Jak se zbavit úzkosti a co úzkost způsobuje
top of page

Jak se zbavit úzkosti a co úzkost způsobuje

K úzkostným stavům mají obvykle blízko zejména citliví lidé, kteří jsou v určitém ohledu zranitelnější a musí věnovat psychohygieně (péči psychiku) zvýšenou pozornost. Podle psychologů je nejčastější příčinou sklonů k úzkosti vrozená predispozice nebo výchova. Tradiční medicína se však na psychické potíže dívá komplexněji.


Všeobecně je známo, že úzkostným lidem pomohou nejen relaxace či procházky v přírodě, ale také úprava životosprávy. Úzkost je spojená se stresovou reakcí, která kromě jiného výrazně zpomaluje činnost trávicího ústrojí (je třeba dostat krev a laktát do svalstva). Proto je úzkost téměř vždy spojena se ztrátou apetitu. Stav přejedení úzkost tlumí – už jen z toho důvodu, že se energie „přelévá“ do gastrointestinální oblasti (myšlení se zpomaluje, energie se vydává na trávení), snižuje se produkce adrenalinu, kortizolu a dalších látek.


Proto lidé trpící úzkostí často svou nepohodu řeší jídlem, přejídáním, zejména pak sacharidy (například v podobě čokolády). To jim od úzkosti krátkodobě uleví – podobně jako alkohol. Přechodná úleva je ale po nějaké chvíli přehlušena pocitem snížené sebeúcty, vztekem sama na sebe, studem a dalšími emocemi a posléze návratem úzkostného stavu.


Podle psychologů úzkost způsobuje stavy nechutenství a hladovění opět nepříznivě ovlivňuje intenzitu prožívání úzkosti. Proto je třeba dbát na jídelníček i v době, kdy úzkost nepociťujeme. Nevyvážené stravování nabourává křehkou neurochemickou rovnováhu podobně jako jiné drogy. Mohou nastat i potíže s kortizolem – a velké břicho.

K uchování duševní rovnováhy přispívají zejména potraviny s vysokým obsahem tryptofanu, hořčíku, kyseliny listové a omega-3 kyselin.


Člověk náchylný k úzkostem by se měl vyvarovat většího množství kávy a různých dalších forem energetických nápojů, které mají za cíl organismus „probudit“. Fungují totiž fyziologicky na principu vytvoření mírného stresu a v krajním případě může jejich nadměrná konzumace vyvolat i panickou ataku.


Samozřejmostí je nutnost dodržovat spánkový režim, tedy usínat nejpozději ve 23 hodin, chodit na procházky či se věnovat nenáročnému sportu (stačí cvičit 10 minut denně), pobývat na slunci (mít dostatek svitu i vitamínu D), relaxovat a práci si dobře organizovat. Jakmile totiž mozek dostatečně dopředu ví, co a kdy bude konat, celý organismus je připraven a na danou činnost správně naladěn. Čím víc jsou dny chaotické, tím více se nervová soustava vyčerpává.


Podle tradiční medicíny je úzkost spojena se strachem a s ledvinami. Když je síla ledvin nedostatečná, úzkost má tendenci prudce narůstat. Pokud žijeme v neustálém strachu a obavách, hladina adrenalinu, který produkují nadledvinky, nikdy neklesne.


Ledviny slouží jako úložiště naší vrozené vitality, ale jsou také pramenem jinu a jangu v těle. Jsou jako parní kotel organismu: jin je voda a jang je oheň. To je ta energie, která pohání růst, rozvoj a reprodukci.


Podle TČM pak úzkost tzv. „zmenšuje srdce“ tak, že se do něj nevejde energie; cítíme, jakoby se srdce scvrklo do malého balónku. Je nutné energii rozhýbat – vyživovat ztracené zásoby a nechat energii stoupat a klesat. Zde pomohou byliny na rozbíjení stagnací.


Pro léčbu úzkosti je vhodná mimo jiné také houba Ganoderma Lucidum, nebo-li Královská houba Reishi. Její účinky jsou známy již po staletí a užívání této houby bylo výsadou panovníků ve staré Číně. Napomáhá harmonizovat organismus na úrovni duševní, tělesné, duchovní a imunologické.


Hlavní účinky a charakteristika Reishi:

  1. posiluje Qi sleziny

  2. vyživuje krev v srdci a tím zklidňuje ducha

  3. rozpouští hleny, vlhko

  4. pomáhá při chronickém únavovém syndromu

  5. vhodná pro léčbu roztroušené sklerózy

  6. aktivně odbourává volné radikály

  7. silně podporuje játra

Které byliny jsou vhodné konkrétně pro Vás, zjistíte při osobní diagnostice.


Tradiční čínská medicína rozlišuje „sedm emocí“. Penelope Odyová shrnuje:

  1. Úzkost – panická neboli náhlá úzkost vyvolaná dramatickými událostmi je spojena se srdcem a zahrnuje bušení srdce, duševní neklid a studený pot. V čínské medicíně se říká, že úzkost posílá čchi na „bezcílné toulky“.

