Koření má kouzelnou moc, poradí si i s plísněmi či emocemi
top of page

Koření má kouzelnou moc, poradí si i s plísněmi či emocemi

Bůh dal lidem jídlo, ďábel koření! Se správným kořením se každý Mistr kuchař mění v čaroděje! Koření jsou vlastně koncentrované byliny, se kterými se jídlo stává lékem.

Koření má magickou moc. Jeho účinky jsou velmi rozmanité, umí léčit i zabíjet. Dá se říct, že koření jsou vlastně byliny.


Koření se používá jako hlavní ingredience v ájurvédském vaření. Umí zlepšit a upravit vlastnosti potravin tak, že je výsledný pokrm vlídný k trávicímu traktu a přináší do organismu maximum živin. Aby byl jeho účinek co nejlepší, je třeba koření zahřát. Nepoužívá se koření mleté, ale koření ve formě semínek, kuliček, klacíků a podobných kousků. Koření se lehce osmahne a tím se otevře, volní aroma a probudí svou sílu.

Směs koření se po probuzení může uchovat, nebo použít pod jakýkoli pokrm, nebo se povaří na čaj.


Pro vaření se rozpálí tuk, na kterém se opraží vybrané koření, přidá se zelenina, luštěniny a rýže. Vše se promíchá, zalije vodou a nechá se na mírném ohni pomalu dusit. Koření umí pomáhat řešit i závažné zdravotní situace. Účinky populárního koření:

  1. zázvor uklidňuje žaludek a pozitivně působí i na psychiku

  2. hřebíček pomáhá při bolesti zubů a dásní, má silné antibakteriální a antioxidační účinky, dezinfikuje a užívá se při zánětech dutin i horních cest dýchacích

  3. koriandr vylučuje z organismu těžké kovy

  4. kardamom pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém, reguluje krevní tlak a udržuje pravidelný srdeční rytmus

  5. kurkuma má silné protizánětlivé a léčivé účinky

  6. kmín působí proti plynatosti, zlepšuje krvetvorbu, snižuje vysoký krevní tlak a ulevuje od menstruačních potíží

  7. oregano (dobromysl) zlepšuje náladu, zmírňuje projevy nachlazení, má protizánětlivé účinky harmonizuje nepravidelnou menstruaci a posiluje činnost srdce

  8. skořice snižuje hladinu krevního cukru, zahřívá, podporuje funkci mozku a přispívá k ředění krve

  9. tymián uvolňuje hleny a je účinný proti plísním, bakteriím i parazitům

  10. majoránka léčí trávicí potíže a prospívá i mozku při epilepsii nebo po mrtvici

  11. libeček odvádí vodu, zpevňuje krevní kapiláry a zvyšuje pružnost cév

  12. bobkový list (vavřín) se užívá při revmatismu, dně i cukrovce a pomáhá při bolesti hlavy

  13. rozmarýn zlepšuje mozkové funkce, zmírňuje úzkost a stres, upravuje zažívání i  krevní tlak

  14. římský kmín podporuje hubnutí, snižuje riziko srdečních nemocí a zlepšuje paměť

Koření se dá využít nejen k přípravě jídla, ale naši předkové ho často využívali ve formě odvarů, vína, likérů nebo do koupelí i jako obklady (hořčičné semínko na bolesti kloubů nebo pískavice na bércové vředy či akné).

  1. Na akné vyzkoušejte popíjet půl hrnku aloe vera šťávy se špetkou koriandru.

  2. Při bolestivé menstruaci užívejte dvě lžičky lžičky černého pepře v půl hrnku aloe vera šťávy.

  3. Pro dobrý spánek vypijte večer horké mléko s trochou muškátu.

  4. Plíseň na nehtech vyléčí mast z kurkumy a kokosového oleje.

Léčivým účinkům koření se dlouhodobě věnuje ájurvéda. Pro lepší trávení doporučuje: kmín, koriandr, fenykl, kurkuma, pepř. Zvláště fenykl a koriand jsou užitečné, protože povzbuzují chuť k jídlu a přitom nezvyšují Pittu.


Ájurvédský recept na univerzální směs koření pro dobré trávení:

Fenykl, koriandr a římský kmín ve vyrovnaném poměru rozdrťte v hmoždíři a pražte nasucho na pánvi 1-2 minuty. Potom přidejte v menším množství práškovou kurkumu a pokračujte v pražení asi 30 sekund (pozor na spálení). Směs sesypte do lahvičky, kterou můžete nosit i do restaurace, nejíte-li právě doma.


