Noční pocení = přetížená játra
top of page

Noční pocení = přetížená játra

V tradiční medicíně je horkost v noci spojena s nedostatkem krve a jinu. Člověk si odkopává peřinu a potí se, někdy až tak, že se musí převléct. Pocení v noci se obvykle ještě zhorší při požití alkoholu, ale má vztah i k návalům z důvodu hormonálních změn. To vše úzce souvisí s játry a nedostatečností jaterní krve. Játrům uleví např. řapíkatý celer, který je ochlazující a zklidňuje játra. Paradoxně podporuje pocení, které však v tomto případě chladí játra.


Všeobecné nejčastější příčiny nočního pocení:

  1. příliš vysoká teplota v místnosti, teplá přikrývka, celkové nepohodlí.

  2. běžné infekce (chřipka apod.).

  3. nízká nebo kolísavá hladina estrogenu v těle (obvykle v menopauze).

  4. idiopatická hyperhidróza = stav, ve kterém tělo chronicky produkuje příliš mnoho potu bez jakékoliv lékařské identifikovatelné příčiny.

  5. onemocnění tuberkulózou, endokarditidou (zánět srdeční chlopně), osteomyelitida (zánět kostí), abscesy, infekce HIV, rakovina (lymfom, leukémie).

  6. užívání antidepresiv, aspirinu či paracetamolu.

  7. hypoglykemie = nízká hladina krevního cukru.

  8. hormonální poruchy (nádory, které způsobují vysokou nadlimitní produkci hormonů), zvýšená činnost štítné žlázy.

  9. gastro-refluxní choroby jícnu = žaludeční kyseliny stoupají ze žaludku do jícnu.

  10. nadměrná konzumace alkoholu, návykových látek.

  11. obstrukční spánková apnoe = stav, který způsobuje přerušení dýchání během spánku.

Obvyklé příčiny nadměrného pocení podle tradiční medicíny:

  1. Vyčerpání životní energie Qi (čchi), které souvisí s dlouhodobým oslabením orgánů slinivky-sleziny (společně se žaludkem jsou zdrojem tvorby životní energie z potravy) a plic (u kterých je podle TČM známé jejich spojení s kůží a které ovládají otevírání a zavírání kožních pórů). K tomu se přidávají oslabené ledviny (Shen Yang Xu). Projeví se únavou, zimomřivostí, sklonem k opakovaným prochlazením a infekcím, zadýcháváním se, bolestmi břicha, poruchami trávení, nadýmáním po jídle, citlivostí na průvan, nadměrnou chutí na sladké, řídkou stolicí, skepsí, lítostí, přemítáním, smutkem. Příčinou je vyčerpávající životní styl, nadměrná fyzická a psychická zátěž a jednostranná výživa ve smyslu upřednostňování dietních a ochlazujících potravin.

  2. Vyčerpání Yin (jin), zejména ledvin, jater a plic. Toto pocení se objevuje nejčastěji později odpoledne a v noci. Často je tak silné, že je nutné se v noci převléknout. Doprovodními příznaky jsou sucho v ústech a hrdle, větší žízeň, odpolední přílivová horkost, hubnutí, pálení dlaní, plosek nohou a na hrudi. Pot je spíše lepkavý. Tyto potíže jsou následkem vysilujícího životního stylu, opakované noční práce a nedostatku odpočinku. Svou roli můžou sehrát také nadměrně pálivá a ostrá jídla a alkohol, který vysušuje.

  3. Horkost nahromaděná v orgánech vlivem nadměrných emocí (hněv, agrese) nebo upřednostňováním zahřívajících typů potravin (smažená a pečená a hodně kořeněná jídla, alkohol). Jestliže je horkost akumulovaná v plicích, dochází k nadměrnému pocení v oblasti podpaždí a na hrudníku, když je nahromaděná v játrech, dochází k pocení genitálií a ke stoupání horkosti a následnému zrudnutí a pocení hlavy. Když je horkost nahromaděná v srdci a perikardu dochází k nadměrnému pocení dlaní. Když je horkost nahromaděná ve žlučníku, žaludku nebo močovém měchýři dochází k pocení jednotlivých částí nohou odpovídajících průběhu jednotlivých meridiánů.

Je tedy zřejmé, že není pocení jako pocení, a každý typ vyžaduje individuální léčbu.


U nočního pocení se nejčastěji jedná o:

  1. Nedostatek yin (jin) kteréhokoli orgánu

  2. Nedostatek yin (jin) s prázdnou horkostí

  3. Vlhká horkost v žaludku a slezině

  4. Nedostatek Qi (čchi) a krve srdce

Při nočním pocení se ztrácejí z organismu vzácnější tekutiny než při pocení za dne, protože unikají tekutiny vyživující jinovou esenci.


Když problematiku pocení velmi zjednodušíme, pak platí:

  1. Pocení ve dne = nedostatek yangu

  2. Pocení v noci = nedostatek yinu (nebo vlhká horkost)

  3. Vydatný studený pot během vážné nemoci = kolaps yangu

  4. Olejnatý pot na čele jako perly, nestékající = totální kolaps yangu (smrtelné)

  5. Žlutý pot = vlhká horkost

  6. Olejnatý pot = silný nedostatek yangu

Pokud nedochází k žádnému (nebo téměř žádnému) pocení, pak jde obvykle o napadení větrným chladem. Podle TČM ukazuje absence pocení na příliš uzavřený uzavřený stav prostoru mezi kůží a svaly. To činí danou osobu náchylnější k horečce a také to znamená větší náchylnost k příliš plným stavům než k prázdným.


Další informace, rady a tipy najdete v sekci „Články“ – Spánek, únava, vyčerpání

Jsem ráda, že vás články na webu tradiční-terapie inspirují, ale prosím, nekopírujte je. Děkuji.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování psychiky NLP atd.)


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page