11. srp 20192 min

Problémy se spánkem

Aktualizace: 2. říj 2023

Při léčbě nespavosti se často používá melatonin. Tento hormon produkuje šišinka. Podle tradiční terapie stojí za nedostatkem melatoninu vyčerpání ledvin. Pokud tedy chcete lépe spát, je nutné zvýšit v těle yin ledvin. Navíc pomůže také konzumace potravin bohatých na tryptofan, jako je spirulina, sójové výrobky, pivní kvasnice, dýňová semínka, mandle i drůbeží maso.

Skvěle se při nespavosti osvědčila i moruše, která doplňuje krev a má tonizující účinek na ledviny a játra.

Nejčastější potíže se spánkem podle praktika TČM MUDr. Petra Hoffmanna:

Nespavost

  1. Narušená komunikace mezi ledvinami a srdcem (prázdnota jin ledvin, nárůst srdečního ohně) = těžké usínání, hodně snů, podrážděnost, závratě, návaly horkosti, pocení ve spaní, slabost v bedrech a kolenou.
     

  2. Prázdnota srdce a sleziny = buzení po usnutí, bezbarvý obličej, palpitace, únava, zapomnětlivost, řídká stolice.
     

  3. Akumulace hlenu a z ní uvolněná horkost při stísnění čchi (Qi) žlučníku = probouzení ve snu, strach opět usnout, dusivý pocit na hrudi, závratě, hořkost v ústech, bojácnost.
     

  4. Zneklidňování srdce ohněm hlenů = neklidný spánek, časté procitání, množství snů, srdeční neuróza, dušnost, nevolnost.
     

  5. Stagnace potravy v žaludku = neklidný spánek, říhání, nepříjemné pocity v žaludku a břiše, tlustý mastný povlak na jazyku.
     

  6. Srdeční oheň a neklid ducha = těžké usínání, neschopnost najít vhodnou polohu, podrážděnost, žíznivost, dusivý pocit v hrudi.
     

Chronická spavost či únava

  1. Akumulace hlenů, oslabení sleziny, blokování vstupu energie čchi (Qi) do hlavy = chorobná spavost, pocit únavy v končetinách, tíha v hlavě, tlak v žaludku, olejovitý povlak jazyka.
     

  2. Prázdnota čchi sleziny = ospalost po jídle, tělesná slabost, nechuť k jídlu.
     

  3. Prázdnota jangu srdce a ledvin = krajní fyzická a psychická únava, studené končetiny, nepatrný puls, chronická spavost.
     

Pro lepší a kvalitnější spánek vyzkoušejte:

  1. Ke šťávě z jednoho grapefruitu a jednoho pomeranče přidejte lžičku medu,
     
    špetku ženšenového prášku a špetku mletého zázvoru. Nápoj
     
    pijte před spaním.
     

  2. Do sklenice horkého mléka přidejte 2 lžičky medu a špetku mletého hřebíčku. Pijte velmi pomalu půl hodiny před spaním. Hřebíček má silně uklidňující účinek.
     

  3. Ohřejte trochu sezamového oleje a přidejte špetku ženšenového prášku a špetku hřebíčku v prášku.
     

  4. Při poruchách spánku poskytuje uklidňující barevnou frekvenci modrá a zelená barva.
     

  5. Spánek podporuje ametyst, safír, turmalín, karneol a lapis lazuli.
     

  6. Relaxace při usínání
     
    – soustřeďte se pouze na svůj dech, vnímejte, jak vzduch jemně
     
    proudí nosními dírkami…
     

Při chrápání je třeba zaměřit se na odstranění hlenu s organismu.

O spánku jsme psali také v dalších textech, najdete je v sekci „Články“ – Spánek, únava, vyčerpání

Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování psychiky NLP atd.)

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

#klidnéspaní #nespavost #spánek