  2. Radost – je také spojena se srdcem, ale přímo. Nadmíra radosti ničící srdeční čchi a může vést k neschopnosti koncentrace. Se zničenou srdeční čchi je spojováno manické chování, hysterický smích doprovázející některé z mentálních poruch.

  3. Starosti – souvisejí se slezinou. Přílišné zabývání se problémy nebo příliš dlouhé a intenzivní přemítání může vést ke stagnaci čchi ve slezině, což se projeví špatným trávením, nadýmáním, slabými končetinami apod.

  4. Smutek a trápení – je spojeno s plícemi, „konzumuje plicní čchi“ a vede k dýchacím problémům. Smutek zcela jistě ovlivňuje plíce: záněty průdušek a astmatické potíže často následují ztrátu blízké osoby, zatímco průduškový kašel je běžný u nešťastných lidí. Nesmírné trápení nebo otřes jsou také spojeny s plícemi, a protože plíce jsou zodpovědné za celkový oběh čchi, vážný šok ovlivňuje celé tělo. Následkem slabých plic mohou být i sebevražedné sklony.

  5. Strach – je spojen s ledvinami a jeho nadbytek obrátí běžný, nahoru směřující tok ledvinové čchi a to vede k netečnosti, bolestem spodní části zad, močovým potížím a touze po samotě.

  6. Zlost – souvisí s játry: přílišná zloba způsobuje zvýšení jaterní čchi, což vede k bolestem hlavy, závratím a červeným očím (jaterní typ snadno poznáte)..

Veškeré emoce lze významně ovlivnit pomocí dechu. Hluboký dech nesmírně uvolňuje, uklidňuje, prokrvuje. Důraz je kladen na výdech. A samozřejmostí je sport.


Strach ani úzkost nezaplašíte chlácholením či utěšováním. Nejlepší cestou, jak utlumit negativní emoce, je zapnout naplno racionální struktury mozku – jinými slovy přestat se patlat v pocitech a začít logicky myslet, uvažovat, tvořit. Třeba něco začít počítat, zahrát si logickou hru na tabletu, zkusit napsat na papír jména všech spolužáků ze základní školy, narýsovat složitý obrazec apod.


Nepříjemné emoce vždy bezpečně zažene smích a radost. Humor není jen smát se, humor je lépe vědět, a jak řekl Mark Twain, humor většinou nevychází z přebytku euforie, ale z tísně. A Karel Čapek doplnil, že humor je něco jako pohled obráceným dalekohledem, který dělá z velkých věcí malé, takže chudí zažertují s chutí o své chudobě a nemocní o svých bolestech, zatímco vládcové neradi žertují o své moci.


Psychiatr Radkin Honzák říká, že humor vychází z rozpoznání paradoxu, který je ve všem ukryt. Jeho nasvícení, objevení komické stránky věci, vede k uvolnění a navíc k pocitu nadřazenosti. Když se čemukoli umíme zasmát, vyhráli jsme nad tím, a proto diktátoři pečlivě likvidují autory vtipů pronášených na jejich účet.


Smích přináší uvolnění svalů lepší než všechny relaxace. Klesá koncentrace stresových hormonů, naopak stoupá produkce látek uklidňujících a přinášejících pohodu. Smát se znamená posilovat a vítězit.


Pavel Kolář doporučuje při záchvatu paniky dýchat: "Klíčová jsou dechová cvičení, hlavně prodloužené dýchání do břicha nebo dva rychlé nádechy a následně pomalý kontrolovaný dlouhý výdech. Okrajově může ulevit čaj z meduňky, heřmánku, třezalky, relaxační bylinné koupele nebo meditace."

Co říct pacientovi s panickou atakou? "Důležité je, aby se s úzkostí nepral, ale hlavně aby ji nepopíral. Vybuzenou emoci je nutné překlopit do racionální roviny. Nepomáhá utěšování, ale přepnutí do myšlenkové sféry - doporučuje se např. počítat matematický příklad, vyjmenovat všechny spolužáky z první třídy, hláskovat pozpátku českou hymnu, přeříkat nějakou básničku, vymyslet větu, kde všechna slova začínají stejným písmenem, vzpomenout si, jak vypadá obrys známé budovy, a ten nakreslit a porovnat se skutečností. V okamžiku, kdy se pacientovi s panickou atakou podaří začít myslet, ustupují všechny tělesné příznaky," tvrdí Kolář.

Nápomocný může být i Jendrassikův manévr, kdy zahákneme prsty rukou před hrudníkem a silou se je snažíme vzájemně odtahovat, aniž bychom je ovšem rozpojili, případně tlačit dlaně proti sobě, ve stoji se maximálně napnout a pak prudce povolit.


Další rady a tipy najdete v kategorii „Články“.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá a je třeba hodně investovat i do bylinných směsí, ale pak pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page