Proč vyzkoušet tradiční čínskou medicínu
top of page

Proč vyzkoušet tradiční čínskou medicínu

Ne tisíce, ale miliony lidí už vyzkoušeli kladné účinky bylin a především osvědčené principy, na kterých stojí tradiční medicína. Její vývoj a úspěch jsou založeny na nekonečném opakování určitých postupů. Žádná jiná kultura nemá tak dopodrobna propracovaný lékařský systém. V mnohém je západní medicína lepší – má kvalitní, moderní přístroje. Jsou ale potíže, se kterými si východní terapeutické metody poradí lépe. Několik „nej“ tradiční čínské medicíny podle Mudr. Luckého:

  1. Je nejstarší literárně předávaný zdravotnický systém na světě.

  2. Pomohla stvořit nejpočetnější národ světa, jelikož zlepšovala zdraví populace a snižovala úmrtnost.

  3. Díky složité sociální struktuře čínské civilizace byla vytvořena tak, aby uměla léčit jak obézního císařského úředníka, tak drsného nomáda z hor. Proto i dnes může pomáhat u nejširšího spektra moderních onemocnění.

  4. V 7. století bylo založena státem podporovaná lékařská akademie (Tchaj-ji-šu), která byla nejstarší dochovanou školou svého druhu.

  5. Diagnózy čínské medicíny se jako první alternativní diagnózy dostaly do systému Mezinárodní klasifikace nemocí, používaném již přes sto let lékaři celého světa (11. revize MKN z roku 2018).

  6. Díky své efektivitě je čínská medicína nejrozšířenějším doplňkovým zdravotnickým systémem na světě.


Čínská medicína se opírá o učení pěti prvků, které představují základní symboly, ze kterých je tvořen vesmír, země i lidský organizmus.


Proto, abychom byli zdrávi, musíme mít těchto 5 prvků v rovnováze. Rovnováha pěti prvků je individuální a každý člověk je v rozložení těchto pěti symbolů jedinečný. Proto, jak říká Josef Lucký, máme lidi malé, velké, tenké či obézní, hlučné nebo tiché.


Těchto pět symbolů, pocházejících ze starého Orientu, vyjadřují v lidském organizmu veškeré děje a pochody na úrovni psychiky, energetického toku (neboli metabolizmu) i fungování jednotlivých orgánů a celého těla jako takového.


Rodinu 5 prvků tvoří elementy:

  1. Dřevo

  2. Oheň

  3. Země

  4. Kov

  5. Voda

Takovéto symboly se dají najít u každého z hlavních orgánu lidského těla. Čínský terapeut čte jakékoli onemocnění jako narušení této křehké rovnováhy jednoho či několika těchto symbolů či prvků a v léčbě se snaží o její znovunastolení.


Čínská dietetika představuje podle Luckého svébytný, detailně propracovaný a velmi jemně ale účinně působící systém ovlivňování zdravotního stavu.


Tak jako jiné terapeutické směry, je i dietetika postavená na učení pěti prvků. Každý jeden pokrm či surovina, ze které se vyrábí je přiřazena k jednomu či několika prvkům.


Tato příslušnost dává potravinám možnost ovlivňovat orgány a pochody v našem organizmu, zejména ty, které se radí ke stejnému prvku.


Kromě příslušnosti k prvkům se každá potravina charakterizuje ještě termodynamicky. Nejde o hmatatelnou teplotu potravy, ale spíše o její termodynamický účinek, tedy – co v organizmu po zkonzumování provede.


Rozeznáváme potraviny studené, chladivé, neutrální, teplé a horké povahy. Dietolog vzdělaný v čínské dietetice, všechny tyto atributy pak zohlední při sestavování vhodného jídelníčku. Pomocí cílené potravy pak dochází ke zlepšení rovnováhy pěti prvků, a tak v reálné podobě k úpravě fungování lidského organizmu. Ať už je pacient obézní, vyhublý, přehřátý či zimomřivý, může dobře volená dietetika přispívat k nápravě.


O dalších možnostech léčby se dozvíte v textech v kategorii „Články“ – Principy tradiční medicíny


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page