Ženšen je zázračný životabudič a všelék
top of page

Ženšen je zázračný životabudič a všelék

Účinky ženšenu jsou dlouhodobě známé i vědecky prokázané. Údajně jde o nejlépe probádanou medicinální rostlinu vůbec. Za nejkvalitnější ženšen pravý se obecně považuje ženšen původem z oblasti Koreje, ale velkou roli hraje i poctivost pěstitelů a výrobců. Cena ženšenu totiž za několik posledních let mnohonásobně vzrostla. Ze ženšenu pravého se v čínském lékopisu využívají všechny části: list, květ, plod a samozřejmě kořen, který se začerstva nakládá do alkoholu nebo používá jako vzácná přísada jídel a ve stavu sušeném tvoří dvě nejvýznamnější ženšenové drogy: červený ženšen (ginseng radix rubra) a bílý ženšen (ginseng radix), přičemž červený ženšen je více jangový (yang).


Existuje mnoho druhů ženšenu, ale nejrozsáhleji byly prozkoumány a nejvíce se používají dva druhy, Panax ginseng (znám jako „čínský“ či „korejský“ ženšen) a Panax quinquefolius (americký ženšen). U nás se používá a dováží v naprosté většině tzv. červený (korejský) ženšen, který však organismus dost zahřívá – na rozdíl od bílého ženšenu, jenž posiluje energii čchi Qi a současně posiluje i jin (yin), tedy i mírně ochlazuje.


V dnešní době se ženšen široce používá ke zvýšení energie a celkové posílení organismu. Snižuje hladinu stresu a navyšuje schopnost snášet vyšší fyzickou i emocionální zátěž. Nově byly prokázány jeho protinádorové účinky.


Ženšen

  1. může se dožít více než 100 let a také díky tomu obsahuje několik desítek unikátních, silně léčivých látek.

  2. funguje jako významný životabudič, dodává životní sílu Qi (čchi).

  3. působí na poledníky srdce, sleziny a plic a tím zvyšuje produkci tělních šťáv, které hasí žízeň, klidní mysl a zlepšují inteligenci.

  4. léčí únavu, nechutenství, průjem, dušnost, slabý puls, pocení, diabetes, horečnatá onemocnění, zapomnětlivost, nespavost a impotenci.

  5. tlumí chronické záněty, alergie i chronickou bolest (například kloubů), pomáhá při autoimunitních nemocech.

  6. zlepšuje regulaci krevního tlaku a bojuje proti ateroskleróze, čímž předchází ischemické chorobě srdce a mrtvici.

  7. chrání neurony před odumíráním, působí proti depresím, usnadňuje duševní aktivaci, ale přitom je také uklidňující.

  8. má významné antidiabetické účinky u cukrovky obou typů, léčí prediabetes.

  9. chrání a regeneruje tělní buňky, vrací vitalitu, posiluje tělo a výrazně přispívá i ke zlepšení celkového vzhledu.

  10. buduje dušení i fyzickou vitalitu a odolnost proti nemocem tím, že posiluje a stimuluje žlázy s vnitřní sekrecí, které řídí všechny základní fyziologické procesy včetně metabolismu vitamínů a minerálních látek.

  11. obsahuje aminokyseliny, alkaloidy, fenoly, proteiny, polypeptidy a vitamíny B1, B2, A, B6 a zinek, v kořenu bylo identifikováno až 40 různých ginsenosidů, které odpovídají za léčivé vlastnosti této byliny.

Zatímco v minulosti se užíval především pro posílení těla, v moderní době se více zohledňuje jeho pozitivní vliv na lidskou psychiku. Podporuje vůli a paměť. Používá se u lehkých depresí, úzkostech, stresu či nespavostech. Díky schopnosti regenerovat organismus a zároveň ho svlažovat je výborný po radioterapiích.


Účinky ženšenu podle čínské medicíny:

  1. posiluje slezinu a žaludek i plíce

  2. rodí tekutiny a zastavuje žízeň

  3. harmonizuje ducha, zlepšuje mentální funkce

  4. tonizuje Yang a posiluje ledviny (léčí impotenci)

  5. pomáhá při nedostatečnosti krve

  6. doplňuje celkovou Qi a yang ledvin

Ženšen se často používá při těchto potížích:

  1. zimomřivost, chladné končetiny

  2. únava, nedostatek energie

  3. nauzea, zvracení, nechutenství

  4. bledá pokožka, tichý hlas, apatie

  5. průjem, pokles žaludku a výhřez konečníku

  6. dušnost či zkrácení dechu, astma, chronický kašel, sípání

  7. cukrovka s neuhasitelnou žízní a nadměrným pocením

  8. nespavost, poruchy spánku s přílišným sněním, strach

  9. zmatenost a zapomětlivost z nedostatku čchi Qi

Kontraindikací je stav nadbytku a horkost. Předávkování se projeví těmito příznaky:

sucho v ústech, suché rty, neklid, podrážděnost, třes, palpitace, rozmazané vidění, bolest hlavy, nespavost, zvýšená tělesná teplota, zvýšený krevní tlak, otoky, nechutenství, zvýšená sexualita, závratě, svědění, ekzém, průjem po ránu, krvácení, únava.


Podle významné fytoterapeutky Romany Farné se ženšen chová obdobně, jako cordyceps: "Příliš tonizuje a zahřívá a není pro nás Čechy vhodný po velkém vyčerpání qi, ani při nedostatku jinu a jangu. Určitě ne dlouhodobě. Samotný ho doporučuji jen občas, spíše v zimním období a většinou jen seniorům konstituce korpulentní jang nebo korpulentní jin. Číňané mají v konstituci převahu prvku země, časté další prvky jsou kov, oheň nebo i voda. Elementu dřevo mají minimálně. U nás je to naopak. Dřeva máme nejvíce, země málo....podle mne jim i proto ženšen dělá dobře i dlouhodobě," vysvětluje a spíše doporučuje eleuterokok, který je příbuzný ženšenu, má mírnější působení, avšak také velmi silné účinky, jedná se o tzv. „Sibiřský ženšen (Eleuterokok ostnitý)“. Pravý ženšen doporučuje spíše v kombinaci s dalšími bylinami v rámci léčivých bylinných směsí.


O dalších léčivých bylinách se dočtete v našich textech v kategorii „Články“ – Byliny, potraviny, doplňky


Jsme rádi, že vás naše texty inspirují, ale prosíme o jejich nekopírování. Děkujeme.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá a je třeba hodně investovat i do bylinných směsí, ale pak pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page