Deprese se dá zmírnit
top of page

Deprese se dá zmírnit

Psychické potíže jsou zřejmě stále častějším problémem moderní společnosti. Ženy jsou obvykle k melancholii či zoufalství náchylnější. Důvodem je jejich křehkost, ale také vyčerpání světem plným soutěživosti a stresu.

Za depresí je podle tradiční medicíny problém v játrech. Vyčerpaná játra plodí přemíru ohně, který vyvolává agresivitu a hněv. Přílišné vyčerpání pak vede k útlumu a depresi, nemusí ale souviset přímo se sebevražednými myšlenkami, které spíše souvisí s plícemi. Správný postup zvolí zkušený terapeut.


Potíže s játry poznáte i podle nehtů, nebo celkového vzhledu. Podle tradiční čínské medicíny se obvykle jedná o jednu z následujících diagnóz:

  1. Stísněná játra = blokáda (způsobuje ji přísná výchova, úzké mantinely, stres, potlačený hněv, nenávist, frustrace, nesplněná přání, závist, žárlivost, ponížení, odmítnutí, opuštění, časový pres, nadměrný pocit zodpovědnosti, tréma, ale také dlouhodobá statická činnost s nutností jednobodové koncentrace).

  2. Hlen a oheň obtěžující srdce (příčinou jsou opět zraněné emoce, ale také nevhodná strava).

  3. Hlen zabloudivší k otvorům srdce (často je zde vrozená nedostatečnost a špatná kvalita energie, zahleňující potraviny, dlouhé sezení, vnější vlhkost).

Od depresí uleví potraviny občerstvující játra:

  1. Hnědá rýže

  2. Okurky

  3. Jablka

  4. Ječmen (kroupy či mladý zelený ječmen)

  5. Zelí

  6. Kudzu (kuzu)

  7. Mořská sinice Aphanizomenon flos-aquae

  8. Jablečný ocet

  9. Kvalitní hořčík

Při depresích se běžně užívá látka L-tryptofan, která je paradoxně obsažena v mnoha potravinách, ale v jídelníčku s velkým obsahem bílkovin mu při tvorbě serotoninu konkurují ostatní aminokyseliny. Podle Paula Pitchforda je nutné jíst více sacharidů z kvalitních přírodních potravin.


Při vážných depresích je třeba také vyhnat hlen (tan) z těla, s čímž vám poradí zkušený terapeut.


O hlenu (tanu) v organismu jsme psali také v dalších textech, najdete je v sekci „Články“ – Psychické problémy, psychoterapie.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují a pomáhají vám, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování psychiky NLP atd.)


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page