Syndrom karpálního tunelu bývá předzvěstí diabetu
top of page

Syndrom karpálního tunelu bývá předzvěstí diabetu

Karpální tunel je kostěno-vazivová struktura, jejíž dno je tvořeno sklesnutím zápěstních kůstek, na jejichž okrajích jsou vyvýšeniny. Syndrom karpálního tunelu je soubor příznaků vyvolaných kompresí středového nervu během jeho průběhu karpálním tunelem. Patří mezi tzv. úžinové syndromy, které vznikají stlačením nervu. Onemocnění postihuje častěji ženy než muže.


Z pohledu tradiční čínské medicíny je blokádou toku energie a krve v oblasti zápěstí a ruky. Příčinou této stagnace bývá nejčastěji mechanické přetížení.


Výzkumníci uvádějí, že příznaky z utlačování mediálního nervu v oblasti karpálního tunelu jsou často předzvěstí přicházejícího onemocnění diabetem.


Vysoká hladina krevního cukru a různé metabolické abnormality u pacientů s diabetem mohou přispívat k poruše funkce nervů v oblasti karpálního tunelu. Proto by se měl každý, kdo trpí onemocněním karpálního tunelu, podrobit lékařskému vyšetření se zaměřením na prvotní příznaky diabetu.


Důležité proto je, zbavit organismus oné vyvolávající chronické intoxikace. Konkrétní postup se může lišit u různých klientů (v závislosti na jejich celkovém zdravotním stavu). Vhodné je pročistit tělo, s čímž pomůže např. coriolus, a doplnit do organismu minerály, zejména zinek a hořčík.


Podle východní medicíny jsou stavy blokády v kloubech obvykle způsobeny napadením zevní větrnou vlhkostí. Typickými příznaky jsou výrazné, ostré bolesti ve svalech a kloubech, časté jsou i bolesti, jež vystřelují do dolních končetin, mravenčení, brnění či necitlivost v končetinách a bolesti v trupu /používá se bylinná směs s kódem 204/.


Druhou častou příčinou je blokáda krve a stagnace energie čchi (Qi). Typickými příznaky jsou akutní a chronické bolesti různého charakteru (ostré, tupé, ztuhlé, závislé na počasí), otoky, mravenčení, brnění, necitlivost, křeče, omezení pohybu či necitlivosti v kloubech, svalech, vazech a šlachách /používá se bylinná směs 203/.


Všeobecně bolesti kloubů zahrnuje tradiční čínská medicína pod velkou kapitolu jménem „Bi Zheng“. Bi = bolest, Zheng = obraz nemoci. Pod pojmem Bi Zheng rozumíme širokou škálu onemocnění různých tkání pohybového aparátu a taktéž i různých sliznic vnitřních

orgánů jako například: Bechtěrevova choroba, revmatoidní artritida, dna nebo artróza. Po

„čínsku“ se jedná o onemocnění převážně z větru a vlhkosti. Vítr a vlhkost se řadí mezi

takzvané vnější příčiny onemocnění, které čínská medicína nazývá „šest rozvracečů“. Patří sem škodlivý vítr, chlad, vlhko, sucho, horko a oheň. Převažuje-li v těle v rámci Bi Zheng onemocnění větrná škodlivina, bolesti kloubů se často přemisťují z místa na místo. Vítr snadno proniká do těla, často se šíří směrem nahoru.

Příkladem šíření větru směrem nahoru jsou třeba i migrény, které jsou typické nemocnění z větru. Anebo právě výše zmíněné přesouvání bolestí z jednoho kloubu na druhý. Převažuje-li v těle vlhká škodlivina, klouby jsou oteklé. Vlhko vyvolává „zalepení oběhu“ v místech, kam se dostane právě pomocí větru. Toto „zalepení“ způsobí narušení oběhu tekutin v těle a proto dojde k tvorbě otoku. Převažuje-li chlad, bolesti kloubů jsou často velice výrazné. Chlad vyvolá stažení a kontrakci. Tím se zastaví oběh Qi a krve v drahách a proto je chlad hlavním původcem bolesti. Toto je vysvětlení, proč pro čínskou medicínu vůbec nedává žádný smysl chlazení podvrknutého kloubu studeným obkladem.


Jak se úspěšně bránit bolesti či diabetu a jak podpořit léčbu se dočtete v textech v kategorii „Články“ – Hubnutí, trávení, diabetes


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá a je třeba hodně investovat i do bylinných směsí, ale pak pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page