Ideální pokrm pro děti, oslabené jedince a diabetiky
top of page

Ideální pokrm pro děti, oslabené jedince a diabetiky

Oves je dostupný, levný a plný živin. Přesto ho jíme málo. A když už, tak ve formě přeslazených ovesných vloček. Oves uklidňuje a obnovuje nervový a reprodukční systém, posiluje slezinu-slinivku i srdce, stimuluje endokrinní systém včetně štítné žlázy. Podle tradiční čínské medicíny také odvádí vlhko, posiluje jin, vylučuje horké toxiny a upravuje stolici. Neměl by se příliš užívat při syndromech nadměrného horka a také není vhodný pro hyperaktivní děti (ADHD), protože oves má zahřívající povahu. U těchto typů je lépe použít žito.


Oves vytváří a podporuje čchi a krev, rozhýbává čchi, posiluje srdeční svaly, odstraňuje cholesterol z trávícího traktu a cév, pomáhá při úplavici, cukrovce, hepatitis, nervových a sexuálních slabostech, utišuje nadýmání. Pomáhá obnovit kosti a pojivovou tkáň. Oves také obsahuje fosfor, potřebný pro tvorbu mozku a nervových spojení v dětství, proto je vhodný při růstu.



Oves vykazuje výjimečné vlastnosti, je velmi výživný, pomáhá při depresích, uklidňuje trávicí soustavu, pomáhá při gastritidě, léčí diabetes, snižuje cholesterol, pomáhá při hubnutí. Je velmi prospěšný pro imunitní systém – kdo jí hodně ovsa, bývá odolný proti virům i bakteriím.


Ovesná zrna je třeba propláchnout, na několik hodin namočit a zhruba dvacet minut vařit. Neměla by být zcela rozvařená. Uvařené ovesné zrní můžete přidávat do polévek i k hlavnímu chodu.


A tip na výživnou ranní rychlovku? Jemné ovesné bio vločky zalijete vroucí vodou a po pár minutách (až nabobtnají) je můžete konzumovat.



Ovesnou kaši (stejně jako kaši z quinoi, rýže apod.) můžete doplnit o nejrůznější ořechy a semínka, karob i slad, ale ovoce nepřidávejte.


Ovesné vločky se hodí i do palačinek, dezertů či noků.


Jáhlovo-ovesné knedlíčky: 400 g jáhel, 15 g tofu (případně kozího sýra), 100 g jemných ovesných vloček, 2 – 3 lžíce kvalitního oleje, libeček, petrželová nať, sůl, mletý koriandr a muškátový květ, 30 g kukuřičného škrobu


Dopředu několikrát spařené jáhly uvařte v osolené vodě, poté přidejte nastrouhané tofu a ovesné vločky. Dále pak koření, škrobovou moučku, olej a posekanou nať libečku a petrželky. Vše důkladně promíchejte a nechte několik minut odpočinout. Mokrýma rukama pak tvořte z těsta malé knedlíčky a ty vařte v osolené vodě do doby, než vyplavou na povrch. Tvořte jenom maličké knedlíčky nebo nočky, protože velké by se uvnitř svařily a slily.


Ovesné zrní je vhodným doplňkem svačiny či hlavního chodu, protože nadlouho zasytí, obsahuje i bílkoviny a vychutnáte si ho třeba se zeleninovými závitky:


Další recepty a zajímavosti o potravinách najdete v kategorii „Články“ – Recepty


Nezapomeňte, že nejdůležitější je jíst v klidu, v pohodě, dýchat, žvýkat a vnímat své tělo.


Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com ,


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.


bottom of page