je také vitamin E, jelikož stimuluje produkci estrogenu. „Obzvláště dobrými zdroji vitaminu E jsou pšeničné klíčky a olej z pšeničných klíčků, protože zároveň posilují jin. Celozrnná pšenice má pak další přínosné účinky - mimo jiné zklidňuje ducha (zmírňuje nervozitu) a posiluje funkci ledvin a nadledvin. Pokud menopauzální obtíže přetrvávají navzdory kvalitnímu jídelníčku s dostatkem vitaminu E, lze návaly horka i další zásadní problémy eliminovat dodatečnými velkými dávkami vitaminu E z doplňků. Za tímto účelem je třeba užívat zhruba 300 MJ vitaminu E třikrát denně, ideálně při jídle,“ uvádí odborník na byliny a dietetiku Paul Pitchford. Důležité je také doplnit vitamín A.

Velmi prospěšná je i andělika čínská (Angelica sinensis), která ulevuje od všech symptomů, a to i ve vážných případech. Bohužel není vhodné užívat ji dlouhodobě.

Užitečný je v době přechodu také srdečník (Leonurus cardiaca) a koření šafrán (Crocus sativus). Obě byliny jsou účinné i při samostatném užívání, avšak jejich zklidňující účinek na menopauzální obtíže ještě zesílí v kombinaci s andělikou. Šafrán je třeba užívat pouze ve velmi malém množství. Typickou dávku představuje zhruba 300 miligramů (asi jedna třetina gramu nebo desetina čajové lžičky) jednou denně. Ve velkých dávkách je šafrán prudce jedovatý, někdy dokonce smrtelně.


V Indii je toto jasně žluté koření tradičně přimícháváno do rýže a zeleniny, ohřátého mléka a medu nebo ghi (přepuštěného másla),“ popisuje Paul Pitchford s tím, že se jedná o vynikající koření pro stimulaci jinu, vnímavosti, soucitu a náboženského cítění a o neocenitelný lék pro ženy, u nichž je menopauza provázena mnoha obtížemi. Aby se zachovala léčivá síla šafránu, nesvařuje se do čajů ani se nepřidává do jídel během jejich tepelné úpravy, ale vmíchává se do nich za horka ро dovaření.

V Indii a Latinské Americe se při menopauzálních obtížích tradičně užívá gel z aloe vera pro jeho ochlazující, tišící a jin posilující účinky. Pro lidi chladné nebo náchylné na řídkou stolici je však příliš ochlazující. Dávkování: Užívají se 2 čajové lžičky gelu rozmíchané v 1 hrnku vody dvakrát až třikrát denně.

Běžně se na jakékoli hormonální nerovnováhy doporučuje mateří kašička, potrava včelích královen, která umí silně tonizovat ženský hormonální systém.


Rozhodně stojí za to vyzkoušet také Drmek obecný a plody jujuby.


A proč se u některých žen tolik vyskytuje pocení? Podle tradiční čínské medicíny je hlavní příčinou vyčerpaný jin ledvin, nedostatek krve (zejména u již dříve anemických žen) a také životní fáze, která se v TČM označuje jako období kovu. Na kovu se sráží voda, přitom ale tkáně a klouby zavlhčované nejsou.


Nejvýrazněji se pocení obvykle objevuje u žen, které jsou konstitučně uvnitř jangové, tedy mají velké vnitřní horko.


Pomůže jíst kroupy, ječmen, rýži congee, ke každému jídlu hodně vařené zeleniny, hovězí vývary, na svačinu vařené ovoce, na noc vincentku, čaj z dioskorey nebo šalvěje s přesličkou a pýrem.


Jakékoli bylinné směsi je dobré vždy po pár týdnech obměnit.



Další rady, tipy a zajímavosti najdete v kategorii „Články“ – Hormonální potíže


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.


Na individuální diagnostiku a poradenství se můžete objednat pomocí formuláře níže. Tradiční terapie nenahrazuje léčbu západním lékařem a informace uvedené na webu tradicni-terapie.cz nelze považovat za vědecky podložené. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

bottom of page