Akupunktura a akupresura – v čem je rozdíl?
top of page

Akupunktura a akupresura – v čem je rozdíl?

Nejen od bolesti, žravosti či nespavosti může výrazně pomoct stimulace některých bodů na povrchu těla. Pokud se body stimulují jehlou, jedná se o akupunkturu. Mohou se ale stimulovat také masáží, tedy tlakem (akupresura) nebo využitím speciálních semínek, která se obvykle lepí na ucho. Tuto ušní „akupunkturu“ pomocí semínek provádím také ve Zlíně v rámci tradiční terapie.


Většina laiků si pod pojmem ušní akupunktura představí pouze léčbu obezity nebo pomoc při odvykání kouření. V rámci čínské medicíny se ale používá na všechny běžné problémy, včetně akutních bolestí, léčbu psychiky, různých alergií apod. Ušní akupunktura úspěšně pracuje i s akupresurním působením, lepením různých semínek či malých magnetků na akupunkturní body, což často oceňují lidé, kteří mají z jehliček strach. Díky dopodrobna zpracované mapě akupunkturních bodů je orientace na uchu snadná a dohledávání bodů napomáhá i citlivost bodů.


Všeobecně se dá říct, že při akupunktuře (akupresuře) dochází k upravení vnitřní rovnováhy. Jedná se o ověřenou lékařskou disciplínu vycházející z tradiční čínské medicíny. Její princip spočívá ve stimulaci přesně určených aktivních bodů na povrchu těla. Akupresura využívá pouze tlak na akupresurní body; na rozdíl od akupunktury, která využívá jehličky, je tudíž neinvazivní.


Díky tomu, že je v místě aktivních bodů spousta nervových vláken, je možné odhadnout stav orgánů, ke kterým nervové dráhy vedou. V tradiční čínské medicíně je akupunktura (akupresura) součástí léčby téměř všech typů onemocnění, často se kombinuje s bylinnými přípravky.


Dle principů TČM dochází skrze přímo zaměřené akupunkturní body také dochází k vypouštění škodlivin, jako je horko, chlad, vítr, vlhkost, nebo sucho. Procedura dále rozpouští energetické shluky a dokáže zprůchodnit energetické dráhy (každý vnitřní orgán má svoji energetickou dráhu (tzv. meridián), která se nachází z větší části pod povrchem těla). Akupunkturní body, které jsou součástí meridiánů, mají různé funkce – například stimulující, tlumící, přepouštěcí. Díky těmto akupunkturním bodům se dá regulovat vnitřní prostředí a počasí organismu.


To, jak aktivní body fungují, zkoumali už na konci 19. století a na začátku 20. století Dr. Sarlandier a Dr. De La Fuye. Jejich experimenty potvrdily, že aktivní bod má zvýšenou tepelnou a elektrickou vodivost. Na základě těchto poznatků funguje i takzvaná Vollova diagnostická a léčebná metoda, kterou uznala i Světová zdravotnická organizace (WHO).


Jedním z účinků akupresury je také zlepšení látkové výměny v důsledku detoxikace organismu. Mnohaleté zkušenosti a pozorování dokazují, že příčinou vzniku mnoha nemocí jsou právě poruchy vylučování toxických látek.


Při ušní akupunktuře (akupresuře) se nejčastěji využívají semena rostliny Vaccaria Segetalis (česky kravinec obilní). Důvodem je tvar a velikost semínek této rostliny, která jsou drobná, tvrdá a kulatá a lze je použít místo akupunkturních jehliček. Na uchu se nachází přibližně 200 akupunkturních bodů. A právě díky ušním semínkům lze na tyto body účinně a relativně bez rizika působit, stimulovat skrze ně konkrétní orgány nebo části těla a nastartovat léčebné procesy. Ucho je mikrokosmos těla, podobný reflexologii rukou nebo nohou, je to způsob, jak lze proniknout do nervového systému a podpořit samoléčení.


Ušní akupresura pracuje s člověkem jako celkem, nikoliv s jednotlivými obtížemi či nemocemi. Výborně si poradí v oblasti léčby psychiky, astmatu, alergií, problémy s trávením, bolestmi hlavy, menstruací, na podporu hubnutí a různé odvykací kůry (kouření, alkohol). Působí i velmi dobře analgeticky, což je možné využít například před návštěvou zubaře.


Stimulace kůže často vede k vylučování látek, které řídí a upravují fyziologické funkce organismu – endorfiny. Naše tělo endorfiny přirozeně vylučuje jako odpověď na jakoukoli odchylku od „normálního“ stavu organismu. Vylučování může spustit například bolest, sex, ztráta krve, nedostatek kyslíku, cvičení nebo výborné jídlo. Nové studie ukazují, že kožní stimulace vedou k významnému vyplavování endorfinů. Na tomto fenoménu je založeno tlumení bolesti. Díky endorfinům dochází k pozitivní úpravě funkcí organismu. Stimulace kůže dokáže poukázat na vnitřní potřeby těla, jelikož dnešní civilizovaný člověk už ztratil schopnost tato upozornění vnímat. Tělo, které dostane upozornění na problém, pak spustí řadu procesů, díky kterým si je schopno s potížemi poradit samo. Akupunktura a akupresura jsou přirozenými pomocníky, kteří dokáží dávku podnětů pro kůži zvýšit, a tím pomoci příznivým změnám v organismu.


Další informace o tradiční terapii najdete v kategorii „Články“ – Principy tradiční medicíny

Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme o jejich nekopírování. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.

bottom of page