Určení konstituce – základ léčby včetně hubnutí
top of page

Určení konstituce – základ léčby včetně hubnutí

Lidská konstituce se vytváří hlavně v dětství do tří let, ale může se v průběhu života měnit. Určení konstituce je podstatným předpokladem pro správnou diagnostiku a následné léčení.


Rozdělení konstitučních typů


3 jinové:


Korpulentní jin = otoky, chlad, introvert, únava, malátnost, ospalost, pomalejší myšlení, dlouhodobá paměť, stagnace, studené končetiny, bledá pokožka, silné kosti, pevné svaly, klid, síla, stabilita.

Hubený jin = studený, bledý, zimomřivý, průjem, průsvitná pokožka, tenké kosti, nemluvný, stydlivý, problémy řeší pozdě, ustrašený, neumí se prosadit, málo energie a síly, nepřibírá na váze, nestráví živiny, cítí se dobře v ústraní.


Nestabilní jin = kolísání mezi hubeností a obezitou, velká vlhkost, větší pocení, špatná termoregulace, vlastnosti obou typů, mírná náladovost, potí se komplet celý, chodí často močit, není cítit, mění se pomalu, ale jistě.


3 jangové:


Korpulentní jang = červený, hrubý, horkokrevný, vysoký tlak, hlučnost, otevřenost, přebytek energie, neužívá byliny, nezabírá na něj akupresura, dobrosrdečnost, smysl pro humor, rychlost, hodně mluví, prosazuje se, hůře přijímá názory druhých, rychle mění názory, náladovost, krátkodobá paměť, dobří učitelé, trpělivost, umí stále dokola opakovat a školit, výřečnost, horké sucho, praskání pokožky i konečníku, horké suché klouby, potřebuje zavlhčit a ochladit, hrozí jim mrtvice apod.


Hubený jang = neurotický, tenké kosti, překyselení, hodně aftů, pálení žáhy i pálení konečníku, kyselé průjmy, špatně vstřebávají živiny (mají užívat bodlák čubet benedikt, který zlepší vstřebávání a také řasy wakame), pít na noc vlažné mléko, ale i to je může překyselovat, vředy, červené fleky, ekzémy, nahrbení (je známkou překyselení), suchost, mnohomluvnost, vyhledává společnost, nevydrží u jednotvárnosti, má rád smažená jídla, nezabývá se sám sebou (polévka pro hubený jang: hrst řas wakame, povařit, přidat nakrájenou celou cibuli, těsně před odstavením se přidá trocha zelené cibulky, dochutí se sezamovým olejem).


Nestabilní jang = sportovci, operní zpěváci, herci, dobře střídají emoce, umí se projevit, hodně energie, silný hlas, prudkost, horká vlhkost, hodně se potí, náladovost, silná vnitřní energie, proto by měl pracovat v akčním povolání a ne v monotónní práci, manažer, potí se lokálně jen na některých místech, mění se i v průběhu dne, moč i pot je tmavší a zapáchající, rozjíždí projekty, ale má problém je dokončit.


Další dělení dle TČM, jak ho uvádí terapeutka Romana Farná:


Vyrovnaná konstituce = top sportovci, dobré svaly i kosti dobrá vnitřní energie, soustředěnost, vytrvalost, nerozeznáváme výrazný jin nebo jang.


Jinová konstituce = pevné kosti, pevné svaly, bledost, psychická i fyzická vytrvalost, klid, ale dá se zaměnit za prázdnotu jangu.


Prázdnota jangu = podobně vše jako u jinové konstituce, ale nemá svaly, přestože cvičí, únava, vlhkost.


Jangová konstituce = aktivní, horkost, dynamičnost, sklon k překotné mluvě, extrovert, rozdává z nadbytku, nepotřebuje odpočinek, červená pokožka.


Prázdnota jinu = falešný jang, prázdnota je uvnitř, chová se jako jang, ale hrozně ho to vyčerpává, tedy vypadá podobně jako jang, ale uvnitř nemá jin, který by mu dal stabilitu, zvyšuje se jaterní a srdeční oheň, maniodepresivita, musí dlouho odpočívat a regenerovat, na což zapomíná.


Poznámky

  • Horkokrevní lidé by měli denně fyzicky pracovat a denně cvičit, aby přebytky energie z mysli stáhli do těla. Mohou cvičit ve stoje, ale nejsou vhodné předklony, stoje na hlavě, ať se jim nehrne krev moc do hlavy.

  • Hubeným lidem pomůže při kyselých průjmech psyllium nebo ještě lépe zelený jíl. Prospívá jim hořké pivo a čaj z jablečníku.