Totéž koření používejte jako základ pod dušenou zeleninu či rýži: Do horkého oleje přidejte rozdrcené koření (fenykl, koriandr, kmín), osmažte, přidejte kurkumu a posléze cibuli, česnek, zeleninu …cokoliv. Pak přidejte vodu na dušení a přikryjte pokličkou. Osmažením se z koření uvolní všechny důležité esence a přejdou do oleje. Tímto postupem se vaří v téměř celé Asii – zásadní je přitom vařit s radostí.


V ájurvédě je kromě koření základní surovinou pro vaření rýže (měla by se vařit velmi pomalu s trochou oleje, v nádobě s tlustým dnem, během vaření se nesmí míchat) a fazole. Ty je nutné před vařením omýt, propláchnout a na několik hodin namočit. Následně je třeba vodu vyměnit a vařit fazole v čerstvé vodě. Důležité je, vařit luštěniny pomalu, nesolit je a nepřilévat k nim žádnou studenou vodu, jedině převařenou horkou. Při použití tlakového hrnce je vhodné také snížit teplotu.


Spojením basmati rýže, munga dálu (luštěnin) a koření vznikne khičrí – jedno z nejdůležitějších jídel ájurvédy. Je základem zdravé výživy, zejména u nemocných. Pokrm je totiž výživný, pročišťuje a pomáhá zbavit se toxinů.


Ingredience na khičrí: ghí nebo kvalitní rostlinný olej, 4 hřebíčky, 4 tobolky kardamomu, 4 bobkové listy, kousek skořice, hrnek rýže basmati, hrnek žluté loupané čočky mung dál, voda, dýně a mrkev vařená v páře, bylinka svízel syřišťový na podporu lymfatického oběhu

Rýži a čočku dvakrát propláchněte. Na pánvi nahřejte lžíci ghí nebo trochu oleje a krátce orestujte koření, až se rozvoní. Přisypejte čočku a rýži a opět lehce orestujte. Přilijte 4 hrnky vody, přikryjte poklicí a pomalu vařte do měkka (asi 30 minut). Podávejte s vařenou zeleninou a svízelem syřišťovým.

Druhá varianta khičrí: Ingredience: 100 g rýže Basmati, 100 g předem namočených mungo fazolí, ghí, římský kmín, čerstvý zázvor, fenykl, kurkuma, pepř a sůl, zelenina dle chuti – např. červená řepa, lilek, celer, batáty, brambory, cuketa, květák, brokolice, rajčata, paprika. Můžete použít jednu zeleninu nebo kombinaci více druhů dle chuti a konstituce. Propláchněte mungo fazole a rýži Basmati. Uvařte fazole. Zeleninu připravte na páře. Rýži vařte zvolna asi 15 minut, přidejte k ní uvařené fazole a ještě chvíli vařte. Mezitím na pánvi na rozpáleném ghí osmahněte čajovou lžičku římského kmínu, lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru, lžičku fenyklu, 2 lžičky kurkumy a 2 lžičky mletého pepře. Vlijte koření do rýžovo-fazolové kaše a dosolte. Solit by se mělo jídlo až na konci vaření, jinak pustí šťávu a zvyšuje tak vátu. Pokud chcete obměnu kičří nebo snížit vatické vlastnosti potravin, můžete na závěr do pokrmu zamíchat smetanu. Vyzkoušet můžete i přidání kokosu.


O rozmanitých účincích potravin se dočtete v dalších textech v kategorii „Články“ – Byliny, potraviny, produkty


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.

Nabízím sestavení bylinných směsí (případně i jídelníčků) přímo na míru. Co prospívá jednomu, druhému prospívat nemusí, přitom oba mohou mít stejný zdravotní problém. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

S čím vám mohu pomoci:

  1. Doporučení vhodné stravy a životního stylu

  2. Detoxikace, redukce váhy

  3. Únava, potíže se spánkem

  4. Problémy s trávením včetně prediabetes a hypoglykémie

  5. Akné, ekzémy, plísně

  6. Menstruační potíže, hormonální nerovnováha, klimakterium

  7. Nervozita, napětí, úzkost, deprese

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Stejně tak ani bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech

bottom of page