Trápí vás chutě na sladkosti? Omezte sůl a dejte si batáty!
top of page

Trápí vás chutě na sladkosti? Omezte sůl a dejte si batáty!

Zejména při oslavách máme velmi rozkolísané chutě. Důvodem bývá příliš mnoho soli, která vyvolává chutě na sladké a alkohol. Pokud chcete mít své chutě pod kontrolou, zkuste omezit sůl a přidat draslík – třeba ve formě sladkých brambor (batátů).


Potraviny bohaté na draslík „vytlačují“ sůl a vodu z buněk, tím mohou čistit organismus a pomáhat zejména u „vlhkých“ osob. Vysoký obsah draslíku v potravinách svědčí osobám, které hodně konzumují příliš mnoho soli a sodíku. Potraviny s vysokým obsahem draslíku pomáhají zlepšit rovnováhu při nadměrném solení a ovládnout chutě na sladké.


Pokud tedy máte chuť na alkohol a cukr po nadměrné konzumaci slaných chipsů, hranolků apod., pak si dejte trochu rýžového sirupu, med, fíky, batáty apod. Jejich zvýšený obsah draslíku vám pomůže chutě ovládnout. Neodolatelné chutě se dají zvládnout jídelníčkem, je ale nutné nechat si vypracovat svůj osobní jídelníček.


Potraviny bohaté na draslík:

  1. košťálová zelenina (zelí, kapusta, kadeřávek, kedluben)

  2. sladké batáty a bílé brambory

  3. bílé fazole

  4. avokádo

  5. banány

  6. minerálky

Draslík je pro organismus velmi důležitý. Pomáhá regulovat svalové kontrakce, umožňuje přenos nervových vzruchů a reguluje také hospodaření s tekutinami. draslík pomáhá snižovat krevní tlak


Projevy nedostatku draslíku:

  1. Slabost a únava

  2. Narušená produkce inzulínu vedoucí k hyperglykémii (příliš vysoké hladině cukru v krvi)

  3. Svalová ztuhlost a křeče (draslík reguluje tok signálů z mozku do svalů)

  4. Zažívací potíže (zpomalená peristaltika a z ní plynoucí nadýmání a zácpa)

  5. Bušení srdce (palpitace)

  6. Bolesti svalů (rozpad svalové hmoty – příčinou je nedostatečný přísun krve a kyslíku do svalů)

  7. Pocity mravenčení a necitlivosti v končetinách

  8. Dýchací potíže (draslík se podílí na rozpínání a smršťování plic)

  9. Náladovost, deprese

Umělé doplňování draslíku obvykle není nutné. Tablety obsahují často menší množství draslíku, než např. banán. Navíc vysoký obsah draslíku v doplňcích stravy poškozuje trávicí trakt a může způsobit poruchy srdečního rytmu.


Pozor na nadměrný příjem lékořice, která výrazně snižuje množství draslíku v těle – jinak je ale velmi prospěšná – psali jsme v textu Lékořice pomáhá s hubnutím, záněty i hormony


V těle je důležitá dynamická rovnováha mezi draslíkem a sodíkem. Ve stravě je obvykle nadměrně přijímán sodík (tedy sůl).


Mezi rané známky nadměrného příjmu soli patří neobvyklá žízeň, tmavá moč a pleť, zatínání zubů a zarudlost očí. Chuť na slané může být snahou vyrovnat:

  1. Nedostatek minerálů v těle

  2. Překyselení a toxicitu krve (sůl je zásadotvorná)

  3. Jídlo a pití s tendencí k rozšiřování (alkohol, cukr, limonády atd.)

  4. Slabé trávení (sůl posiluje trávení a léčí zácpu)

  5. Nízké vylučování kyseliny chlorovodíkové

Nedostatek soli se projeví oslabením, plynatostí, ochablými svaly. Pro člověka je ideální mořská sůl, která má lehce našedlou barvu a obsahuje ideální složení minerálů ve snadno vstřebatelné formě.


Při nedostatku sodíku v těle je nejvíce zasažen nervový systém, což se projevuje různými poruchami a výpadky. Obecně platí, že nedostatek sodíku v krvi poznáme podle průjmů, bolestí hlavy, zvracení, slabosti, nízkého krevního tlaku, letargie, ztráty hmotnosti, zmatených projevů, závratí a svalové podrážděnosti. Nízká hladina sodíku v krvi snižuje tuk, který je nahromaděný v okrajových částech těla. Sodík také funguje jako prevence vyčerpání z horka a odstraňuje přebytek oxidu uhličitého nahromaděného v těle. Úplné vynechání soli z jídelníčku může způsobovat pocity úzkosti až deprese.


Sůl vysušuje a vyztužuje tělo i ducha. Lidé, kteří příliš solí, potřebují jako protiváhu něco sladkého. Vysušená jin ledvin se projeví na játrech a žlučníku, dochází k vnitřnímu napětí a podrážděnosti. Sladké uvolňuje, proto mnozí lidé střídají oba extrémy. Z termického hlediska je sůl studená, ale svým vysušujícím účinkem způsobuje nedostatek jin, a tím horko v ledvinách, játrech i žlučníku a přes kontrolní cyklus i v oblasti srdce.


Tradiční medicína pomocí chutí potravin léčí, proto také rozlišuje pokrmy na ochlazující a zahřívající.


Sůl zahřívá povrch, změkčuje zatvrdliny, rozpouští usazeniny (tchan), ochlazuje vnitřek – je protizánětlivá, podporuje správnou imunitu, zprůchodňuje směrem dolů, takže bolest hlavy po večeru s vínem se bez soli odstranit nedá, ostruhy na patách bez soli také ne, neplodnosti u žen i mužů bez soli nereagují na nic, špatná pleť nebo ekzémy bez soli bylinami a ničím nespravíte…atd. Ledviny tonizuje – pokud je užívána správně – zeleninové polévky, kroupy, fazole. Pokud je užívána nesprávně – slané maso jen se zeleninou bez středových potravin – luštěniny, obilí, tak ledviny dráždí, rozhašuje celé tělo a zneklidňuje taková potrava mysl. Mysl se pak snaží uklidnit pomocí jednoduchých cukrů, které způsobují záněty, psychickou labilitu směrem k útlumu, oslabují imunitu, zahřívají vnitřek a ochlazují povrch.


Všeho moc škodí, to je samozřejmé a v malém množství jsou i jednoduché cukry prospěšné. Je to na půldenní přednášku s diskuzí. Touhu po sladkém může způsobovat kromě tedy nevhodně zvolené slané potraviny (jen maso a zelenina, nebo maso a suchý chleba – tj. obilí bez stabilizující kvality zrna), také nedostatek bílkovin celkově, nedostatek tuků, nedostatek kvalitních polysacharidů, nebo velká emoční zátěž vlivem okolních událostí v životě.

Důležité je si všimnout konstituce (třeba korpulentní jang by se měl soli opravdu vyhýbat, má povrch přirozeně horký), všimnout si aktuálních projevů – jako otoky obličeje – soli nedostatek, červený nos – soli nedostatek, akné nebo ekzém totéž, bolest kolenou, slabá imunita, rýma, bolest hlavy…..atd,“ uvádí odbornice na výživu Romana Farná.


Další tipy, rady a doporučení najdete v kategorii „Články“ – Byliny, potraviny, doplňky


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page