Cukrovka (diabetes) a jak upravit jídelníček
top of page

Cukrovka (diabetes) a jak upravit jídelníček

Cukrovka neboli diabetes mellitus se obecně rozděluje na dva typy. První se obvykle vyskytuje již od dětství, říká se mu juvenilní. Druhý se nejčastěji objevuje ve vyšším věku, někdy se proto také nazývá stařecká cukrovka. Tyto dva typy mají různé příčiny. Předpoklá­dá se, že na počátku vzniku prvního typu cukrovky je autoimunitní porucha.


U cukrovkářů II. typu často beta-buňky produkují nekvalitní inzulin. Nebo také může dojít k tomu, že buňky, které mají ve svalovém systému cukr odebírat, jsou necitlivé a vůči inzulinu rezistentní, takže na ně nepůsobí. Zpracování cukru probíhá pomocí inzulinu, cukr se pak mění na energii, na tuk a další látky. Děje se tak ve svalech, ne v mozku, v krvinkách nebo v kostní dřeni, které inzulin na zpracování cuk­ru nepotřebují, přestože jsou největšími odběrateli cukru a energie (60 až 70 procent z veškeré energie). Inzulin je potřeba v příčně pruhovaných a podélných svalech, které spotřebovávají jenom těch zbylých 30 procent energie.


Pak existují ještě některé další, méně zná­mé příčiny onemocnění cukrovkou II. typu. Může nastat dlouhodobějším používáním kortikoidů, protože kortizon je antistresový hormon, který produkují nadledvinky jako protistresovou ochranu organismu. Při dlouho­dobém stresu tedy může vzniknout rezistence na inzulin a dojde ke zvýšení hladiny cukru, protože inzulin již nepůsobí, nepracuje.


Cukrovkou obvykle trpí lidé, kteří vyčerpali slinivku břišní nevhodnou stravou, ale také matky, které mají hodně dětí. Těhotenství totiž také významně vyčerpává organismus a slezinu-slinivku.


Z pohledu celostní medicíny je proto při léčbě diabetu nezbytné detoxikovat slinivku a všechny její zátěže (těžké kovy, chemické látky, virové infekce – časté vyvolavatele autoimunitního procesu).


Stravu je třeba určit podle toho, zda jde o diabetes z nedostatku energie, nebo naopak z nadbytku.


U nedostatku se doporučuje:

  1. Pouze tepelně upravená zelenina a ovoce

  2. Omezení mléčných výrobků

  3. Zákaz sladkostí a rafinovaných potravin

U nadbytku (extrovertní robustní jedinci s nadváhou, zácpou, horkostí) je nutné jíst:

  1. Syrové ovoce a zelenina (ideálně kyselé chuti, protože kyselá snižuje hladinu cukru v krvi)

  2. Citrony a grepy (redukují krevní cukr extrémně rychle)

  3. Kozí mléko a jogurty

  4. Lékořice (bez cukru)

U všech typů cukrovky a také u každého oslabení sleziny je vhodné doplnit jídelníček o tyto potraviny:

  1. Proso (jáhly)

  2. Rýže

  3. Kukuřice

  4. Tofu a sojové produkty

  5. Cizrna

  6. Fazole mungo

  7. Zelený ječmen

  8. Spirulina a chlorela

  9. Mrkev

  10. Chřest

  11. Avokádo

  12. Hrušky

  13. Borůvky

  14. Grepy

Z hlediska TČM i moderní západní medicíny existuje propojení mezi metabolismem vody a metabolismem cukru, přičemž obojí závisí i na zdraví slinivky, ledvin, jater a plic.


Pro léčbu cukrovky (diabetu) existuje mnoho silných bylin, které ve spojení s dietou umí cukrovku výrazně zlepšit či dokonce i vyléčit. Je k tomu však zapotřebí zkušený terapeut a dostatek trpělivosti.


O problémech se slinivkou jsme psali v dalších textech, najdete je v kategorii Články – Diety, hubnutí, trávení, diabetes.


Jsme rádi, že vás naše stránky inspirují, ale prosíme o jejich nekopírování. Děkujeme.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování mozku NLP atd.)


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Stejně tak ani bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Rozhodnutí, jak investovat do svého zdraví a jak zlepšit svou kondici a mít více radosti ze života, je na každém z nás. Pro šťastný a spokojený život je ale třeba převzít zodpovědnost za své zdraví.

bottom of page