Jděte si vyčistit hlavu – a zahodíte mnohé léky
top of page

Jděte si vyčistit hlavu – a zahodíte mnohé léky

Pohyb je jeden ze způsobů, jakým naše tělo mluví. Bohužel většina z nás už svému tělu příliš nenaslouchá. Ukazuje se přitom, že mnohé fyzické bolesti pocházejí z psychických potíží. A přirozeným pohybem, rehabilitačními cviky či masážemi se dá spousta neduhů zvládnout i bez léků či bylin. Pro začátek často stačí začít chodit.


Chůze (případně i tanec či jiný přirozený pohyb) je nejen příjemná fyzickému tělu, ale pomáhá nám být v kontaktu se sebou, uvolnit se, relaxovat v pohybu, protože právě tento přirozený pohyb uvolňuje případné blokády či stagnace.


Kouzlo něčeho tak samozřejmého, jako je chůze, začíná v posledních letech objevovat mnoho lidí. Při dlouhodobé chůzi se dostávají do meditativního stavu. Putování má velmi dlouhou tradici a odedávna v sobě neslo spojení se sebou samým. Když jdete, život je jakoby delší.

Chůze je pomalá, a tak paradoxně prodlužuje okamžiky.

Už Carl Gustav Jung napsal, že není jednoduché vést jednoduchý život. Ale právě chůze může být tou velmi jednoduchou činností, která nás vede k pohledu do vlastního nitra, k setkání se sebou samým. Jít pěšky (třeba i jen z práce) může do našeho života přinést velmi jednoduchým způsobem klid a radost a na tomto pozadí probudit i velkou míru kreativit.


Tělo je propojené a vnímá to i stále více lékařů. „Na člověka je nutné nahlížet jako na celek. Platí pravidlo, že když se něco v organismu děje, tak náš organismus včetně psychiky nepřijímá tuto informaci pasivně, ale reaguje na tento děj automatickými stereotypními reakcemi, které se dějí mimo naše vědomí a v projevech pak upozorňují na daný problém. Když budete mít například gynekologický problém, tak se automaticky změní vaše posturální funkce, svalové napětí, postavení vaší pánve atd. V reakci tedy máte určitý charakteristický vzorec pohybového chování,“ říká profesor Pavel Kolář z Centra pohybové medicíny.


Dnešní medicína má k pacientovi trošku opravárenský přístup, dívá se na něj jako na objekt, který je třeba opravit a znovu uvést do chodu. Poněkud se zapomíná, že člověk není jen objekt, ale také subjekt. A ten má řadu vlastních schopností chemických, neurofyziologických, imunitních, humorálních, které aktivně ovlivňují vývoj onemocnění. Už jen dlouhodobá podprahová psychická zátěž, jež se nemusí nijak zvláštně projevovat, může mít celou řadu následků. Stejně tak, když se člověk rozvádí nebo řeší vážný problém doma, v práci, tak se to odráží nejen v jeho psychice, ale i v objektivních vnitřních reakcích organismu,“ dodává s tím, že emoce mají reálný chemický doprovod uvnitř organismu.


Každé slovo, pohyb, gesto, situace mají průvodní emoční funkci. Není to jen pocit, ale také chemická reakce, která se projevuje například prostřednictvím neurohypofýzy a adenohypofýzy, což jsou centra v podvěsku mozkovém, která významně ovlivňují chemický dopad emocí na naše tělo. Pokud jsou ty emoce dlouhodobě změněny, má to vliv na imunitní, hormonální nebo metabolický systém. Problém je, že u onemocnění medicína vyřadila emoce ze svého portfolia. Některé obtíže, které se projevují somaticky, přitom mají své pozadí psychické, někdy až psychiatrické.


Problémem také je, že si lidé příliš zvykli, že je vyléčí doktoři a přestali být za své zdraví zodpovědní. Přibývá lidí, kteří nekoordinovaně užívají velké množství léků, které jsou v kontradikci. Mnohdy by přitom stačilo změnit stravu a přidat lehký pohyb. Zátěžová fyziologie přitom dokazuje, že cílená pohybová zátěž a způsob stravování mohou předejít, ale i léčebně ovlivnit řadu onemocnění.


Další zajímavosti, tipy a doporučení najdete v kategorii „Články


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.


Nabízím sestavení bylinných směsí (případně i jídelníčků) přímo na míru. Co prospívá jednomu, druhému prospívat nemusí, přitom oba mohou mít stejný zdravotní problém.


S čím vám mohu pomoci:

  1. Doporučení vhodné stravy a životního stylu

  2. Detoxikace, redukce váhy

  3. Únava, potíže se spánkem

  4. Problémy s trávením včetně prediabetes a hypoglykémie

  5. Akné, ekzémy, plísně

  6. Menstruační potíže, hormonální nerovnováha, klimakterium

  7. Nervozita, napětí, úzkost, deprese

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Stejně tak ani bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page