  • Zbavit se kulatého, vypouklého bříška pomáhá kořenová zelenina, sůl, fazole i čočka (stahuje zvětšené břicho zpět do hezkého tvaru).


Dělení podle pěti prvků


Dřevo = široká ramena, úzký pas, rovná záda, potí se, málo stabilní, rozšířené póry, potřebuje hodně zeleniny, nepotřebuje maso a nemá na něj chuť, má rád ovoce, ale rozšiřuje se do stran, proto opatrně se sladkým.


Převaha dřeva – hypermobilita těla i mysli, uvolněný obličej i ruce a nohy – viz. vrba, širší ramena, užší pas, chladná vlhkost na povrchu i uvnitř, obličej trojúhelník postavený na špici, nebo obdélník, pokožka se zvětšenými póry. Potřebuje hodně pohybu, pořád se učit a dělat něco nového. Potřebuje ve stravě naťovou zeleninu, ovoce, které budou dřevo podporovat – vytvářet a potřebuje maso a luštěniny, které budou dřevo udržovat, aby se nerozšiřovalo moc do stran.


Oheň = tmavé nebo rezavé vlnité vlasy, vystrčený vosí zadek, hlava kuželovitý tvar, tenké nohy, křehké bytosti s úzkými boky, potřebuje ochlazovat, často je to hubený jang, potřebuje syrovou zeleninu, kroupy, velké bílé fazole (podporují ledviny).


Převaha ohně – vlnité tmavé nebo zrzavé vlasy, obličej buď trojúhelník se špičkou nahoře, nebo vpadlé vnitřní koutky očí, vtažené spánky, křehké tenké kosti, hubený, aktivní mysl, inteligence, ale malá výdrž psychická i fyzická. Nohy působí nestabilním dojmem. Nesplést s kovem. Potřebuje vnitřní horko chladit hořkými bylinami nebo pivem, strava by měla být zklidňující, mdlé nebo nasládlé chuti, potřebuje obiloviny a ovoce a zeleninu na zavlhčování.


Země = hladká pokožka, žluto-broskvová pleť, nemá pas, rovná, silné kosti, logické myšlení, nepotřebuje vyrovnanou stravu, vše stráví, nepotřebuje obiloviny a luštěniny.


Převaha země – souměrná postava, svaly i kosti v harmonii, pěkná pokožka, mírně nažloutlá (broskvička), racionální praktická mysl, pracovitost, velká fyzická síla i psychická odolnost, oválný obličej, kulatá ramena. Může jíst, co ho napadne.


Kov = dlouhé nohy, vysoké boky, žádný pas, oválný obličej, vysoký, štíhlý, dobře se prosazuje, umí ovládat sebe i ostatní, cílevědomost, tendence ke svírání, zácpě, horší pohyblivosti páteře, neplodnost, měli by jíst méně masa (maso vytváří kov).


Převaha kovu – vysoká postava, nemá pas, podlouhlý ostrý obličej, dlouhé štíhlé souměrné a pevné nohy. Cílevědomost, panovačnost, bezohlednost – nemusí se projevit při správné výchově a usilovné duchovní práci na sobě, na egu. Potřebuje trochu masa (jaké maso jíst čtěte zde), které stávající kov podporuje, ale nesmí ho být moc, jinak svírání těla ze stran do středu, neprůchodnost, a výše popsané negativní vlastnosti. Potřebuje koření – oheň, který nepřizpůsobivý kov roztaví, a potřebuje vodu- sůl, fazole, které nadměrný kov rozdrobí. Základ by měly tvořit obiloviny – kroupy, oves.


Voda = kulatý obličej, krátké, tlusté, křivé nohy, větší břicho, dobře vstřebává, má suchou pokožku, potřebuje podporovat ledviny, jíst fazole, kaše, polévky, více tuků, potřebuje klid a odpočinek o samotě.


Převaha vody – krátké křivé nohy, kulaté břicho, kulatý obličej, větší a kulatá hlava. Pokožka s uzavřeným povrchem, vše je vtaženo dovnitř, potřebuje koření otvírající povrch, zahřívající a výživnou stravu, kořenovou zeleninu, sůl, fazole, a čočku, která stahuje zvětšené břicho zpět do hezkého tvaru. Často empatie, schopnost pracovat v pomáhajících profesích, nebo umělecké nadání.


Další zajímavosti, tipy, rady a doporučení najdete v textech v kategorii „Články


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá a je třeba hodně investovat i do bylinných směsí, ale pak pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page