19. srp 20212 min

Účinky a působení potravin

Aktualizace: 25. zář 2023

Věděli jste, že jídlo významně ovlivňuje celý váš organismus? Že působí i na vaše myšlení a psychiku? A že některé dokonce zabíjí parazity a dokáže vás vyléčit? Přečtěte si pár zajímavostí o potravinách:

Brambory – povaha neutrální, chuť sladká, účinky – doplňuje a vyživuje slezinu a žaludek.

Celer – povaha svěží, chuť sladká a lehce hořká, účinky – doplňuje tekutiny žaludku a vyživuje játra, osvěžuje.

Cibule – povaha teplá, chuť ostrá a hořká (vařením sládne), účinky – doplňuje Yang, rozpouští hlen (Tan).

Česnek – povaha teplá, chuť sladká a ostrá, účinky – zahřívá střed, doplňuje žaludek, pomáhá trávit potravu, hubí parazity.

Červené víno – povaha teplá, chuť sladká a kyselá, účinky – doplňuje energii (Qi), Yang a krev (alkohol zahřívá).

Houby – (v závislosti na druhu) povaha neutrální až teplá, chuť sladká, účinky – vyživují slezinu, doplňují energii (qi) i yin, tedy matérii. Těžší na trávení.

Hovězí maso (vývar je stravitelnější než maso) – povaha teplá, chuť sladká, účinky – vyživuje slezinu a žaludek, doplňuje energii (Qi) a krev.

Hrášek – povaha neutrální, chuť sladká, účinky – doplňuje a vyživuje slezinu a žaludek, vyživuje yin.

Jablko (v případě, že přidáváme k zelí) – povaha svěží, chuť sladká a kyselá, účinky – chladí svou svěží povahou, doplňuje Yin.

Kuřecí prsa – povaha teplá, chuť sladká, účinky – doplňují slezinu a žaludek, zahřívají střed, doplňují energii (Qi), krev a esenci (Jing).

Kachna – povaha neutrální, chuť sladká a slaná, účinky – doplňuje Yin, posiluje slezinu a odvádí nežádoucí vlhkost.

Kmín – povaha teplá, chuť ostrá, účinky – rozhýbává a doplňuje energii (Qi), svou aromatičností.

Koření – obecně, povaha teplá až horká, chuť ostrá, účinky – zahřívá, rozhýbává a doplňuje energii (qi).

Kroupy – povaha svěží, chuť sladká, účinky – doplňuje a posiluje slezinu, harmonizuje žaludek, odstraňuje nežádoucí vlhkost z organizmu a zároveň doplňuje tekutiny.

Mouka (pšeničná) – povaha neutrální, chuť sladká, účinky – zvlhčuje, zahleňuje.

Mrkev – povaha neutrální, chuť sladká, účinky – doplňuje a vyživuje játra, prospívá zraku, pomáhá trávit potravu, posiluje slezinu a staví kašel.

Ocet – povaha neutrální, chuť sladká a kyselá, účinky – pomáhá trávit, rozhýbává energii, hubí parazity.

Pepř – povaha horká, chuť ostrá, účinky – rozhýbává energii (qi), zahřívá střed, zvedá energii směrem vzhůru.

Petržel – povaha teplá, chuť ostrá a sladká, účinky – otevírá povrch, odstraňuje škodlivý chlad.

Sůl – povaha neutrální, chuť slaná, účinky – harmonizuje střední zářič, doplňuje ledviny (když je užívaná v malém množství), zvlhčuje.

Vejce – povaha neutrální, chuť sladká, účinky – doplňují energii (Qi) a krev, tiší plod.

Vepřová játra – povaha neutrální, chuť sladká a slaná, účinky – doplňují krev, zahřívají střed, vyživují játra, prospívají zraku.

Zelí – povaha svěží, chuť sladká, účinky – pročišťuje horko, tedy chladí, zprůchodňuje obtížné močení.
 

Další zajímavosti a tipy najdete v kategorii „Články

Objednat se na individuální diagnostiku a vypracování jídelníčku se můžete prostřednictví kontaktního formuláře nebo přes email tradicniterapie@gmail.com. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.