Ideální snídaně nejen pro hubnutí
top of page

Ideální snídaně nejen pro hubnutí

V tradiční dietetice je kladen velký důraz na snídani, která by se měla skládat z chutných a dobře stravitelných produktů. Za ideální se považuje teplá snídaně, obzvláště vařené obilí, jáhlová kaše, odvar z rýže, slzovka apod. Vhodné jsou také zeleninové vývary nebo miso. Konzumace těchto pokrmů po ránu má za následek zvýšenou vitalitu a příjemný pocit lehkosti. Většina lidí není ochotna měnit zažité zvyky, přitom úprava stravy a zejména snídaně je klíčem k léčbě nemocí i jejich prevence.


Alespoň v rámci odlehčovacích dnů je vhodné nahradit pečivo obilnou kaší nebo zeleninovým vývarem. Obojí krásně nastartuje organismus, pohladí žaludek, posílí slezinu a doplní energii. Pozitivem kvalitní snídaně by měla být její vyváženost, to znamená, že organismus moc nezchladí, ani moc nepřehřeje, ani moc nezavlhčí, ani nevysuší. Podle ročního období je pak vhodné snídani obměnit tak, aby v zimě více zahřívala (přidáme skořici, kardamon, zázvor) a v létě mírně ochlazovala (přidáme mléko nebo ovoce, citronový nápoj či vodu s jablečným octem).


Vydatnou snídani nemusíte sníst hned ráno. Po ránu se můžete jen napít vlažné vody, nebo vypít hrnek nápoje ze sladké zeleniny (který jste si nachystali večer a máte ho v termosce či v lednici) a výživnou snídani si můžete vzít v termosce sebou do práce a sníst ji až kolem 8:30, což bývá ideální čas na snídani.


Každý je jiný a má jiné potřeby – konkrétní doporučení a jídelníček vyřešíme na osobní schůzce,


Než si dáte svou lahodnou snídani, můžete své trávení podpořit trochou rozvařené rýže congee nebo uvařenou slzovkou (v obou případech stačí zhruba tři lžíce).



Tipy na rychlé a výživné snídaně:

  1. Vezměte vývar ze včerejška, povařte v něm krátce mořské řasy, nakrájenou dýni, květák, mrkev, celer a pórek. Na závěr přidejte miso pastu (bohatý zdroj enzymů a živin).

  2. Rozpalte v hrnci trochu másla (nebo oleje), přidejte cibuli, kořenovou zeleninu, posolte, zalijte vodou a duste cca 10 minut. Vypněte, přidejte miso pastu.

  3. Večer si namočte do vody obilovinu (případně obilovinu zalijte vroucí vodou a nechejte v termosce přes noc „dojít“). Ráno obilovinu (rýži, kroupy, oves, quinou apod.) dovařte, přidejte buďto zeleninu, semínka, oříšky a čerstvou cibulku, nebo ji dochuťte sladěnkou (ječmenný slad), ořechy a kokosem.

  4. Spařte 70 g suchých jáhel (loupané proso) 3x horkou vodou a nechejte v sítku okapat, dejte do vroucích 400 ml rýžového (nebo kokosového) mléka, přidejte špetku soli a vařte na mírném ohni do měkka, pak vypněte a nechejte dojít pod poklicí, dochuťte lžící sladu (sladěnky).

Důležité je snídaně obměňovat, střídat. Jakmile je to nuda, budete mít přes den chutě. Je třeba naučit se mít z jídla radost. Snažte se jídlo si nazdobit, udělat si „hezkou chvilku“. Pak vás přes den nebude „honit mlsná“, protože budete uspokojeni.


Tradiční dietetika je prověřována více než 4 000 let. K obědu doporučuje ryby či mořské produkty, drůbeží maso, brambory, čerstvou zeleninu, luštěniny, celozrnné obilniny apod.


K večeři můžete vyzkoušet: kvasnice, obilná zrna, brambory, jogurt či kvalitní mléčné produkty, ryby, drůbež, avokádo, žampiony, salát, řeřichu, ořechy, brokolici apod.


Dobré trávení všeobecně podporují teplé vařené produkty, především:

  1. Mrkev

  2. Kapusta

  3. Květák

  4. Brambory

  5. Dýně

  6. Hlíva ústřičná, houby shiitake

  7. Fíky

  8. Krůta, králík

  9. Pšenice, žito, pohanka, rýže, jáhly, oves

  10. Fazole, hrách, čočka

Zdravá strava se stává skutečně zdravou, za předpokladu, že jíme pravidelně. Právě pravidelnost je často zásadní, a to nejen ve stravování.


Pokud se cítíte překyselení, je vhodné snídat nápoj ze sladké zeleniny či oves naslano – Jak se zbavit překyslení.


Na závěr tip na plnohodnotné jídlo (oběd či večeři)


Kaše z batátu a jáhel

Uvařte v rostlinném mléce (nebo ve vodě) jáhly (určitě je nezapomeňte řádně propláchnout vroucí vodou), lehce osolte. V druhém hrnci uvařte batáty. Ve třetím hrnci orestujte cibulku, osolte ji, přidejte rozmixované batáty a jáhly. Dochuťte umeoctem a sojovou omáčkou. (Pro děti můžete udělat variantu bez cibulky a bez octa.) Ke kaši přidejte hrst uvařených bílých fazolí a zeleninový salát.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je.


Další rady, tipy a doporučení najdete v kategorii „Články“ – Hubnutí, trávení, diabetes.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page