Jak se vyznat v přírodních materiálech na spaní
top of page

Jak se vyznat v přírodních materiálech na spaní

Spánek je pro zdraví naprosto zásadní. A protože spánkem trávíme minimálně 6 hodin denně, je důležité věnovat ložnici zvýšenou pozornost. A s tím souvisí také zvolené materiály na spaní i na přikrytí. Pokud je to možné, volíme bio produkty nebo alespoň přírodní materiály. Jakou náplň do peřiny? A jaký potah? Co prostěradlo či povlečení? A v neposlední řadě pyžamo, které máme celou noc přímo na těle! Pomůžeme vám se v přírodních materiálech zorientovat.


Bavlna – je odolná, pevná, a přitom měkká, příjemná na tělo, dobře saje pot a je prodyšná. Dobře se pere a při praní vydrží i vysoké teploty. Kvalitní bavlna je dlouhovlákenná s jemným tenkým vláknem, bývá označená zkratkou ELS (extra dlouhé vlákno) nebo Sea Island. Ideální je bio bavlna (organic cotton), která je nejen šetrnější k přírodě, ale i k vašemu organismu. Bavlněná přikrývka poskytuje příjemný chladivý pocit, proto je bavlněná řada doporučována především pro letní období případně teplejší klimatické oblasti.


Hedvábí – přes svou jemnost, tenkost a nízkou hmotnost je neuvěřitelně pevné. Zároveň jemné, příjemné na tělo, saje pot, odvádí ho od těla směrem ven, v létě chladí, v zimě hřeje. Kvůli své splývavosti, jemnému lesku a pevnosti je výbornou příměsí do dalších materiálů. Hedvábí je náročnější na údržbu, škodí mu mýdla, obyčejné prací prášky i pot, proto je lepší chránit ho podšívkou. Je odolné proti plísni a nežerou ho moli. Hedvábná přikrývka je běžně tenčí, ale má stejné izolační schopnosti. Tyto přikrývky regulují teplotu během noci. Díky tomu se pak nepotíte. Hedvábí je vzdušný, antibakteriální materiál, který vytváří hygienické a velmi příjemné podmínky pro spánek.


Len – je plně recyklovatelný, biologicky odbouratelný, velmi odolný a pevný. Jeho životnost je vysoká, tedy je i ekologický. Je lehký, prodyšný, na těle působí chladivě, v chladnu ale hřeje. Absorbuje vlhkost a nepřejímá pachy. Takže ve lněném oblečení se nebudete potit ani v parném létě, a pokud už se zpotíte, nebude nic cítit. Len má vlákna, která se méně špiní, proto lněné oblečení nemusíte často prát. Poskytuje i ochranu proti UV záření. Jeho nevýhodou je vysoká mačkavost a náchylnost vláken ke zlomení (proto je třeba ždímat jej na nižší otáčky). Další z nevýhod, se níž je třeba počítat je vyšší srážlivost při praní, a naopak tendence vytahat se a ztratit tvar, proto je nutné lněné věci žehlit. Lněné povlečení příjemně voní a je skvělou volbou pro klidný spánek.


Tencel – je obchodní název pro tkaninu obvykle nazývanou jako lyocell – druh viskózy. Lyocellové vlákno je také velmi savé, nemačkavé a chladivé v létě, hřejivé v zimě. Lyocellové vlákno dokonce působí antibakteriálně, tedy ani zpocené není cítit. Je sametově jemné, velmi příjemné k pokožce, jemně lesklé. Navíc výborně schne. Vyrábí se z bukové či dubové celulózy způsobem, který je šetrný k životnímu prostředí a správně by neměl obsahovat žádné chemické látky. Je náchylný na správnou údržbu, a jedno špatné vyprání jej může nenapravitelně poničit.


Vlna (merino a kašmír) – je nepřekonatelným a nepřekonaným materiálem z hlediska termoregulačních vlastností. V zimě zahřeje a v létě ochladí. Nepřejímá pachy, je antibakteriální. Nevýhodou vlny je, že není pro každého – lidé s citlivější pokožkou může vlna kousat, rovněž alergici a atopici mohou mít s vlnou problém. Merino vlna pochází z horských ovcí plemene merino, je velmi tenká a jemná. Nekouše. Saje pot a vlhkost a tu přemění na teplo – tedy ani zpocená nestudí. Přikrývky z ovčí vlny udržují tělo v tzv. suchém teple, které udržuje stálou tělesnou teplotu. V zimě nás proto přikrývka krásně zahřeje a v létě udržuje příjemnou teplotu a pohodu. Proto se vlněné přikrývky doporučují alergikům a lidem, kteří chtějí vzniku alergie předcházet. Současně vlna obsahuje tzv. lanolin, což je voskovitý tuk, který zjemňuje a změkčuje pokožku, má antibakteriální a hypoalergení vlastnosti. I proto se přikrývky z ovčí vlny doporučují lidem s onemocněním kloubů, šlach, nemocemi močových cest, gynekologickými obtížemi, hemoroidy apod.


Bambus – je příjemný na omak, nezapáchá ani po delším nošení, je jemný a příjemně vzdušný, chrání před UV zářením. Kvalitní bambusové produkty jsou schopny zachytit přibližně 90 % škodlivých UV paprsků. Odvádí vlhkost od těla, a to 4x efektivněji než bavlna. Je nedráždivý, antialergenní. Pomáhá člověku udržovat stálou tělesnou teplotu – tedy v zimě hřeje, v létě chladí, podobně jako ostatní přírodní materiály. Jeho lesk a splývavost evokují hedvábí, a podobně dobře i vypadají. Jedná se o materiál velmi ekologický. Bambus i po seříznutí u země znovu vyrazí a dále rychle roste. Přikrývky z bambusu jsou vhodné zejména pro ty, kteří se během spánku více potí, protože udržují optimální klima – v létě chladí a v zimě zahřejí. Bambusové vlákno je až hedvábně jemné a nemačká se. V horku se vlákna roztahují a umožní odvod par, v zimě se naopak vlákna stahují a udržují teplo pod přikrývkou. Bambusové vlákno má také příznivý vliv na lidskou pokožku a je odolné vůči bakteriím a prachovým roztočům.


Konopí – je jemné, přesto velmi odolné. Nemnoží se v něm bakterie, má schopnost ničit plísně, tedy konopné tkaniny nepáchnou a skvěle pomáhají bojovat proti kožním onemocněním. Stejně jako všechny ostatní přírodní vlákna mají termoregulační vlastnosti – v zimě hřejí, v létě chladí. Hodí se nejen do každé ložnice, ale i na letní oděvy. Zadrží až 100% UV záření. Je antistatické, odpuzuje nečistoty, je odolné vůči molům. Není tak jemné, jako bambus či hedvábí a je náchylné na pomačkání při ždímání v pračce.


Další tipy a doporučení pro kvalitní spánek najdete v kategorii Články

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.


Nabízím sestavení bylinných směsí (případně i jídelníčků) přímo na míru. Co prospívá jednomu, druhému prospívat nemusí, přitom oba mohou mít stejný zdravotní problém.

Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.

S čím vám mohu pomoci:

  1. Doporučení vhodné stravy a životního stylu

  2. Detoxikace, redukce váhy

  3. Únava, potíže se spánkem

  4. Problémy s trávením včetně prediabetes a hypoglykémie

  5. Akné, ekzémy, plísně

  6. Menstruační potíže, hormonální nerovnováha, klimakterium

  7. Nervozita, napětí, úzkost, deprese

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Stejně tak ani bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page