Myomy, cysty, endometrioza podle TČM
top of page

Myomy, cysty, endometrioza podle TČM


Děložní myomy a cysty jsou velmi častým problémem žen ve věku 30-50 let. V mnoha případech myomů přitom až 2/3 žen nepociťuje žádné příznaky. Nejobvyklejšími příznaky bývá nadměrné menstruační krvácení, špinění mezi cykly a chudokrevnost (anémie). Někdy se může projevovat i bolestivou menstruací, tlakem v oblasti pánve, u myomů tlačících na močový měchýř pak i časté nucení na močení. Také mohou způsobovat neplodnost a opakované samovolné potraty.


Rozlišují se 3 typy myomů dle lokalizace – submukosní, subserosní a intersticiální. Nejsnáze léčitelný je intersticiální (tzn. uvnitř děložní stěny uložený) myom a nejhůře pak submukosní myom, který je umístěný pod sliznicí dělohy.


Příčinami je zejména stres, potlačená zlost vůči partnerovi až vnitřní agrese. Tyto negativní emoce vedou ke stagnaci energie. Není třeba se za takové emoce stydět, je ale třeba umět s nimi pracovat a řešit je.

Silně působí na tyto „stagnace“ také strava. „Nepravidelná strava či nadměrná konzumace tzv. chladných a syrových potravin (syrová zelenina a syrové ovoce, chladné nápoje, zmrzliny apod.) přinášejí chlad do spodního ohniště (podbřišku). Tento chlad zde „zamrazí“ přirozený průběh energie a obzvláště pak i krve, což následně vede k její blokádě. Naopak nadměrná konzumace tučných, těžko stravitelných jídel zraňuje slezinu, jež je pak napadena vlhkem a hlenem, který se může usadit v podbřišku a vytvářet zde cysty a myomy. Stagnující vlhko a hlen také může blokovat krev a jedno pak podmiňuje druhé,“ vysvětluje MUDr. Petr Hoffmann.

Pokud je žena nespokojená ve vztahu, zajídá zlobu nevhodným jídlem a pak ještě někde prochladne (třeba v mokrých plavkách na větrné pláži), má nejlepší předpoklady pro vznik nádorů, tedy i myomů, cyst a endometriózy.


Velký vliv má na tyto potíže také hormonální antikoncepce, která se řadí v poslední době mezi jednu z nejčastějších příčin vzniku cyst, myomů a endometriózy. Pro zmírnění účinků hormonální antikoncepce je dobré používat bylinné směsi.

Pro přímou léčbu cyst, myomů či endometriozy je dle tradic našich předků možné užívat kontryhel, řebříček, hluchavku, mochnu husí, drmek a další. Výrazně pomáhá dioskorea, ajurvédský čaj Shatawari i kurkuma.

Podle tradiční čínské medicíny mají myomy, cysty i endometrióza společný základ a tím je blokáda ve spodním zářiči. Bylinná směs, která umí rozhýbat blokádu ve spodním zářiči (a zařazuje se tedy u cyst, myomů, polypů a endometriózy téměř vždy) je směs s kódem 054, případně terapeut doporučí 051, 062 a další. K bylinám se vždy vyplatí přidat i zábaly s ricinovým olejem.


V. G. Načatoj shrnuje příčiny vzniku nezhoubných nádorů u žen:

• Emociální/emoční poruchy spojené s hormonální nerovnováhou.

• Nekvalitní a nepravidelné stravování, velká konzumace syrové, mléčné, sladké a tučné potravy.

• Nedostatečná regenerace po porodu, velké množství potratů, dlouhé vyčerpávající nemoci, těžká a nadměrná únava .


V klinické praxi dle tradiční terapie tyto potíže řeší pomocí akupunktury (i ušní), masáží (baňkování, guasha), fytoterapie (léčba pomocí bylinných směsí), dechových cvičení. Cílem je rozpohybovat stagnace, posílit přirozené regenerační mechanismy organismu a stabilizovat hormonální a emoční nerovnováhu. K tomu dopomohou také minerály, hořčík, mořské řasy.


Sraženiny se začnou zmenšovat a postupně vymizí i případný tlak, bolesti a poruchy menstruačního cyklu. Mělo by se dostavit výrazné zklidnění. Tradiční čínská medicína pacientku dále poučí o vnitřním pokoji a pomůže nasměrovat ke zdravým životním hodnotám. Důležitá je také strava, v tomto případě hlavně bezhlenová dieta.


Další tipy, zajímavosti a doporučení ohledně hormonální pohody najdete v kategorii "Články" - "Hormony, PMS, menstruace, plodnost"



Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina atd.) Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.


bottom of page