Čeho se vyvarovat při menstruaci
top of page

Čeho se vyvarovat při menstruaci


Přibývá žen, které mají potíže s hormonálním cyklem. Roli hraje mnoho faktorů, ale nyní se zaměříme na to nejjednodušší, co můžeme pro bezbolestnou menses udělat – na stravu.

V období menstruace je třeba se chránit před jinovými vlivy podnebí (chladem a vlhkem), jakož i fyzickými a citovými extrémy.

Při menstruaci je tedy důležité vyhýbat se fyzicky náročné práci, citovému stresu a přílišnému vystavení chladu a vlhku. Například udržujte nohy v teple, v chladném počasí a na chladných místech buďte vždy dobře teple oblečeny a nepracujte s rukama ve studené vodě. Rovněž se snažte dostatečně odpočívat a během menstruace nepraktikujte sex.


Stravovací omezení podle dietologa Paula Pitchforda:

Minimálně týden před menstruací neužívat následující látky: alkohol, tabák, kávu, studené potraviny, rafinovaný cukr, ztužené tuky, jako je tuk do pečiva a většina margarínů, polynenasycené jedlé oleje a vyvarovat se nadměrné konzumace ovoce nebo syrových potravin.

Všeobecně je třeba si podle Pitchforda také uvědomit, že fluoridovaná voda potlačuje činnost štítné žlázy, což vede k narušení celého hormonálního systému. Chlorovaná voda ničí vitamin E, živinu zásadní pro snadný průběh menstruace. Běžně prodávané maso a drůbež obsahují zbytková množství steroidů, které jsou složeny ze samičích zvířecích hormonů, jež narušují lidskou menstruaci. Problémy po čase užívání způsobují také antikoncepce a nitroděložní tělíska.

Vhodná výživa:

Železo a jód, jsou-li ve stravě bohatě zastoupeny, pomáhají nahradit úbytek krve při

menstruaci. Luštěniny, většina zeleniny a celozrnných obilovin, jakož i mikrořasy

obsahují velké množství železa. Mořské řasy, mimo jiné čepelatka, dulse, wakame

a hijiki, jsou vynikajícím zdrojem železa i jódu. Lidé se slabou trávicí čchi (řídká sto-

lice, chronická únava) musejí k užívání mořských řas přistupovat opatrně.


Vitamín C podporuje vstřebávání železa. Jeho vynikajícími zdroji jsou zelí, papriky,

brokolice, klíčky, petržel a šípkový čaj. Dalšími zdroji jsou téměř všechny druhy čerstvého ovoce a zeleniny. Při konzumaci celých přírodních potravin, jako jsou tyto, tělo přijímá kromě vitaminu C také bioflavonoidy. Kombinace bioflavonoidů a vitaminu C pomáhá léčit nadměrné krvácení při menoragii, modřiny a menopauzální křečové žíly.


Rajčata, citrusy a většina ostatních druhů ovoce jsou silně ochlazující a čistící zdroje vitaminu C a měly by se užívat velmi střídmě, nebo nejlépe vůbec osobami trpícími chladem (např. averze k chladu, pocit přílišného chladu, pobledlost ve tváři) či obecným nedostatkem (slabost, křehkost, malé množství nebo absence povlaku na jazyku).

Hladiny vápníku a zinku v těle začínají deset dní před menstruací klesat. Jezte celo-

zrnné obiloviny, luštěniny a semínka pro získání zinku a hořčíku (dostatek hořčíku

je podmínkou vstřebávání vápníku). Dobrými zdroji využitelného vápníku jsou mořské řasy, zelená zelenina a luštěniny.


Dostatek vitaminů skupiny B, vitaminu A a bílkovin je dalším předpokladem harmonického průběhu menstruačního cyklu. Tyto živiny pomáhají játrům transformovat

silné hormony přítomné v organismu před menstruaci v méně dráždivé látky.

Pro správnou tvorbu krve je dobré posílit slezinu (ženšen - je dost jangový, nedoporučuje se užívat společně se štiplavými věcmi, jako jsou ředkvičky, chilli, zázvor, křen).


Podle TČM srdce řídí krev a játra krev uschovávají. Když srdce má dostatek krve, potom i játra mají co uschovávat. Dostatek krve jater umožňuje vázat jaterní jang, a tím i dobře vykonávat funkci řízení vnitřní průchodnosti organismu, tedy i bránit stagnování krve a umožňovat její plynulé navrácení se do srdce. Játra v takovém harmonickém stavu mohou bez poruch regulovat množství krve a její dodávky do jednotlivých částí těla podle potřeby.

Nedostatek krve srdce obdobným, ale negativním, způsobem se přenáší na játra a způsobuje u nich prázdnotu krve. V takovém případě jednak játra nemají co uschovávat, což vyvolává jejich chorobné poruchy (především nárůst jaterního jangu v důsledku suchosti jater), a jednak zpětně dochází k dalšímu ochuzování krve srdce. Tak vznikají onemocnění z okruhu prázdnoty krve, jejichž příznakem jsou například bušení srdce, nespavost, snížená chuť k jídlu, únava, pocit sucha v očích, dřevěnění údů, menstruační poruchy atd.

Na tvorbu krve má zásadní vliv slezina. Játra jsou orgánem, jenž řídí uschovávání krve a regulování jejího množství; slezina jako producent postnatální esence je zdrojem tvorby krve, a dále má na starosti udržování jejího toku ve vymezených drahách. Když játra udržují vnitřní průchodnost, potom slezina může řídit cirkulaci krve, a játra mají dostatek krve tehdy, když slezina vytváří potřebné množství esence. Zdravá slezina je tudíž předpokladem toho, aby játra měla co uschovávat a regulovat, a zdravá játra jsou zase podmínkou toho, aby slezina mohla řídit rození a ovládání krve. Je samozřejmé, že vzájemná spojitost se promítá i do případných chorobných stavů. Jestli je čchi sleziny prázdná, snižuje se i tvorba krve, a proto i játra budou trpět nedostatkem krve; příznaky takovéhoto stavu jsou závratě, mžitky před očima, rozmazané vidění, menstruační poruchy atd. Nedostatek krve jater oslabuje jejich funkci řízení prostupnosti, což negativně ovlivňuje trávící činnost, a tedy i tvorbu nové krve.


Do menstruace se promítá i stav ledvin a jejich esence ťing, která je transformována na krev, proto krev jater je podmíněna dostatečnou produkcí esence ledvinami. K tomu je však na druhé straně potřebný neustálý přísun krve do ledvin, protože část z ní je proměňována v esenci a doplňuje ji. Proto se říká, že esence a krev mají společný původ.


Do tohoto vztahu dále nezastupitelným způsobem ještě vstupují slezina a žaludek, neboť jak esence, tak i krev nemohou existovat bez dodávání postnatální esence vytvářené z potravy. Vzájemná spojitost platí i pro chorobné stavy. Nedostatek esence ledvin způsobuje i nedostatek krve jater, a opačně; tato oboustranná prázdnota pak vyvolává další onemocnění, jejichž příznaky jsou závratě, zatmění před očima, hučení v uších, návaly pocení, zapomnětlivost, poluce, menstruační poruchy, padání vlasů, přetrhávaný spánek, únava atd.


Při dobré průchodnosti (kterou ovlivňují játra) ledviny v žádané míře řídí zadržování i vydávání a jejich dostatečná zadržovací schopnost reguluje případnou přílišnou chorobnou prostupnost. Fyziologicky se tento vztah projevuje zejména v regulaci menstruace u žen a výronu semena u mužů.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina atd.) Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page