Podváha a jak přibrat a zvýšit hmotnost podle TČM
top of page

Podváha a jak přibrat a zvýšit hmotnost podle TČM

Extrémní vyhublost se paradoxně řeší podobně, jako nadváha – tedy vyléčením slinivky (sleziny), která má na starost trávení, zpracovávání potravy a produkci živin včetně krve. Správně fungující slinivka se slezinou jsou základem dobře vyživeného organismu.


Každý máme dispozičně jinou váhu, každému vyhovuje něco jiného, není dobré se řídit tabulkami a příliš všeobecnými doporučeními. Přesto jsou některá pravidla jídelníčku, které platí téměř pro každého – často máme zbytečné obavy z nového životního stylu, přitom stačí jen pár dní a už pocítíte rozdíl.


Je přirozené, že ve vyšším věku jde váha mírně nahoru, není dobré se kvůli tomu stresovat. Pokud se ale váha drží stále extrémně nízko, je třeba hledat příčiny a navíc posilovat organismus a produkci fyziologických tekutin a YINových složek organismu, protože tento stav je často doprovázený celkovou vysušeností a příznaky, které z této vysušenosti pramení. Ať už se jedná o jakýkoli stav, je vhodné celkové vyšetření.


Důvodů, proč organismus nefunguje správně a nemůže přibrat, je podle tradiční čínské medicíny vícero. Nejčastěji se jedná o:

  1. nedostatek YIN ledvin, nedostatečnost energie ledvin

  2. nedostatečná produkce tekutin JIN YE v organismu

  3. oslabení středu a orgánů středu (slinivka, slezina, žaludek)

  4. zablokovaná energie v organismu z různých příčin (často psychických)

  5. nedostatečnost jaterní energie (např. z přetížení jater), nadbytek jaterního ohně

  6. nedostatečnost fyziologických tekutin žaludku a plic

  7. horkost ve žlučníku, nedostatečná funkce žlučníku

V praxi se ukazuje nejen zásadní dopad psychiky na celý organismus, ale u většiny lidí také stále horší stav trávení způsobený přetíženými játry. Podle východní medicíny játra kontrolují činnost slinivky, navíc je v játrech energetická rezerva. Oslabená játra špatně zpracovávají tuky, včetně zdravých ořechů. Navíc oheň jater spaluje energii. Při léčbě podváhy se proto často nejprve léčí játra a spolu s nimi také ledviny, které bývají v deficitu.


Co se týká jídelníčku, tak základem pro osoby, které chtějí přibrat, je pestrá strava. Měla by obsahovat zeleninové omáčky, vývary, přirozeně sladkou chuť dopoledne, důležité živiny a enzymy. Minimálně stravitelná je suchá a nudná strava. Pro začátek je nezbytné zařadit kvalitní snídaně – tedy ideálně pít čerstvý zeleninový vývar bez koření (uvařit čtyři druhy zeleniny, např. brokolici, cibuli, mrkev a celer, nebo na sladko (chutná jako čaj): uvařit dýni, cibuli, mrkev a řepu, vývar scedit, zeleninu použít nebo vyhodit, čistý vývar popíjet), případně snídat miso polévku s hrstkou krup či slzovky, nebo rýžovou kaši congee (několik hodin vařenou kulatozrnnou bílou rýži).


Nejhorší je stále něco pojídat a mlsat. Slinivka si pak vůbec neodpočine, neregeneruje a je vyčerpaná. Bohatě stačí jíst tři krát denně. Někteří lidé mají potíže s inzulinem a potřebují svačiny, ale i tady je dobré dát trávení alespoň 2 hodiny klidu.

Pochopitelně je nutné odlišit, jestli je podváha pouze estetickým problémem, kdy se člověk cítí dobře i při extrémní štíhlosti, anebo jestli je nemocný a hubnutí je známkou špatného stavu organismu.


Psychicky mohou mít extrémně štíhlí lidé sklon dělat vše správně, dokonale, bývají příliš stažení. Stává se, že někdo nemůže přibrat i proto, že se bojí. Strach z jídla je také známkou oslabeného trávení a nemocné slinivky. S jídlem je pak spojeno příliš mnoho emocí, sevření a úzkosti. Často tyto emoce pramení ze snahy být perfektní, mít vše pod kontrolou a touze dostat přesný jídelníček a dokonalý návod – tyto pocity opět souvisí s játry. Tady pomůže i psychické uvolnění formou tance, procházek, cvičení, hlasitého prodýchávání apod. Dokonalý jídelníček a návod neexistuje. Nebojte se uvolnit, být kreativní a spontánní.


Často lidé s podváhou spadají do kategorie „hubený jang“, přičemž tyto typy mají také sklon k překyselení, proto jsou pro ně vhodné minerálky i vitamíny B. Velmi přínosná je péče o střeva.


Yin ledvin posílí:

jáhly, ječmen, tofu, fazolové lusky, bílé fazole, borůvky, ostružiny, mořské řasy, hroznové víno, jablka, banány, melouny, hrušky, červená řepa, celer, mrkev, brambory, lilek, shiitake, mandle.


Slinivku (slezinu) posílí:

  1. vařená a teplá jídla, dlouhé pomalé vaření

  2. pravidelnost

  3. důkladné žvýkání

  4. jednoduché kombinace několika málo přísad

  5. dostatek obilovin a dušené zeleniny, málo masa

  6. často jíst rýžovou kaši (congee), oves, pražený ječmen, špaldu, tykev, mrkev, cizrnu

Další rady, tipy a doporučení najdete v kategorii „Články“ – Diety, hubnutí, trávení


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.


Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.

bottom of page