Vlhko, hlen, horko – jak být v kondici dle TČM
top of page

Vlhko, hlen, horko – jak být v kondici dle TČM

Gynekologické výtoky, prostatické obtíže, infekce močových cest, revmatické onemocnění, mokvavé ekzémy, chronické průjmy, celulitida, chronický únavový syndrom, pocit tíže po těle, v hlavě či v končetinách, tlak a plnost na hrudi či na břiše, nejasná mysl, zakalená moč, měkká stolice, lepkavý pocit v ústech – to všechno jsou příznaky přítomného vlhka v organismu.


Vše je jakoby nasáklé vlhkem, i jazyk je nateklý s lepkavým povlakem.


Zevní vlhko postihuje hlavně klouby, vnitřní vlhko postihuje hlavně slezinu a klesá dolů do spodního ohniště (močový měchýř, ledviny, střeva).


Hlavním původcem vlhka v organismu je patrně jaterní nadbytek.


Při léčbě vlhkosti je třeba zařadit do svého života pohyb či sport.


Ještě horší než vlhko, bývá hlen TAN, jehož vznik souvisí vždy se stravováním. Jedná se o hromadění nadměrného vlhka, které je produkováno dráhou sleziny v důsledku její nedostatečnosti či nevhodného jídla a pití. Toto stagnující vlhko je po čase horkem, vzniklým ze stagnace či z emocí „zahušťováno“ a vede ke vzniku obávaného hlenu TAN, který pak různě cestuje po těle a usazuje se na místě nejmenšího odporu, ucpává či zužuje cévy (zvýšený cholesterol a lipidy v krvi, tromby, embolie, angina pectoris, infarkt, mozková mrtvice), hromadí se v uzlinách (zvětšené krční uzliny po angínách, zvětšená nosní mandle, struma), blokuje dráhy (cysty v prsou či ve vaječnících, myomy, nádory zhoubné či nezhoubné, kameny v ledvinách, močovém měchýři či ve žlučníku) či doprovází akutní a chronické nemoci (výtok z nosu, kašel s vykašláváním hlenů, astma, revmatické záněty kloubů). Je zapotřebí tedy co nejdříve tento hlen rozpustit, vyloučit a pak posilovat hlavně dráhu sleziny, plic a ledvin.


Horký hlen se navíc může projevit kašlem s hojným vykašláváním žlutého hlenu, pocitem tlaku na hrudi, bolestmi na hrudi, tmavými váčky pod očima, zarudlými tvářemi, žízní, olejovitým vzhledem, hrozí astma, struma, zvětšení nosní mandle, revma atd. Horký hlen TAN postihuje zejména slezinu, plíce a žaludek. Jazyk je nateklý, červený, s lepkavým žlutým povlakem.


Při léčbě vlhkosti a zahlenění je třeba se vyvarovat jídel vytvářejících vlhkost a zahlenění, jako jsou mléčné produkty, průmyslově zpracované sacharidy, sladkosti a vydatné či přehnaně umělými přísadami doplněné potraviny. Extrémně škodlivá je zmrzlina (i ta zdravá zmrzlina). Současně je třeba dodržovat jídelníček podporující vysokou výkonnost sleziny a žaludku.


Vzniku vlhkosti lze konkrétně bránit přidáváním hořkých, ostrých nebo vysušujících potravin do vydatných či nasládlých jídel. Mezi běžné příklady tohoto přístupu patří kombinace masa s hořčicí, křenem a hořkými či ostrými zeleninami, jako jsou vodnice a dýně, podávání ostrých směsí (připravených se spoustou cibule, česneku či pesta) k těstovinám, kombinace sýru a čatní, popíjení vína k masitým jídlům a zeleného čaje ke smaženým a upřednostňování hořkých světlých piv. Doplněním hořké chuti k jídlům docílíte velkého pokroku. Nezbytností je nejíst syrovou stravu a naopak veškeré pokrmy tepelně upravovat.


Prospěšné potraviny:


pohanka, ječmen, kukuřice, žito, kváskový chléb, kmínový žitný chléb, pražené ovesné vločky, hlávkový salát, celer, dýně, cibule, šalotka, česnek, vodnice, řeřicha, fazole azuki, bob, ředkvička, extra panenský olivový olej, hořčice, křen, křepelčí maso, škeble, libové maso, černý a bílý pepř, hřebíček, kardamom, muškátový ořech, semínka kopru, listy koriandru, dobromysl (oregano), tymián, bazalka, čerstvý zázvor


Pokud hlen obtěžuje plíce a dutiny, je třeba zařadit do jídelníčku:


ředkvičky, bílé ředkve (daikon), vodnice, cibuli, šalotku, česnek, křen, zázvor, koření červená paprika


Hlen v močovém měchýři vyženete pomocí:


fazolí azuki, fenyklem, zázvorem, hrachem


Na co všechno si dávat při léčbě sleziny pozor, se dočtete v textech:

  1. Za špatným trávením může být vlhkost a toxiny ve slezině.

  2. Krásná prsa zajistí slezina.

  3. Rozvoj diabetu se dá zastavit.

  4. Trávicí a zažívací potíže aneb slabá slezina.

U nás dostupné byliny, které odstraňují vlhko: svízel, jitrocel, kopřiva, vlhko i vítr vyhání: andělika (děhel), yerba (ještěrčí ocas), kašťa bělavá, libavka, přeměňují hlen a zastavují kašel: yerba santa, klejicha, zaplevanka (grindélie), lotosový kořen


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá a je třeba hodně investovat i do bylinných směsí, ale pak pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page