Jak mléko pomáhá a jak škodí dle tradiční dietetiky
top of page

Jak mléko pomáhá a jak škodí dle tradiční dietetiky

Kvalitní mléko dodává organismu spoustu živin. Bohužel, přibývá lidí, jejichž organismus není schopen kravské mléko strávit. Běžné mléko je jednou z nejčastějších příčin potravinových alergií, stojí za pozadím ekzémů a dalších potíží. Běžně se stává, že po vysazení mléka se výrazně zlepší imunita a odezní rýmy, nachlazení či dětské pomočování.


Existuje podezření, že mléko může zhoršovat průběh některých autoimunitních onemocnění, jako je např. diabetes 1. typu u dětí, SM či lupénka. V tradiční terapii se doporučuje minimalizovat konzumaci mléka zejména při alergiích, gynekologických výtocích, otocích dolních končetin či pocitech těžkého těla, při častém nachlazení a snížené imunitě, ekzémech, akné a obezitě.


Mléko přitom bylo vždy považováno za lék, dokonce i v čínské medicíně či ájurvédě.


Podle tradiční medicíny kravské mléko (a mléčné výrobky):

  1. doplňuje energii čchi (Qi) a krev

  2. doplňuje jin

  3. zvlhčuje a vyživuje

  4. ochlazuje horko

  5. vstupuje do dráhy srdce, plic a žaludku (jogurt do dráhy plic, jater, žaludku a tlustého střeva).

Kozí mléko je naopak mírně zahřívající:

  1. odvádí vlhko a vylučuje hlen

  2. posiluje esenci ledvin

  3. dodává energii čchi (Qi)

  4. doplňuje krev a jin

  5. vstupuje do dráhy plic, ledvin a žaludku.

Výrobky z kozího mléka jsou výborné na problematickou pleť, podporují imunitu, pozitivně působí proti civilizačním chorobám. I proto se celosvětově prodává stále více produktů z kozího mléka.


Tuk obsažený v kozím mléku snadněji štěpí, a proto je kozí mléko vhodné i pro alergiky. Je lehce stravitelné a všeobecně prospěšné.


Obsahuje minerální soli, vápník, hořčík, sodík, draslík a fosfor. V jedné sklenici kozího mléka přijmete až 30 % doporučeného denního příjmu vápníku, který mimo jiné pomáhá štěpit tuky. Hořčík zase chrání srdce před kardiovaskulárním onemocněním a snižuje krevní tlak. Kozí produkty obsahují vitaminy A, skupiny B, C, D, E a kyselinu listovou. Složení mléka ale není stále stejné a zásadně se mění v průběhu roku. V létě je obsah bílkoviny a tuku nižší než v zimě.


Kozí mléko:

  1. je prospěšné pro nervovou soustavu

  2. snižuje stres, úzkost, nervové vypětí i všeobecnou nervozitu

  3. zlepšuje zažívání

  4. vyživuje klouby, je vhodné na regeneraci po sportovním výkonu

Bohužel, běžné mléko v obchodech již prakticky není mléko. Nejen, že nemá patřičnou kvalitu, jako skutečné domácí čerstvé farmářské mléko, ale navíc je pasterizované a homogenizované, čímž se mimo jiné prodlužuje doba jeho trvanlivosti. Zatímco dříve se pilo čerstvě nadojené, dnes se obvykle pije několik týdnů staré a velmi studené, což pak způsobuje:

  1. výrazné ochlazení trávení a z toho plynoucí trávicí problémy

  2. zranění jangu, tedy oslabení vnitřní síly

  3. zahlenění, což se projeví častými nemocemi, kožními, střevními či dýchacími problémy

Lidský organismus je stále slabší a také trávení a střevní mikrobiom má výrazně horší kvality. Zdaleka tak není schopný strávit a zpracovat to, co dokázali naši předci. S mlékem je proto třeba zacházet opatrně.


Např. ájurvédský systém nepočítá mléko mezi nápoje. Zde se kravské mléko, čerstvé, teplé používá jako jeden ze tří nosičů přírodních léků, tzv. rasajan.

Mléko se pilo i v náboženských obřadech. Již staří Egypťané ve IV. dynastii dojili krávy. Ale nebyly lednice ani průmysl, tak se vše konzumovalo čerstvé.


Vhodnou alternativou živočišného mléka mohou být rostlinné nápoje (ideálně vyrobené doma): makové, mandlové, ovesné, kokosové apod.


Další tipy, rady a doporučení najdete v kategorii „Články“ – Byliny, potraviny, produkty, doplňky.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.



Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.

bottom of page