Hořčík je balzám nejen pro nervy
top of page

Hořčík je balzám nejen pro nervy

Hořčík (magnezium) zásadně ovlivňuje náladu a zdraví. Hraje klíčovou roli v metabolismu, v řadě buněčných procesů, enzymatických reakcí a fyziologických funkcí. Většina lidí přitom má nízkou hladinu hořčíku, která je zřejmě nejfrekventovanější minerálovou poruchou.


Deficit hořčíku má významný vliv nejen na neurologická, nervosvalová a zánětlivá onemocnění, ale také na hypertenzi, osteoporózu, kardiovaskulární nemoci, diabetes a metabolický syndrom. Podle lékařských studií hořčík zasahuje do funkce glukózových transportérů a inzulínové sekrece. Jeho deficit vede k inzulínové rezistenci a nadprodukci kontraregulačních hormonů adrenalinu a kortizolu. Magnezium je jednoduše důležité pro téměř všechny buňky živého organismu a zásadně ovlivňuje všechny orgány.


V poslední době je věnována velká pozornost souvislosti mezi deficitem hořčíku a depresemi. Je známo, že magnezium hraje významnou roli v biochemii mozkových funkcí. Při jeho deficitu jsou popisovány změny osobnosti, apatie, deprese, ale i agitovanost, zmatenost, úzkost i delirium. Někteří autoři dokonce hořčík doporučují jako nezbytný doplněk při užívání antidepresiv.


Navíc se ukazuje, že omezení příjmu hořčíku vede ke zvýšené propustnosti střev a sníženému výskytu bifidobakterií a dysbalanci bakteriální kolonizace. Změna mikrobiomu pak také úzce souvisí se změnami chování a depresivním laděním. Přírodní strava bohatá na hořčík harmonizuje psychiku, rozpouští stagnace, léčí křeče, migrény, trávicí potíže, PMS a mnoho dalšího.


S hořčíkem to ale není jednoduché. Jeho vstřebávání je spojené mimo jiné také s vápníkem. Jenže musí to být ve správném poměru. Příliš mnoho vápníků může páchat škody. Hořčík má paradoxně schopnost odstranit nadbytečný vápník z měkkých tkání, včetně zvápenatělého plaku. Při té příležitosti zvládne rozšířit tepny a uvolnit hladké svaly, omezit artritidu, Alzheimerovu chorobu a další závažné potíže.


Podle testů se už za pouhých 30 dní užívání živin bohatých na hořčík zlepší stav cév a průtok krve.

Současná strava je chudá na přirozené zdroje magnezia. Obsah magnezia v potravě se snižuje užíváním umělých hnojiv při pěstování potravin, při zpracování konzervací a smažením. Z magnezia přijatého potravou se podle lékařských studií vstřebá pouze 30–40 %. Množství vstřebaného magnezia snižují jednostranně zaměřené diety, zvýšená konzumace tuků, stejně tak káva, alkohol a energetické nápoje s obsahem fosfátů.


Zvýšenou potřebu magnezia mají lidé se zvýšenou fyzickou a psychickou zátěží, diabetici, těhotné a kojící ženy, alkoholici. Ke zvýšeným ztrátám magnezia dochází u pacientů s gastrointestinálními a nefrologickými onemocněními.


Dostupnost magnezia zvyšují malé dávky vitamínu D a vitamín B6. Hladina magnezia v organismu je regulována činností ledvin a hlavní vliv na její výši mají hormony parathormon a aldosteron. Stanovení množství magnezia v organismu je problematické, můžeme laboratorně stanovit hladinu magnezia v séru, tato hodnota však o nedostatku magnezia vypovídá minimálně, neboť pouze méně než 1 % z celkového magnezia je obsaženo extracelulárně, a proto by bylo přesnější stanovení množství magnezia odběrem svalové či kostní biopsie, avšak tyto invazivní výkony se k tomuto účelu v praxi nepoužívají. Další možností je provedení magneziového zátěžového testu.



Nedostatek hořčíku se v těle projevuje jako stoupání jangu jater, které je důsledkem prázdnoty jin ledvin. Magnesium a jeho sloučeniny mají spíše jinovou povahu.


Nedostatek hořčíku jakožto nedostatek jater se projeví:

  1. Bolestmi hlavy s roztažitou a pulzující bolestí ve spáncích zhoršující se stresem a emočním vypětím.

  2. Červeným obličejem.

  3. Vznětlivostí a vztekem.

  4. Premenstruačním syndromem.

  5. Nespavostí, divokými sny, nočním pocením.

  6. Kmitajícími body před očima, závratěmi.

  7. Mravenčením končetin a křečemi.


Strava bohatá na hořčík:


Ořechy (hlavně bio mandle), mořské řasy, ovesné vločky, semínka (zejména lněná), naklíčená pšenice, fazole, hrách, sója, mák, kakao, listová zelenina, banány, hnědá rýže, koriandr, petržel.


Nedostatek hořčíku může vyústit až v tetanii, která je v současné populaci stále častější. Projevuje se zvýšenou dráždivostí nervosvalového ústrojí, zejména brněním v prstech a chodidlech, křečemi a tiky. V extrémních případech se mohou objevit poruchy dýchání nebo poškození svalové tkáně silnými křečemi. Na úrovni psychiky může docházet k podrážděnému nebo agresivnímu chování.


Z pohledu tradiční čínské medicíny jsou křeče (tiky, záškuby) způsobeny vnitřním větrem. Vnitřní vítr vzniká nejčastěji na podkladě nedostatečnosti krve a jinu (kam neteče krev, tam fouká vítr) a na základě vnitřní stísněnosti (jater).


Doplnit minerály, užívat byliny… to je důležité a pomáhá to. Úplně nejdůležitější ale je pochopit, proč problémy vznikly a udělat opravu – upravit jídelníček, naučit se relaxovat, nebrat zbytečně léky, které snižují hladinu hořčíku, netlačit tolik na život, naučit se vypnout hlavu. Pomůže jóga, taiji, procházky v přírodě, masáže apod. Hořčík symbolizuje klid a mír v těle.


Jak posílit játra se dočtete v dalších textech v kategorii „Články“ – Potraviny, byliny, doplňky


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page